Barn er vant til at det meste de ser på kan settes på pause eller spoles i. Da er det ikke like enkelt å forstå at noen faktisk sendes her og nå.

Sist oppdatert: 8. januar 2015

«Kan du ikke bare spole da», sier Lillesøster.

«Nei, det går dessverre ikke», sier jeg.  «Vi ser på NRK Super nå».

«Jammen, det er jo bare?», sier hun og strekker seg etter fjernkontrollen.

Hun trykker febrilsk på knappen med to piler på.

«Beklager, det går ikke», sier jeg igjen. «Dette er et tv-program. Da er det ikke mulig å spole».

Les også: 
Små skjerm-slaver

Endelig TV-slaver

Det er ikke alltid så lett å forstå. At når vi ser på tv-en så kan man verken spole eller sette på pause. Slik man kan på Netflix, YouTube, DVD eller opptak på RiksTV og nett.

Det er heller ikke så lett å forstå at Ben 10Rive-Rolf, Yohan barnevandreren og alle de andre filmene på Netflix er gratis. Men at hvis vi skal se Maur i rumpa eller Doktor Proktor, må vi inn på RiksTV eller ViaPlay og leie filmene. Derfor kan vi se Rive-Rolf om og om igjen. Mens vi bare har tilgang på Maur i rumpa i 48 timer. Og siden sistnevnte koster 39 kroner å leie, setter vi ikke på den uten å være helt sikker på at barna virkelig har tenkt å se den, og ikke bare vil ha den som bakgrunnsunderholdning i ti minutter før de løper ut og finner på noe helt annet.

Les også: 
Lykkelige barn sitter ikke stille

Slitsom kvalitetstid

Selvstendige barn

«Kan vi ikke bare se den neste helg da», sier Lillemann når vi har leid Doktor Proktor på nett og benket oss sammen i sofaen med sjokolade og smågodt en lørdag ettermiddag. Vi har sett ett kvarter av filmen når han bestemmer seg for at han heller vil ut og leke med kompisene sine.

«Nei, vi kan ikke bare se denne filmen neste helg, for vi har den bare i to døgn!» sier jeg oppgitt.

«Kan vi ikke bare laste den ned på nytt da, neste lørdag?» roper Lillemann fra yttergangen mens han drar på seg vinterskoene.

«Nei, vi kan ikke bare laste den ned. Dette er streaming. Det betyr at … Nei, glem det», sier jeg og sukker.

For ikke å snakke om forvirringen som oppstår når nettet er nede, og vi verken kan streame, laste ned eller søke. Og vi kun kan velge mellom tv og dvd.

Det er heller ikke så lett å forstå hvorfor vi kan sette Barbie – Life in the dreamhouse på Netflix på pause når Lillesøster på tisse. Men at jeg ikke kan gjøre det samme når vi ser på Barnas Superjul på NRK Super.

Men når vi senere ser opptak av Barnas Superjul, lagret på NRK gjennom RiksTV, ja da kan vi spole. Og vi kan se den om og om igjen også. Og til og med flere episoder etter hverandre. Helt til de plutselig en dag er borte?

Når vi ser Verdens beste SFO på tv, da kan vi bare se én episode av gangen. Og vi må vente helt til neste uke før vi får se en til. Når Lillemann hopper frustrert rundt i sofaen og sier at det er jo bare å trykke på fjernkontrollen og velge neste episode, er det ikke så lett å forklare forskjellen. Men når Verdens beste SFO kommer som opptak på nett, ja, da kan vi se alle episodene etter hverandre i raskt tempo.

Frost og Grusomme meg kan vi se på akkurat når vi vil. For de har vi på dvd. Og her kan vi også velge mellom norsk og engelsk tale. Det kan vi ikke på tv. Ei heller på YouTube. For når Lillesøster vi se den morsomme kollasjen med alle scenene med snømannen Olaf på YouTube, ja da snakker de engelsk. Og jeg kan dessverre ikke bare trykke på en knapp og velge norsk.

På YouTube kan vi også søke etter hva vi vil.

«Søk på Spiderman», sier Lillemann. Og så kan han velge mellom nesten fire millioner klipp som har med Spiderman i en eller annen form å gjøre.  

«Søk på Knerten, da», sier Lillesøster. Men da får vi bare opp noen få trailere.

«Søk etter Batman som spiser yoghurt», ler Lillemann og kan velge mellom nærmere to hundre tusen klipp av Batman som spiser yoghurt.

«Søk på Karsten og Petra som leker med Frøken Kanin og Løveungen», sier Lillesøster. Vi får kun opp 24 resultater. Der halvparten er lydbøker.

Nei, det er ikke så lett å forstå forskjellene på tv, betal-tv, nett og dvd. Når kan vi spole, når kan vi ikke. Når kan vi sette på pause og tisse uten å gå glipp av noe, og når må vi holde oss? Betale penger eller gratis? Se om igjen eller ikke? Se neste episode med én gang eller vente helt til neste uke? Streame eller laste ned? Søke eller ikke søke? Norsk eller engelsk?

Og nå har jeg ikke en gang tatt med alle mulighetene på pc, nettbrett og mobiltelefon…

Men det får vi ta i et annet innlegg.

Følg Martes egen blogg Casakaos.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelOffentlig amming
Neste artikkelÅ være aleneforelder
DEL