En del av det å være nybakt mor er mangel på søvn. Når jeg snakker med andre, skjønner jeg at jeg i hvert fall ikke skal klage, for mange får mindre enn meg. Men skal ikke de små sove litt på dagtid også?

Sist oppdatert: 22. mai 2013

Det er vel ingen som har et spedbarn som får sove til de er uthvilt, men jeg er en av de heldige som ikke står i fare for å knekke sammen av søvnmangel. Jeg står opp en gang i løpet av natten og ammer, og til sammen får jeg rundt sju timer søvn. Likevel drømmer jeg om mer. Mer søvn. Og mer tid. For her soves det ikke på dagtid. Ikke i det hele tatt!

Les også:

Mangel på søvn bryter oss ned fysisk og psykisk

Samsoving er bra for hjertet

Sliten mamma på felgen

Ikke middag på ukedagene
Jeg leser flere steder at babyer sover 16 til 20 timer i døgnet, men den siste tiden har min bare sovet ti. Kanskje tolv på en god dag. Eller rettere sagt; på en god natt. På dagtid er det en femminutter i armkroken som gjelder. Alt husarbeid må gjøres etter klokken ti på kvelden, og før ti på morgenen, og siden Kevin jobber på ettermiddagen og kvelden, blir det ikke laget en eneste middag på ukedagene. Ikke har jeg mulighet til å bruke tid på maten, og ikke kan jeg spise varm mat med en liten en hengende på puppen.

Skal jeg ta meg en dusj på dagtid, må det planlegges grundig. Først må det ammes, og så står Kevin klar med ruggearmen så snart jeg er ferdig med det. Da løper jeg inn på badet, kaster meg i dusjen og prøver å gjøre alt på en gang. Før jeg er ferdig, banker Kevin på døra for å gi beskjed om at det er «two minutes to meltdown», og da bør sjampoen være ute av håret, for å si det sånn. Nå, etter en del øvelse, rekker jeg faktisk å kle på meg før det må ammes igjen, så jeg vil si at det går veldig bra! Men skal ikke disse små ha en lur eller to på dagtid? Og hva med en sliten mamma, skal jeg ikke få en dupp?

Sovner i vognen
Den eneste måten å få minien til å sove på, er å ta en trilletur. Frisk luft og vogna som humper avgårde på grusveien er den beste sovemedisinen. Selv om jeg ikke får den halvtimen på sofaen som jeg så gjerne ønsker meg, så hjelper den trilleturen veldig. Da får hjernen en hvilepause, og tankene får fly dit de vil. Hunden Butters er med på tur, og jeg småprater litt med henne, og så trener vi litt «sitt og bli». Det blir liksom Butters og min kosestund, og det er viktig nå som Kevin og jeg er så opptatt med å være foreldre. Man må ikke glemme dyrene sine i en travel hverdag!

Glad jeg lyttet til helsesøster
Med unntak av den daglige trilleturen blir det få turer ut av huset. Jeg har ikke lyst til å sitte på kafe med puppen ute, og jeg må innrømme at de få tingene som vi er helt nødt til å gjøre, som å handle eller å ta turen ned på helsestasjonen, er mer enn nok action for meg om dagen. Når jeg i tillegg prøver å lese til eksamen, har jeg rett og slett ikke overskudd til å være sosial. Men det er godt å bare fokusere på den lille familien min, og ikke bry seg så mye om alt det andre. Da vi var på foreldreforberedende kurs før fødselen, anbefalte helsesøster å ikke lage noen planer de tre første månedene, for da skal man bruke tiden på å bli kjent med babyen sin og lage rutiner. Jeg er glad jeg lyttet til det rådet.

Men uansett, søvn eller ikke søvn, så er det herlig å ha en baby i hus. Det skjer nye, spennende ting hver eneste dag, og jeg nyter å være mamma. Og etter hvert blir det vel en lur på meg også! Eller?

Les også: 10 kjappe om leggerutiner

Kevin og Ella på seksukerskontrollen.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFinn navneinspirasjon i utlandet
Neste artikkelSe babyen sparke!
DEL