BloggDr. Karis legebloggSex etter fødsel: Hvordan komme i gang igjen?

Sex etter fødsel: Hvordan komme i gang igjen?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 7466
Sex og sengekos er gjerne ikke det første man tenker på når man akkurat har født, og både hode og kropp er fylt av babyliv og hormoner.

Det er veldig forskjellig hvor relevant det kjennes for barselkvinner å snakke om sex og samliv når de kommer på seksukerskontrollen hos meg på fastlegekontoret. Prevensjon og dette temaet er blant de tingene vi vanligvis tar opp på denne kontrollen etter fødselen, fordi det faktisk er viktig å tenke over prevensjonsbehov – selv om man ikke har startet å ha sex igjen, eller om man fullammer.

Individuelle forskjeller
Det kan for noen føles helt irrelevant, og kanskje litt stressende, å måtte forholde seg til tanken på å skulle ha samleie ”nå”. Men det er ikke det som er meningen, selv om man snakker om temaet. For andre er det både relevant og aktuelt, fordi lysten på samleie har kommet allerede, og de er i gang igjen med seksuell aktivitet.

Det er veldig individuelt hvor mye lyst man har, og når lysten kommer, etter at man har gjennomgått en fødsel. For mange har ikke svangerskapet endret samleiefrekvensen noe særlig, men for noen har ulike forhold gjort at det har vært ”tørke” i en del måneder også før fødselen. Da kan det bli ganske så lang tid at et ungt par ikke har hatt sex som en del av sitt samliv, dersom det også varer veldig lenge før de kommer i gang igjen etter fødselen.

Vanskelig å være både nybakt mamma og kjæreste
Jeg møter faktisk en del nybakte mammaer som forteller om lite lyst, og hvor ”fjernt” det føles å ha sex og å være intim med partneren sin når babyen gråter, de ammer og er oppslukt av dette lille nurket. Dette er helt naturlig, og mange kan nok kjenne seg igjen i at det kan være vanskelig, og også forvirrende, å være både et matfat, ha en sliten barselkropp – og samtidig skulle klare å se på seg selv som et seksuelt vesen. Jeg har inntrykk av at mange sliter litt med dette, og kanskje har litt store forventninger til hvordan det skal være før man gjenopptar intimlivet med kjæresten sin.

Viktig å kunne snakke sammen om sex og nærhet
Jeg har, for å være ærlig, vært litt bekymret noen ganger når jeg har hørt hvor lang tid det har gått etter fødsel – uten at paret i det hele tatt har hatt noen seksuell nærhet. De har liksom satt det helt til side, og hos noen virker det som om det har kommet inn i en litt feil spiral; at jo lenger det har gått, jo verre er det å nærme seg hverandre igjen og snakke om det.

Jeg har dessverre inntrykk av at en del par som har fått barn ikke snakker så godt om disse tingene – og at tiden går, uten at noen av dem riktig tar det opp. Og da blir det sextørke i måned etter måned, som til slutt blir til år hos noen. Det kan absolutt være årsaker til dette, men jeg er litt redd for at en del par kan risikere å få det generelt vanskeligere fordi de mangler nærhet, og ikke minst evnen til å snakke om det.

Forskningen forteller at de første årene etter at man blir foreldre er en tid med ekstra mye stress på forholdet, og at en del forhold havarerer. Det er mange faktorer som er med og forebygger dette, og jeg er sikker på at bevissthet rundt nærhet er én av disse.

Også nybakte fedre kan være usikre
Det ér jo gjerne altoppslukende å få et barn. Og sex og samliv er kanskje det siste man tenker på når ungen skriker, man har kronisk mangel på søvn, puppene lekker melk og man kanskje er sår nedentil. Jeg tror også en del av oss kan ha litt utfordringer med å takle de ulike rollene vi har fått, og dette gjelder absolutt begge to. Jeg møter pasienter der det også er mannen som gruer seg til å gjenoppta sexlivet, fordi han kanskje er usikker på om det vil gjøre vondt for kvinnen, og han er usikker på hele situasjonen. En nybakt pappa kan også være sliten, og det kan gå utover både lyst og overskudd.

Men det handler nok mye om kommunikasjon, som så ofte ellers. En ærlig og god kommunikasjon, om både usikkerhet, forventninger og lengsel er viktig, slik at man ikke havner i et destruktivt spor.

Ikke ha for store forventninger i starten
Og som nevnt tidligere, så må man ikke legge opp til så store forventninger om hva sexlivet skal være, aller minst i starten. Det viktigste er å ivareta nærheten til hverandre. Noen er redde for at det gjør vondt å ha samleie de første gangene etter fødsel, og da er det viktig å gå forsiktig frem. Som regel kan det være litt sårt i begynnelsen, og det er også vanlig at det er tørrere i skjeden enn vanlig på grunn av hormonelle forandringer ved amming. Da er både tid og tålmodighet, og også hjelp av en glidekrem, et alternativ.

Det kan kjennes rart, og for noen også forstyrrende, om et lite barn ligger inne på samme rom som der man skal ha sex. Men det er ikke farlig for babyen om den hører noen ”godlyder” fra mamma og pappa, det tar de ikke skade av!

Man må så godt det lar seg gjøre slippe litt kontroll også i denne fasen, selv om det ikke alltid er enkelt.

Ta tiden du trenger – men våg å prate
Det å snakke om sex og samliv kan være en delikat og sårbar sak, uansett livssituasjon. Det er det også etter fødsel. Men det er viktig at det er et tema, både hos fastlegen, og aller mest hos paret. Det betyr ikke at man skal kjenne det som et sexpress, om samleie er noe av det siste man tenker på akkurat der og da. Men det er allikevel viktig at det ikke blir et tema som blir skjøvet bort og så langt frem at det blir både kleint og fremmed å ta det opp med partneren sin etter hvert. Det er ikke bra for noen i den lille nye familien. Babyen også har det godt når mamma og pappa har det godt sammen, og tar vare på hverandre og forholdet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: