Det er under fire uker til terminen nå. Jeg har litt panikk, for å være helt ærlig. Nå angrer jeg litt på at jeg har vært så travel de siste syv ukene, for jeg har liksom ikke fått tenkt så mye framover som jeg føler jeg burde.

Sist oppdatert: 19. februar 2013

På torsdag var det foreldreforberedende kurs igjen. Denne gangen hadde vi besøk av barnevernet som fortalte kort hva de driver med, og så handlet resten av tiden om fødselen. Vi så en film om å føde, og selv om den ikke var så ille, måtte jeg bruke alt jeg hadde av mental styrke for å ikke bli svimmel og dårlig. Jeg hadde satt meg sånn til at jeg ikke kunne komme meg ut av rommet uten å be fem andre flytte seg, og følte meg fullstendig innestengt der jeg satt, vel vitende om at slike filmer ikke er noe for meg. Heldigvis kom jeg meg igjennom det, med god hjelp fra Kevin som kløp meg i armen hver gang jeg trengte å distraheres.

Se film av en helt vanlig fødsel

Det som var best med filmen var at redselen min for å trenge vakuum eller tang til fødselen avtok litt. Eller, tangen ser fortsatt skummel ut, men vakuumet virket ikke så ille ut som jeg trodde. Jeg har helt skrekken for sånt, og krysser fortsatt fingrene for at jeg får føde mest mulig naturlig i ro og fred, men det hjelper virkelig å få god informasjon. Blant annet forklarte de at de bare brukte tang og vakuum sammen med riene, altså at de ikke bare dro ungen ut, men prøvde å samarbeide med kroppen til den fødende. Da ble det mindre skummelt.
 
Vi snakket en del om fødestillinger også, og om å samarbeide med jordmor under fødselen for å revne minst mulig. Jeg sliter fortsatt med å prate om sånt, så jeg lyttet bare med et halvt øre, men jeg skjønte at man ikke skal presse når jordmor sier at man ikke skal, selv om det er vanskelig. Vi får nå se hvordan det går.

Se også vidoene om fødestillinger

Kevin tror ikke helt på Ingunns oversettelse
Til slutt var det en del snakk om fars eller ledsagers rolle under fødselen. Kevin prøvde å følge med så godt han kunne, men dessverre var det mye informasjon for en som ikke er helt stø i norsk enda. Jeg prøvde å gi han en kjapp oppsummering etterpå, men da jeg ramset opp hva jordmor sa om å være der for den fødende, løpe og hente vann og saft, massere og varte opp og å tåle at den fødende plutselig er litt mindre sivilisert enn til vanlig, så la jeg merke til tvilen i øynene hans. Han var nok ikke helt sikker på at alt dette var noe jordmor hadde sagt. Men det var faktisk helt sant! Nå får jeg bare håpe han med glede henter vann til meg når den store dagen kommer, eller kan det fort bli usivilisert, ja!

Les også: Dette kan mannen forvente på fødestua

Om en uke er de åtte sinnsykt travle ukene med jobb, skole og praksis over, og om halvannen uke begynner mammapermisjonen. Forhåpentligvis får jeg litt tid da til å bli mentalt klar. Dessuten er det veldig godt å nesten være ferdig med årets praksis, for alternativet var å gjøre det etter fødselen, med en nyfødt hjemme, og da vil jeg heller få det gjort nå. Jeg er egentlig veldig heldig som har fått alt så fint tilrettelagt for meg, sånn at jeg har hatt muligheten til å gjøre alt på en gang. Men det er godt at det snart er over.
 
Gråter for ingenting
Kroppen sier også klart ifra at det er nok nå. Hvis jeg ikke legger meg tidlig nok begynner jeg å gråte over de dummeste ting, og jeg har så hovne ankler at jeg knapt kan kjøre bil, for det er så tungt å flytte foten fra gassen til bremsen. Hele meg trenger ro sånn at jeg ikke er utslitt før fødselen.

Les også: Du vet du er gravid når…

Heldigvis er det lite praktisk igjen. Da jeg kom hjem fra jobb her en dag, ropte Kevin at jeg måtte komme opp og se på barnerommet, og jeg fikk verdens beste overraskelse. Det var ferdig! Kevin hadde satt inn møblene, hengt opp bilder og lagt klærne klare i skuffene. Jeg har til og med fått ammesofa der inne, akkurat sånn jeg ønsket meg. Nå må bare alt vaskes, og de siste par tingene handles inn, og så kan vi senke skuldrene.
 
Neste uke har jeg siste kvelden på foreldreforberedende kurs, ny ultralyd og jordmortime. Det blir spennende framover nå!

Hva synes du om artikkelen?