Veldig mange barn har opplevd at voksnes alkoholbruk har ødelagt julestemningen. Er det greit å drikke med barn til stede? Og hvor mye er nok?

Sist oppdatert: 12. desember 2014

Ribbelukta fyller huset. Peisen knitrer og Hanne Krogh synger om julestjerna fra anlegget. Den plata har gått på repeat i flere uker allerede. Appelsinskallet vrir seg der det henger over peisdøra, mens det sender ut deilig appelsinduft i stua. Korken til en juleøl popper på kjøkkenet. Det hvite skummet bruser og renner forsiktig over kanten på glasset.

Treet er pyntet. Skeive flettekurver og fargerike julelenker i glanspapir snirkler seg rundt de grønne grenene. Tiden der juletreet faktisk så fint og symmetrisk ut er over. Nå er det fire, små barnehender som pynter treet. 

De samme barnehendene sitter på stuegulvet og bygger Lego. De har fått åpne én julegave hver. En nøye utvalgt gave, som holder dem opptatt mens vi voksne lager mat og dekker på bordet.

Dette kaller jeg julestemning.

Les også: 
Nisseskrekk

Utakknemlige, bortskjemte barn

Vi er ikke avholds når det gjelder alkohol. Men etter barna kom, har jeg vært så sliten og tom for energi at ett lite glass rødvin sender tankene mine rett til den gode, myke senga mi. Dessuten sliter jeg veldig med migrene i perioder, og det ene rødvinsglasset har også en stygg tendens til å gjøre meg sengeliggende i flere døgn etterpå. Det er det ikke verdt.

Dessuten hadde jeg en litt over gjennomsnittet vill ungdom- og ung voksentid, så jeg føler jeg fikk rast godt fra meg før jeg fikk barn.

Mannen tar seg gjerne en øl på lørdagskvelden. Og han kommer helt sikkert til ta seg både to og tre til julemiddagen. Det kan hende jeg tar meg et glass rødvin. Men mest sannsynlig kommer jeg til å skeie ut med et glass Pepsi Max.

Jeg mener det er helt greit å drikke alkohol når man er sammen med barna, så lenge det ikke blir for mye.

Les også:
Hvordan vil barna huske meg?

Før og etter barn

Alltid noe å bekymre seg for

 

 


Mange mener man bør være helt avholds når man har barn. Det kan jo skje noe som gjør at man må ut og kjøre. Plutselig sykdom, eller en ulykke, som krever en tur til legevakten. Jeg synes det høres fryktelig slitsomt ut å gå rundt og ta høyde for at det kan skje noe hele tiden. Mest sannsynlig skjer det ingen ting. Og skulle uhellet være ute, kommer man seg helt sikkert til legevakten på annen måte. Det finnes jo familier som ikke eier bil. Jeg vil ikke kalle de uansvarlige av den grunn.

Å drikke alkohol når man er sammen med barn, er ikke galt i seg selv. Det er når det blir for mye, at det blir et problem.

Det finnes dessverre mange barn som gleder seg til at julen er over og hverdagen starter igjen.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, innrømmer 16 prosent av alle foreldre at de har drukket seg beruset foran barn.

Mange sier også at de har gått over sine egne grenser med alkoholbruken. Hele 28 prosent sier at de har oppfattet andre foreldre til stede som beruset.

Hele 300.000 personer har sagt i fra om at de kan huske at foreldrenes drikking har ødelagt julestemningen.

Det er ikke greit.

 

Noen alkovett-råd fra AV-OG-TIL:

  • Tenk deg om før du er i situasjonen. Bruk alkovett. Bestem deg på forhånd om, eller hvor mye du skal drikke.
  • Sørg for å ha flest anledninger sammen med barn og ungdom uten alkohol.
  • Finn praktiske løsninger som tar hensyn til barna, de trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.
  • Vil du drikke når du er sammen med barn, drikk mindre enn du pleier.
  • Husk at barn merker endringen i voksnes oppførsel når de drikker raskere enn det voksne tror.
  • Hvis du ser at barn har det vanskelig på grunn av andre voksnes alkoholbruk ? ta kontakt med barnet.
  • Ta kontakt med hjelpeapparat som for eksempel barnevernsvakten, dersom du observerer omsorgssvikt. 116 111 er alarmtelefonen for barn og unge.
  • Gå inn på AV-OG-TIL sine Facebooksider og diskuter alkoholbruk sammen med barn.

 

Hva mener du? Er det greit å drikke alkohol når man er sammen med barn?


Følg Martes egen blogg Casakaos.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlik måler jordmor åpningen
Neste artikkelHelt middelmådig
DEL