Alle som har, eller har hatt, små barn forstår hva jeg mener med denne tittelen. Du stopper ikke bilen når barna sover. Det gjør du bare ikke. Men hva når du selv må tisse? Jeg skal fortelle deg om den mest uglamorøse og akrobatiske øvelsen jeg noen gang har tatt – og hvordan det endte.

Sist oppdatert: 6. februar 2015

En venninne av meg her i Panama sa: Gjett hva som skjedde da min mor passet barna i går? Hun stoppet bilen mens toåringen sov!

Vi så rett på hverandre og laget en Skrik-grimase som ville fått Munch-maleriet til å ligne et halvhjertet gisp. Og så fløt gamle minner opp til overflaten. Minner som har ligget langt bak i hodet i en isolert celle og med total nekt av dagslys.

Les også: 
Alt annet enn glamorøst å være guttemamma

Flere med kaotiske morgener?

Det var vinter og vi var på vei til et vennepar på Nesodden. Dette var i perioden der vi hadde en aktiv treåring, en toåring som hatet å sitte fastspent, og satt skrikende i bro halve bilturen, og en baby som stort sett sov. Vi hadde imidlertid aldri opplevd at alle tre sovnet på en gang. Men nå skjedde mirakelet. Det ble helt stille i bilen. Vi snudde oss og kikket på barna – og trodde nesten ikke det var sant. Der lå de som tre små engler, med halvåpen munn og beina i ro. Mannen min la hånden på låret mitt og smilte. Snøkledde graner seilte forbi utenfor vinduene. Svak musikk på radioen. Varm kaffe mellom hendene. Et av de øyeblikkene man må nyte og hale ut så langt man klarer.

Så kjente jeg det. Jeg måtte tisse. Veldig. All kaffen hadde gått rett gjennom. I denne perioden drakk jeg sikkert 10 kopper om dagen (unger som fikk tenner, var forkjølet, hadde mareritt, tisset seg ut, trenger jeg å si mer). Du må stoppe bilen, sa jeg, jeg må tisse. Mannen min så på meg som om jeg hadde bedt ham om å kjøre i vannet. Stoppe bilen? Har du gått fra forstanden? Ikke engang hvis vi blir forfulgt av politiet kommer jeg til å stoppe bilen. Hallo! Se bak i der!

Jeg visste nøyaktig hva han mente. Enten må man holde barna våkne, så de er sure og trøtte og legger seg tidlig (lurt på ukedager). Eller la dem sove en god stund, så de er blide og våkne og legger seg senere (smart når man skal i selskap). Blir det midt i mellom, den litt for korte powernapen, risikerer man den katastrofale middelveien: Et barn som er for trøtt til å være oppe og for våken til å legge seg. Småhyper og storsur.

Les også: 
– Vi prøver å unngå forventningsfella

Derfor funker ikke alle råd for alle barn

Vi har gått i den fellen noen ganger. Samtidig var det et faktum at jeg måtte tisse. Jeg må på do, sa jeg, det er langt igjen og jeg har ikke sjans til å holde meg. Han nikket mot den smale essokoppen i koppholderen foran oss. Du får gå bak og tisse på den, sa han, jeg stopper ikke bilen nå. Jeg så granskende på koppen. Guttene hadde riktignok tisset på ulike flasker opp gjennom, når de ikke kunne vekke de sovende brødrene. Men tre små gutter og en trebarnsmor med vintertøy er to ulike ting. Jeg hadde imidlertid ikke noe valg, hvis jeg ikke skulle sette meg med rumpa ut av vinduet. Så jeg tok koppen uten et ord, gikk bak og satte meg mellom minstemann og passasjersetet og gjorde mitt fornødne.

Har du noen gang kjørt til Nesodden? Veiene er særdeles svingete. Og de var ikke noe rettere i dag, med snøfonner på begge sider. Jeg holdt meg fast i setet foran meg, forsøkte å ignorere sherrocksen i øret og konsentrerte meg om å treffe koppen. Det gikk overraskende bra. Men jeg kunne konstatere at jeg hadde drukket mye kaffe. Er du ferdig, sa min mann da jeg begynte å reise meg. Ja, sa jeg og kneppet igjen buksen, krokbøyd og i rekordfart. Så kom humpen. Det var de to sekundene, jeg rakk akkurat ikke å gripe koppen, og så veltet alt. Bokstavelig talt.

Jeg skal spare deg for detaljene. Men jeg kan fortelle at den romantiske kjøreturen endte med at mannen min ropte: F ***. Og slik fortsatte konversasjonen:

– Hvis du ikke hadde kjørt så uvørent så hadde vi klart det!

– Og hadde du gått på do før vi reiste så hadde du ikke måttet tisse nå!

– Jeg var på do! Og jeg kan vel ikke noe for at jeg må tisse!

– Du må se og få sjekket den miniatyriske blæren din. Det der er ikke normalt.

– Min blære er omtrent så liten som omsorgsevnen din akkurat nå. Og ingenting er normalt med dette livet. Ingenting!

Nei, småbarnslivet er absurd til tider, det er sikkert. I det ene sekundet ligger man på sykehuset med en liten, varm bylt på brystet og ser for seg en gylden og harmonisk tilværelse. I det neste er man på vei mot Nesodden i en Volkswagen Caravelle med tre ladende lopper, vinduene nede, blå på hendene, mens snøkledde grantrær fyker forbi. Og inni seg kjenner man den absurde gleden over at barna faktisk sover. Selv om kroppen veltet og man ropte til hverandre. Så fikk man i det minste til noe.

Sånn er det med familielivet også. Av og til stinker det. Det er ikke spesielt glamorøst. Men hva annet kan man gjøre enn å kjøre videre og ta vare på det som er positivt. Være glad for det man får til og vite at det ikke er mulig å få til alt. Familielivet skal leves, ikke løses. Heldigvis. Da hadde jeg strøket i testen for lenge siden.

Les også:
– Du kan ikke se barnet ditt hele tiden

Nå har jeg fått litt større barn. Jeg kikker tilbake og tenker at småbarnslivet i stor grad er som russetiden. Det er en kort, kaotisk og hektisk periode med mye moro og like mye grining. Og utallige våkenetter, en småbarnsmor måtte trolig hatt flere luer for å få plass til alle døgneknutene. Det har sin sjarm – og det er godt når det er over. Det er sikkert mye jeg vil savne, men foreløpig får jeg ikke tårer i øynene av å måtte avstå fra tissing på smale essokopper i enda smalere svinger.

Av og til kan jeg lure på om vi har overreagert. Var det virkelig så ille hvis vi vekket barna? Jeg måtte spørre Panama-venninnen min. Hun bare så på meg og himlet med øynene. Er du gal? Toåringen gikk rundt og terroriserte alle hele kvelden. Det var et mareritt! Mamma gjør ikke det igjen, for å si det sånn. Nei, sa jeg og ristet på hodet, selvsagt gjør hun ikke det. Du stopper ikke bilen når barna sover. Det bare gjør du ikke.

Følg Antisupermammas egen blogg her.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFar på føden
Neste artikkel7 uker: Hormonella og vimsekoppen
DEL