Det nærmer seg! Rebekka forbereder seg til fødsel, og har vært på ny ordinær ultralyd i uke 32. Det ser ut til at også lillebror er en stjernekikker.

Sist oppdatert: 1. august 2012

Her i Telemark har man ordinær ultralyd i uke 18, men man har også rutineultralyd i uke 32. Det hadde vi ikke da jeg gikk med Thea, men jeg er kjempe glad for at de har det her i Telemark.

På ultralyden i uke 32 sjekker de flere ting som f. eks vekst på barnet, leie på barnet, mengde fostervann eller eventuelt andre ting som blir oppdaget. En ekstra sjekk rett og slett for å følge med på utvikling og om barnet har det bra i magen.

Les mer: Rebekkas tidligere blogginnlegg

Spent på leie
Jeg har nå vært på denne ultralyden, og det gikk heldigvis strålende. For et par uker siden var jeg på sjekk på føden, og da fikk jeg høre at babyen lå i seteleie. Derfor var jeg ekstra spent på leie til lillegutt på denne ultralyden.

Da jeg kom startet hun med å kjenne etter hodet med fingrene. Hun kikket på meg og sa at hun kjente det ”avlangt” over symfysen, noe som tydet på at det mest sannsynelig var seteleie. Så sjekket hun med ultralyd – men der viser det seg at lillegutt ligger akkurat der han skal, med gode hodet plantet ned i bekkenet. Og ikke bare lå han med hodet ned, men han lå KJEMPE langt ned, og hadde virkelig gjort seg klar for ”utreise”. Hun sa at det hun hadde kjent utvendig med hånden var skuldrene, og at hodet lå langt bak symfysen. Han lå så langt ned at hun ikke klarte å få tatt ordentlig hodemål av han til og med. Hun sa at det var et veldig godt tegn på at han lå så langt nede alt, og hun sa at hodet var så godt som festet alt.

Hun målte magemål, både på langs og på tvers, og hun målte lengde på lårbein. Utregningene viste at han lå helt på gjennomsnittet til så langt jeg var på vei – altså helt perfekt.

Les mer: Helsekortet – din egen svangerskapsjournal

Lillebror i profil på ultralyden i uke 32.

Stjernekikker
Jeg hadde godt med fostervann og morkaken ligger helt øverst i livmoren, mot bakre vegg. Han lå jo med hodet ned OG han lå med nesa opp – akkurat som storesøster. Jordmoren sa at sjansen for at han snur seg til seteleie er så å si på null. At han snur nesa ”rett vei” (altså nedover) er noe større – men allikevel også ganske lite sannsynlig. Så jeg må nok regne med å føde en stjernekikker denne gangen også.

”Problemet” med stjernekikkere er at de kommer med den største delen av hodet først, og derfor er ofte pressetiden lengre med barn som ligger i den stillingen. Det fikk jeg erfare med storesøster. Da hadde jeg aktive pressrier i 1 1/2 time før hun endelig kom, rett før de skulle til å bruke tang. Hun brukte også lengre tid enn normalt på å komme langt nok ned i bekkenet, men hun kom tilslutt. Uten tang og sugekopp – men jeg ble klippet fem centimeter.

Les mer: Stjernekikker

Magen i uke 32.

Både gleder og gruer meg
Jeg hadde en fin fødsel sist, ingen tvil om det. Selv om innspurten var tung og lang med ufattelig mange pressrier, så hadde jeg en fin opplevelse av det. Dette gjør at jeg gleder meg til å gå igjennom det en gang til. Så klart gleder jeg meg ikke til smerter, men jeg gleder meg til den spenningen som er under en fødsel, og ikke minst øyeblikket når babyen kommer ut.

Samtidig gruer jeg meg også. Jeg gruer meg til ”tiden før” vi er på sykehuset. Det å gå å vente på at det skal skje noe, og ikke ha kontroll på sin egen kropp, er ekkelt. Å ikke ane når det skjer, hvordan det skjer og hva som skjer, skremmer meg. Og jeg er redd for at jeg for eksempel er alene hjemme og ikke kommer meg noen plass, eller at det plutselig går så fort at jeg ikke rekker frem til sykehuset som er 30 minutter unna.

Samtidig som alle disse tankene flyr prøver jeg heller å fokusere på tiden PÅ sykehuset, og selve fødselen der. For å sortere alle tankene mine skal jeg denne uken på en fødselsforberedende samtale, så det blir veldig greit.

Les mer: Svangerskapskurs gir trygghet

Ellers er forberedelsene fortsatt i full gang. Vi nærmer oss målstreken, både når det gjelder babyutstyr og barnerom. I dag skal vi hente kommoden til lillebror, og da skal jeg starte å vaske tøyet hans, og sjekke hva man mangler der. Ellers er det også en del stelleting jeg må få kontroll på, men før vi kommer så langt må jeg først få klart stellerommet, som blir på vaskerommet som vi har inngang til fra badet. Jeg la ut en liste over babyutstyr på bloggen min forrige uke for de som er interessert: http://www.frumaela.com/2012/07/liste-over-vart-babyutstyr.html

Min tur til selvpleie
Formen ellers er så å si fin, men jeg kjenner at kroppen ikke er helt på lag lenger. Jeg merker jeg blir tyngre og kroppen blir fortere sliten. Jeg er mer trøtt og jeg trenger mer søvn og mer avslapping. Nå er ferien over, Thea er tilbake i barnehagen og Magnus er i gang på jobb igjen. Nå er det min tur til selvpleie og permisjon, og det skal bli godt. Blir godt å ha tid hjemme til å gjøre det jeg vil, i mitt tempo.

Det nærmer seg… veldig! Gosh, så spennende det blir!

Følg Rebekkas blogg

Les mer: Alt om graviditeten

Les mer: Alt om fødselen

Les mer: Alt om babyen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKjærestetips for nybakte foreldre
Neste artikkelDette trenger du til barnehagestart
DEL