Sist oppdatert: 28. mars 2011

Ordet ”Nei-mat” synes jeg er helt fryktelig, for i mitt vokabular finnes det bare ”Ja-mat”. All mat er i utgangspunktet ja-mat, det er bare snakk om mengder når det gjelder de mest usunne matvarene. Men når vi snakker om mat for spedbarn (barn under 1 år), så finnes det faktisk matvarer man skal unngå å gi. Dette er:

– Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold. Disse grønnsakene inneholder mye nitrat som i kroppen omdannes til nitritt. Nitritt hindrer transport av oksygen til kroppens celler.

– Honning pga faren for spedbarnsbotulisme.

– Små harde og glatte matbiter som nøtter, druer, eple/gulrotbiter kan lett sette seg fast i halsen

– Kumelk bør ikke brukes i drikke og i grøt første leveår pga at det fortrenger mer jernrike matvarer. Mindre mengder kumelk kan inngå som ingrediens i matlaging fra ca 10-måneders alder.

– Små barn under 3 år bør ikke spise mer enn 50 g rosiner i uken. Dette er fordi rosiner kan inneholde en muggsoppgift som kan gi uheldige langstidseffekter. Det er først ved høyt inntak over lang tid at slike uheldige effekter kan oppstå.

 

Her i Norge har vi en tradisjon med å starte med bananmos når vi ved (4)-6 måneders alder skal introdusere frukt. Det er vel og bra, men prøv andre frukter også for smakens og næringsinnholdets skyld!

Prøv for eksempel aprikosmos:

200-300 g ferske aprikoser

Kokende vann

Del aprikosene, og ta ut steinen. Ha dem i kokende vann som så vidt dekker. Kokes til de er møre i ca 10 min. Ta bort skinnet og mos dem med stavmikser med litt av kokevannet. Frys gjerne ned i porsjonsmengder.

 

Faktaboks:

Tid å lage: 20 min

Passer for: 6-12 måneders alder

”Grisefaktor”: medium

Visste du at: aprikoser er rike på beta-karoten, som både er forløper for A-vitamin og er en antioksidant!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHvordan stille barnet inn på sommertid?
Neste artikkelNyttige cocktails for gravide!
DEL