Sist oppdatert: 18. januar 2011

Korn og kornprodukter er den viktigste basismatvaren i verden. Korn og kornprodukter er en viktig energikilde, men er også viktig kilde til kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. De fleste har nok fått med seg at det er de grove kornproduktene som er det smarteste valget både for store og små!

Men hva er egentlig grovt mel, fullkorn og grovt brød? Utmalingsgrad betyr hvor mange prosent av kornets bestanddeler som er med i det ferdige produktet. Sammalt mel har en utmalingsgrad på 100%, og jo lavere utmalingsgrad, jo finere er melet. Siktet hvetemel har en utmalingsgrad på 75-80%, som betyr at 20-25% av de ytterste og mest næringsrike delene av kornet er fjernet. Definisjonen på et grovt brød er at det inneholder mer enn 50% sammalt mel. Fullkorn er hele korn eller bearbeidede korn, men hvor innholdet av kjerne, kli og kim finnes i samme forhold som i det intakte kornet.

Når kan man introdusere brød til barnet? Grovbrød er en viktig kilde til jern og kostfiber, noe småbarn ofte får i seg for lite av. Fra 7-8 måneders alder kan barnet få brødbiter uten hele korn, mens fra 9-12 måneders-alderen kan man gjerne også gi brød med hele korn. Velg helst et grovbrød med ca 50% sammalt mel. Et brød som inneholder nærmere 100% sammalt mel kan rett og slett bli for grovt for de minste barna.

Grovbrød med havregryn

Til 1 brød trenger du:

½ pakke gjær

3 dl lunket vann

1-2 ss rapsolje

½ ts salt

2 dl sammalt hvetemel

1 dl sammalt grov rug

2 dl små havregryn

Ca 2 ½ dl siktet hvetemel

Bland alt det tørre, men la noe av hvetemelet være igjen til slutt slik at du kan regulere fastheten på deigen. Løs opp gjæren i det lunkne vannet og bland med det tørre. Elt deigen godt. Ha brødet i en brødform, og stek i ovn på nederste rille på 200°C i ca 40 min.

 

 

Tid å lage: ca 50 min

Passer for: hele familien

”Grisefaktor”: deig er deilig og klissete, og barna elsker å få være med å bake!

Visste du at: med litt sukker i deigen, kommer gjæringsprosessen raskere i gang!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelValgte stamcelleuttak: – Etter fødselen har toget gått!
Neste artikkelJesper Juul: Nei er ikke negativt
DEL