Her er en gladnyhet til alle foreldre som syns småbarnstiden er uoverkommelig slitsom: Det er ikke dere, det er dem! Det er ungene som har skylden. Ikke dere foreldre

Sist oppdatert: 9. desember 2013

Har du, som meg, hatt lyst til å vise finger’n til foreldre som sier «Jo, men det gjelder å holde på rutinene vet du. Det har vi gjort, og våre barn har sovet hele natten gjennom siden de var få måneder gamle».

Mens du selv har små apekatter som år etter år nekter å legge seg, våkner minst tre ganger hver natt og i tillegg tror det er morgen klokka fem.

Les mer: Ti grunner til at barn er kult
                 Om å velge sine kamper

Sove? Nehei. Det kan du bare glemme, mamma.Eller har du noen gang hatt lyst til å be visse foreldre dra pokker i vold? Sånne foreldre som mener deres englebarn er et resultat av deres egen rakryggede og konsekvente grensesetting?

Mens du selv må sloss med dine egne barn om tannpussen hver bidige kveld, ha endeløse krangler hver dag om hvem som skal rydde opp etter hvem og forklare hver bidige morgen at det ikke er greit å gå uten sko i fire minus.

Her er en gladnyhet til alle foreldre som syns småbarnstiden er uoverkommelig slitsom: Det er ikke dere, det er dem! Det er ungene som har skylden. Ikke dere foreldre.

Les også: Det er jo bare å være konsekvent

Samlivsterapeut Peder Kjøs sier i et intervju til Familieverden.no at foreldre som syns småbarnstiden er slitsom og krevende, egentlig ikke gjør så mye feil:

Barn har veldig ulikt temperament, og ”flinke” foreldre har lett for å ta æren for at barna deres sover godt, ammer greit, synes det er greit med ukjent mat, etc. Mens foreldrene til barn som reagerer brått og hektisk på alt som er uvant, som ikke har en god søvnrytme, som ammer på en hektisk måte, tar på seg skylden for at barna er sånn.

Les mer: – Det var du som ville ha liv i huset
                 Uskrevne soveregler

Men nå kan vi bare slutte med å ta på oss skylden. For det er ikke vår feil. Barn er forskjellige. Noen er mer krevende enn andre. Uten tvil. Noen barn er veldig aktive og klarer ikke sitte stille uansett hvilke metoder du innfører.

Noen barn har mye temperament og tester grenser uansett hvor mange grenser du setter og hvor flink du er til å overholde dem. Noen barn sover ikke hele natta gjennom uansett hvor flink du er til å holde på rutinene. Og noen barn vil ikke amme uansett hvor mye du leser om riktig ammeteknikk.

Les mer: Krev hjelp til en god ammestart

Nei, jeg vil ikke sitte stille. Og jeg driter i at vi er på kafe. Jeg har maur i rumpa, mamma. Skjønner du ikke det, da?

Så neste gang du står der med en sprellende unge i armene utenfor Rema etter å ha sagt nei til sjokolade til middag, og andre foreldre sender deg stygge blikk eller i verste fall kommer med gode råd, så klapp deg selv på skulderen. For det er ikke din feil. Du er bare velsignet med et krevende barn.

Mine barn tester grenser. Ustanselig. De hører ikke etter hva jeg sier og har sin egen veldig sterke vilje. Men på ett område har jeg lykkes: Barna mine elsker fisk og grønnsaker.

Da Lillemann fylte fire forrige uke og fikk velge bursdagsmiddag, valgte han fisk med spagetti og gulrot. Jeg skulle gjerne tatt på meg skylden og sagt noe sånn som at gode matrutiner, fokus på sunt kosthold og bla, bla, bla er årsaken til dette. Men det hadde vært løgn.

Mmm, bursdagsmiddag. Fisk, så klart. Ren flaks.Jeg har ikke gjort noen ting for at barna mine skal like fisk og grønnsaker. Annet enn å sette det fram på middagsbordet med ujevne mellomrom. Ingen lure knep. Ingen supermamma-triks opp i ermet. Ren flaks!

Peder Kjøs mener altfor mye av forskjellene mellom barn tilskrives foreldrene. Og at foreldre med krevende barn må slutte å sammenlikne seg med foreldre som har helt andre utfordringer.

Å ha overskudd i småbarnsfasen handler mer om flaks enn om flinkhet.

Så la oss nå slutte å klandre oss selv. La oss legge skylden der den hører hjemme: hos barna.

Har du krevende barn?

Følg Martes egen blogg Casakaos.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDin lømmel!
Neste artikkelJeg vil ha Hulken-kake!
DEL