Sist oppdatert: 16. desember 2010

Vi går nå inn i den mest kosete høytiden vi har med julekos, julesnacks, juleselskap, julefest og juleavslutninger… og selvsagt er mat en viktig del av høytiden og juletradisjonen vår. Dersom du er gravid, tenker du kanskje at det er deilig med en jul hvor du kan spise så mye du orker uten å holde inne magen!

Da er det kanskje kjipt av meg nå like før jul, å referere til Arne Astrup, professor i human ernæring ved Universitetet i København, som mener at hvis vi skal komme fedmeepidemien til livs, så må vi forhindre at gravide legger for mye på seg under svangerskapet. For stor vektøkning i svangerskapet kan medføre at barnet blir ”programmert” til å bli overvektig. Rådet han kommer med er at gravide ikke bør legge på seg mer enn 20% av ”idealvekten», og at kvinner som er svært overvektige i utgangspunktet ikke bør legge på seg mer enn syv kg.

Så skal vi ikke få spise julekakene da? Jo, selvfølgelig skal vi det, og vi skal nyyyte dem, men det er lov å bruke hodet. Vær bevisst på at de små kakene er kaloribomber. Dersom kakefatet står fremme hele tiden, blir det lett å ta et par-tre smultringer i forbifarten bare fordi du var litt sulten. Spis og nyt kaker i de sammenhengene det er naturlig, men vær bevisst på mengden. Og så går du heller til brødboksen enn til kakeboksen når du er sulten!

Det er også lov å gå rundt om en enebærbusk og trimme litt også!

Oppskrift: Lag noe god gjærbakst til jul!

5 dl kulturmelk

5 dl vann

50 g gjær

100 g sammalt grovt rugmel

100 g sammalt fint rugmel

175 g sammalt fint hvetemel

Ca 1 kg siktet hvetemel

200 g valnøttkjerner

2 ts salt

1 ss mørk sirup

Egg til pensling

Bland kulturmelk og vann og varm til fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken. Bland inn alt det grove melet, salt og sirup. Elt inn hvetemel til deigen så vidt slipper bollen. La den heve til dobbelt størrelse, og ha i grovhakkede valnøtter.

Del deigen i to, og form runde brød. Brødene etterheves i ca 30 min. Pensle med sammenvispet egg.

Stekes midt i ovnen, 210 °C i ca 40 min. Avkjøles på rist.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJesper Juul: Jesper om jul
Neste artikkelKan fireåringen bli med på fødselen?
DEL