Jeg tror mange har det sånn som meg, og føler at det å legge på seg mer enn gjennomsnittet under graviditeten er et nederlag. Akkurat som om man ikke er flink nok. Jeg tror mange glemmer helt hva en graviditet faktisk er.

Sist oppdatert: 10. mars 2015

Jeg er 26 uker gravid, og har brukt disse ukene på å google alt mulig for å finne ut hvordan livet som gravid skulle bli. Jeg er førstegangsgravid, og har naturligvis mange spørsmål. Her om dagen leste jeg at i graviditetsuke 30 hadde gjennomsnittet lagt på seg 9,4 kilo. Det har jeg allerede gjort nå – i uke 26!

Grunnen til at jeg begynte å lure på hva om var normal vektøkning i svangerskapet, var et møte med jordmor for noen uker siden. Hun målte magen min, og sa at den var litt over gjennomsnittet. Jeg tolket det som grunn til bekymring. Hun ba meg så gå på vekten. Vekten var også over gjennomsnittet, og med én gang følte jeg med stemplet som en som ikke tok vare på meg selv, eller barnet. Uten å stille meg noen spørsmål om kosthold eller fysisk aktivitet, fkk jeg i stedet en haug med informasjon om sunt kosthold i svangerskapet, og streng beskjed om å holde meg unna sukker.

Les også:

Slik fordeler vektøkningen seg i svangerskapet

Er det greit å veie gravide?

Er gjennomsnittlig det samme som normal?
Med én gang fikk jeg litt panikk. Ordene "du er over gjennomsnittet"kvernet i hodet på meg, som om noe forferdelig akkurat hadde skjedd. For hvem vil vel være utenom gjennomsnittet? Det som definerer om du er normal eller ikke!

Men hva er egentlig et gjennomsnitt? Det er jo egentlig bare sammensatte verdier som er delt opp for å få en viss oversikt over noe. Det er ikke den egentlige virkeligheten.

Hvorfor er jeg så redd for å legge på meg "for mye"?
Jeg trener flere ganger i uken, og spiser med sunn fornuft. Likevel sitter jeg til tider med en følelse av at det kanskje ikke er helt normalt å ha så stor mage, eller å ha lagt på seg så mye. Men hvorfor er jeg redd for å legge på meg for mye? Det er jo helt normalt å legge på seg i svangerskapet.

Hvorfor sitter jeg og ni-googler hva som er normal vektøkning, i stedet for å bare stole på at jeg går opp de kiloene kroppen min faktisk skal ha?

Når ble det sånn at å legge på seg under en graviditet ble litt tabu? At det ble in å ha minst mulig vektøkning hos mor, og lavest mulig fødselsvekt hos barnet? Hvorfor tenker jeg på vektøkning i graviditeten som noe negativt?

Hva er virkeligheten?
De fleste jeg leser om har gått ned i vekt, eller bare lagt på seg noen få kilo i svangerskapet. Jeg er ganske sikker på at det ikke er sånn virkeligheten er.

Det er jo ikke feil å legge på seg når man er gravid. Men legger ikke på seg bare på seg fordi man spiser for mye – fordi man ikke klarer å ha selvdisiplin. Likevel føler jeg at de som ikke legger på seg slik de skal, er de som er "flinke".

Les også:

10 ting folk sier bare til gravide

10 ting gravide fortjener

Bare meg?
Det er jo ikke dette jeg skal føle. Jeg gjør ikke noe feil, selv om jeg har gått opp flere kilo enn gjennomsnittet. Det er bare sånn min kropp reagerer på graviditeten. Hva er normalt i et svangerskap når alle svangerskap er ulike? Og hvordan kan et gjennomsnitt være det som er normalt, og at alt annet er unntak fra normalen?

Det er veldig, veldig sjelden at jeg finner noen som skriver om at de har et såkalt normalt svangerskap med stor gravidmage og 10-16 kilo ekstra. Er det fordi dere der ute, som har det som meg, tier om nettopp dette?

Til dere som er som meg!
Jeg tror mange har det sånn som meg, og føler at det å legge på seg mer enn gjennomsnittet under graviditeten er et nederlag. At man ikke er flink nok. Jeg tror mange glemmer helt hva en graviditet faktisk er. Vi blir usikre av alt vi leser, og glemmer at det vi leser om ikke er hele sannheten.

Kanskje det hadde vært lettere å føle at alt var som det skulle hvis jeg hadde hatt litt tettere oppfølging? Jeg skulle gjerne hatt en lege eller en jordmor å spørre om alle disse tingene. Men det har jeg ikke, og man kan ikke renne ned dørene for hvert minste lille spørsmål man har.

Derfor har jeg brukt time opp og time ned på å lese hvordan andre har det. Uten å finne noen som har det som meg. Derfor er dette innlegget til alle som har det som meg.

Vi er gravide – ikke ekle overspisere som ikke har orden på livene våre.

Og husk, å gå rundt og tenke på vekta gjør at du går rundt med negative tanker. Det er i hvert fall ikke sunt. Spis og kos deg – men alt med måte. Stol på at kroppen din vet hva den gjør!

Les også:

Du vet du er gravid når...

Dette savner vi iKKE ved å være gravid

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEn intens styrtfødsel
Neste artikkelFinsk mammapakke 2015
DEL