Sist oppdatert: 16. februar 2011

Jeg får stadig spørsmål fra fortvilte foreldre som lurer på hva de skal gjøre med kresne barn. Hun liker ikke grønnsaker, han liker ikke fisk…. Mange tyr til midler som tvang og betaling i ren desperasjon. Så hva kan man gjøre da?

Les også intervju med Oddveig Fossdal Drøpping,

«- Å tvinge barnet til å spise er en form for overgrep» 

For det første skal man ikke tvinge mat i barn. For det andre tror jeg mange foreldre trenger å senke skuldrene og fokusere mindre på problemet. Det er viktig at måltidene blir en hyggestund og ikke en maktkamp mellom foreldre og barn. Du kan gjerne oppmuntre barnet til å smake og du kan gjerne kreve at en bitteliten bit av fisken skal ligge på tallerken, men ikke mas om at barnet må spise denne opp.

Et praktisk tips som jeg ofte ser fungerer, er å bruke en kjent ingrediens som barnet liker sammen med det barnet er skeptisk til. Dersom barnet f.eks er glad i stekt bacon, men ikke liker hvit fisk, så er det en god id­è å servere noe sprøstekt bacon over et lite hvitt fiskestykke. Eller dersom barnet er glad i cornflakes, kan du panere fisken med knust cornflakes i stedet for strøkavring. Prøv da vel! Og la gjerne barnet være med på matlagingen!

 

Ovnsbakt torsk med sprøstekt bacon

Torsk og bacon er nydelig sammen! Bacon er ikke akkurat det sunneste man kan servere, men bruk litt for smakens skyld! Det er viktig at maten smaker godt også!

Du trenger:

Torskefileter i porsjonsbiter (så mange dere er i familien)

Bacon

Ha salt og pepper på fiskestykkene og pensle dem med olivenolje. Ovnsbak dem i ovnen på 175 °C i ca 10 min (kommer an på tykkelsen av fiskestykkene).

Baconet skjærer du i biter og sprøsteker i en stekepanne på svak til middels varme.

Server fiskestykkene med litt bacon over. Lag gjerne en potetmos og server med grønnsaker. Ovnsbakte tomater smaker veldig godt til!

Faktaboks:

Tid å lage: ca 20 min

Passer for: alle

”Grisefaktor”: liten (hvis ikke du sløyer fisken selv, da)

Visste du at: Det kan ta opptil 15 ganger før barnet aksepterer en ny smak eller en ny matvare. Vær tålmodig!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Mannen min har ikke lyst på meg
Neste artikkelJesper Juul: Er 50/50 best for barnet?
DEL