Mens jeg gikk gravid var det mange som snakket om hvor viktig det er med gode rutiner når man får barn. Jeg nikket og var så klart enig i det, men siden jeg aldri har vært noe rutinemenneske selv, så var jeg litt usikker på om jeg skulle få det til.

Sist oppdatert: 14. mai 2014

Det viste seg å ikke være noe problem, mest fordi det ikke helt stemte. Jeg brukte veldig lite tid på å skape rutiner, for de fleste rutinene var det minien som styrte over.

Det eneste jeg passet på de første månedene, var å ikke holde minien våken mer enn halvannen time av gangen. Det var etter råd fra helsesøster, som sa at overtrøtte babyer var den største årsaken til at det ble krøll i søvnrutinene, og dermed krøll på mange andre områder også. Det tror jeg var et godt råd. Likevel fikk vesla en periode på et par måneder hvor hun ikke sov noe særlig på dagtid, uansett hva jeg gjorde, og da satt jeg i sofaen med puppen framme fra morgen til kveld. Til gjengjeld sov hun hele natta den perioden, og det var jo deilig. Hun var alltid glad og fornøyd, så lenge hun kunne ligge nært inntil og ha fri tilgang på melk. Så det fikk hun.

Lot minien styre
Det var ikke før vi begynte med litt fast føde at det ble introdusert faste «måltider». Jeg gav henne smaksprøver i tillegg til ammingen, og det skapte så klart litt fastere rammer i hverdagen vår. Likevel gikk det fortsatt enda et par måneder før jeg sluttet å amme henne mellom disse måltidene. Jeg husker dagene som rolige og fine, men helt kaotiske samtidig, hvis det gir noen mening. Vi fulgte henne.

Les også:

Babyen måned for måned

Gi middagsmat på glass med god samvittighet

Blir man født morgenfugl eller nattugle?

Morsinstinkt
Iblant fikk jeg et slags instinkt om at nå var det på tide å prøve ett eller annet, og så gjorde jeg det. For eksempel fikk jeg en følelse av at jeg burde prøve å trille henne i søvn midt i et barseltreff. Tidligere ville det ha resultert i at jeg trillet rundt på en gråtende mini som ville tilbake på brystet, men denne gangen sovnet hun fint etter fem minutter, og jeg ble sittende inne og stirre på babycallen mens jeg prøvde å nyte en kopp kaffe. Fra den dagen sov hun på dagtid igjen, og jeg nøt noen uker med sovebaby.

Da hun ble rundt seks måneder spiste hun fem ganger om dagen, fortsatt mest morsmelk, men til faste tider, og så ammet jeg på natten. Jeg husker jeg skrev ned når hun spiste, men at jeg kastet lappen bare et par dager senere, for da hadde rutinene endret seg igjen. Likevel fungerte alt så fint, og vi var virkelig fornøyde. Og så sluttet hun å sove på natten.

Les også:

Sjekkliste når babyen din gråter

– Føler meg som en dårlig mor

12 ting smårollinger er best på

Stadig nye rutiner
Slik fortsatte det. Når en ting fungerte, endret noe annet seg. Vesla var i stadig utvikling og behovene hennes forandret seg hele tiden. Så fort vi ble vant til en rutine, så måtte vi tilpasse oss noe nytt. Og i stedet for å tviholde på rutinene, har vi tilpasset oss så godt det går. Likevel har det stadig vekk vist seg at minien har de samme rutinene som andre på sin alder, uten at vi voksne har gjort noe for at det skal bli sånn.

Jeg nikker fortsatt når noen nevner viktigheten av rutiner. Men hva betyr det, egentlig? At man skal påtvinge en liten baby faste måltider og sovetider fra starten av? Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror babyer, og barn, trenger forutsigbarhet og trygghet. De rutinene man har behov for i hverdagen blir til av seg selv, hvis man bare tillater det.

Mer etablerte rutiner?
Nå er det en stund siden det har skjedd noen store forandringer i hvordan hverdagen vår er lagt opp, og det føles bra at vi har en noen godt innarbeidede rutiner, at ting er litt forutsigbart. Det er i denne forutsigbarheten man får tid til å ta vare på alt det andre; huset, dyrene, venner og kjærligheten. Og selvsagt kommer det flere endringer, men kanskje skjer de litt mer gradvis nå som minien er over tretten måneder? Jeg nyter i alle fall at det går litt saktere i svingene.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEndelig får vi møte tulla vår!
Neste artikkelInternasjonal dag for ekstrem kvalme
DEL