Det er overveldende å være gravid. Derfor er de dagene man våkner og føler seg så og si normal herlige. Men så møter man selvfølgelig på noen som har ekstremt lyst til å fortelle deg at du ser ut som en ku...

Sist oppdatert: 27. april 2015

Det er mye man skal igjennom som gravid. Hormoner som raser og en kropp som er i konstant forandring. Både fysiske og mentale forberedelser blir gjort av den kommende mor som til tider ikke helt klarer å henge med på alt som skjer med hennes egen kropp.

Her er Helene 33 uker gravid. Foto: privatSmerter oppstår både her og der og nettene kan bli en kamp om å i det hele tatt få seg litt søvn når kynnerne raser som verst, eller krampene i leggene nekter å gi seg. Hyppige dobesøk er også et kjent fenomen og tette bihuler som blir enda tettere når man legger seg ned.

Da er det så deilig de dagene man våkner og føles seg så og si normal og har lyst til å gjør noe koselig for seg selv. Men så møter man selvfølgelig på de som har ekstremt lyst til å fortelle deg at du ser ut som en ku. Og bemerkningene de kan komme med er ikke alltid like lett å svelge.

Les også:

IKKE si dette til gravide!

10 løgner folk sier til gravide

10 ting folk sier bare til gravide

Ukjente damer er verst
Noen gange er jeg litt i sjokk over hva enkelte klarer å lire av seg. Og det helt ukjente mennesker også. Det er for det meste damer som av en eller annen grunn føler sin trang til å snakke rett fra levra, akkurat som om de har rett til å si hva de mener bare fordi de en gang har vært gravide selv.

Jeg er hormonell og usikker nok som det er der jeg vralter rundt med en kropp jeg ikke helt kjenner igjen. Det er en ukjent og uvant tilværelse som jeg ikke alltid klarer å henge med i svingene på. Da hjelper det ikke at folk skal mene noe om meg og det rett i ansiktet mitt. Noen dager føler jeg meg som en elefant og vil helst grave meg ned mens andre dager føler jeg meg ganske frisk og fin. Da kler jeg meg opp for å gå ut på shopping eller kafe med magen struttende og et stolt smil om munnen.

De dagene jeg føler meg frisk og fin vil jeg veldig gjerne bare få lov til å føle meg sånn uten av folk, ukjente folk, skal ta seg friheten til å si hva de mener om meg og min kropp. De sier ting om meg akkurat som om det er en menneskerett å kunne kritisere eller mene noe bare fordi jeg er gravid.

Si det om du har noe fint å si
Noen kommentarer er hyggelige. Det er de kommentarene på at jeg har flott mage, eller at det er så fint å se gravide for de stråler og ser så glad ut. Disse bemerkningene er veldig koselige og jeg setter stor pris på det, de gjør meg glad og stolt over magen min.

Men så var det de kommentarene som er litt mer i denne duren "Å herregud, se på den magen da, pass på så du ikke tipper fremover!" "Har du gått lenge over tiden nå du da stakkars?", "Du var svæææær", "Ja, nå ser du ganske så sprekkferdig ut" og "Bare vent, snart er du helt hoven i ansiktet også".

Helene synes det er merkelig at man tydelig kan si hva man vil til gravide. Foto: privatTakk for den! Eller hva skjer med at ukjente stopper deg for å si noe fornærmende om den stakkars gravide kroppen din for å så ta seg friheten til å stryke deg på magen etterpå!!

Det er det verste jeg vet. Jeg har en temmelig stor intimgrense som jeg helst ikke vil at noen skal tråkke innenfor, vertfall ikke fremmede og da blir det ekstremt feil om de i tillegg tar på meg... Da må jeg si jeg blir ganske så morsk.

Ingen som bryr seg når jeg trenger det
Så, når jeg helt vanlig bare går rundt og er gravid skal folk bry seg og legge merke til meg. Men når jeg får kynnere så sterke at jeg må holde meg fast i mathyllene på Kiwi for å ikke trille over ende, eller går krokrygget ut av kjøpesenteret som en gammel dame med en vaglete gange og en hånd på ryggen mens jeg klynker høylytt av kynnersmerter. Da plutselig er det ingen som bryr seg. Da hører jeg ikke en eneste spørsmål om det går bra eller om jeg trenger hjelp. Nei da. For de vil ikke hjelpe de vil bare mene. Og sånn er det visst bare!

Sier ifra at det ikke er greit
I begynnelsen ble jeg lei meg, men nå har jeg svart tilbake ved et par tilfeller til de damene med wienerbrødet sitt på stamkafeen sin. Jeg har sagt det på en veldig pen måte at det er faktisk ikke greit å alltid si det man mener om andre, spesielt ikke om de som er gravide. Og det har ikke blitt så godt tatt i mot. Men sånn er det å smake sin egen medisin. De skal ikke få ødelegge dagen min ved å ta seg friheter til å mene ting om min kropp som jeg opplever sårende. De burde vite bedre.

Men jeg tror egentlig ikke folk gjør det for å være slemme, de bare kan ikke noe for det. Og kanskje føler de sin rett til å si ting eller ta meg på magen for dette har de en gang vært igjennom selv. Jeg vet ikke. Men jeg skal huske på dette selv, at det er ikke noe gøy å få all den ufrivillige oppmerksomheten bare fordi man er gravid.

All hyggelig oppmerksomhet tas i mot med åpne armer, men alle kjipe bemerkningene kan folk holde for seg selv.

Les også:

29 ting bare de som har vært gravide (og født) skjønner

10 ting gravide fortjener

Dette savner vi IKKE ved å være gravid

Hva er det verste noen har sagt til deg under din graviditet?

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNår bør barnet klare seg på do alene?
Neste artikkelMens de venter på babyen
DEL