Etter uker med ferie, oppussing, forberedelser og ”stress” satt jeg meg ned en dag midt i forrige uke ”uten noe å gjøre” - og da sa det rett og slett tydelig stopp!

Sist oppdatert: 8. august 2012

Kroppen skrek etter ro, og med en gang jeg faktisk roet ned, så kjente jeg virkelig på at jeg er i graviditetens siste innspurt og trenger med hvile og må begrense noen aktiviteter fremover.

Jeg har pusset opp en del rom i sommer, som blant annet vårt soverom og babyrommet, og jeg liker å ha prosjekter så jeg har hatt store oppryddinger her og der, rundvasket og puslet i huset stort sett hele sommeren. Så lenge jeg har ”holdt det tempoet” har jeg ikke merket så mye til det, men når jeg plutselig satte meg ned en dag over lengre tid kjente jeg det virkelig.

Les mer: Rebekkas tidligere innlegg

Nyoppusset soverom


Besvimte
I helgen ble jeg dårligere, og dårligere… Kroppen ropte etter søvn, noe jeg sliter med om dagen. Kroppen ropte etter hvile og få aktiviteter, så jeg satt store deler av helgen. Vi hadde feiring av mammaen og pappaen min som begge ble 50 år samt at de hadde sølvbryllup. Det var derfor storfest på både fredag og lørdag. Jeg satt store deler av dagen, før dette - men da kvelden kom og vi skulle gjøre oss klare på fredag, besvimte jeg. Det ble svart, og jeg ble borte - og var så klart alene hjemme, uten telefon.

Heldigvis gikk det bra, fordi jeg kjente det på forhånd og klarte å legge meg ned før det svartnet. Lørdagen var lik, jeg hold meg i ro og satt stille store deler av dagen - men hver gang jeg reiste meg og prøvde å gjøre noe, svartnet det - og jeg ble borte flere ganger. Veldig vanskelig å si hva det kommer av, om det kan være blodtrykket eller om det bare var en reaksjon på at jeg må roe ned.

Les mer: Helsekortet - din egen svangerskapsjournal

Generelt dårlig form
Foreløpig har jeg ikke vært hos lege eller jordmor å sjekket dette, siden jeg har jordmortime i slutten av denne uken. Men nå har jeg blitt forkjølet i tillegg, så jeg trur kanskje det var litt det som lå i kroppen å ”ulmet” og gjorde meg dårlig. For generelt den siste uken har jeg rett og slett følt meg i meget dårlig form. Null energi, null søvn og kroppen har rett og slett ikke kjentes ut som ”seg selv” - og det er utrolig ekkelt.

Derfor har jeg nå MEGET rolige dager. Tar en dag om gangen, og prøver å ikke gjøre for mye. I tillegg har vi solgt sofaen vår, i påvente av en ny som skal komme om noen uker. Så vi har for tiden hagemøbler (!!) i stuen. Ikke det smarteste og mest behagelige når man er høygravid.

Magnus fikk også kjenne på det i går da hadde sittet i sofaen en kveld og hadde vondt i hele underpartiet, hoftene og rompa da han skulle legge seg. Han sa ”Nå vet jeg hvordan bekkenløsning kjennes ut”. Så derfor skal vi nok få lånt oss en sofa som vi skal ha her frem til den nye sofaen kommer, slik at jeg ikke gjør bekkenproblemene mine verre enn de alt er nå på slutten. Vi bestilte ny sofa for å få åpnet stuen mer, og få mer gulvplass nå som vi snart har to par barneføtter som skal boltre seg her hjemme.

Les mer: Hva er bekkenløsning?

Redebygger
Jeg kjenner en ekstrem trang etter ”redebygging” om dagen. Ikke bare rommet til lillebror, men huset generelt. Jeg kløøør etter forandringer, og jeg vil ha alt klart og helt på stell før lillebror kommer. Derfor ender vi opp med mange prosjekter, utbyttinger og diverse. Det er jo veldig moro, men som mange sier - kanskje ikke det beste tidspunktet nå som jeg er høygravid å burde ta det mer med ro? Derfor blir det i rolig tempo fremover. For selv om jeg skal ta det med ro, klarer jeg ikke helt la være å pusle med ting her hjemme heller. Det går ikke, jeg blir alt for rastløs til det, rett og slett.

Les mer: Forberedelser før fødselen

 

Kroppen gjør seg klar
Ellers er det ingen tvil om at jeg nærmer meg slutten og kroppen begynner å gjøre seg klar for fødsel. Jeg har jo født en gang før og jeg begynner å huske ”tiden før” i forhold til symptomer og at man merker at kroppen gjør seg klar. Det største ”tegnet” til nå har vært at jeg er ofte på toalettet. Dette var jeg med Thea også, og det begynte to-tre uker før fødsel. Akkurat som kroppen setter i gang ”naturlig tømming” før det skal skje noe. I tillegg merker jeg nedpress om dagen, ikke mye - men litt. Dette husker jeg ekstremt godt fra forrige svangerskap, men da var det mye verre.

Råmelken har jeg hatt i mange uker alt, men merker den har økt på. Om noen dager runder jeg definisjonen ”høygravid” og det er ingen tvil om jeg merker at fødselen nærmer seg. Både fysisk og psykisk i grunn. Tankene om hvordan fødselen blir streifer meg tilstadighet, og jeg er utrolig spent.

Les mer: Hva skjer med brystene i svangerskapet

Spennende tid
De neste ukene blir det bare å roe ned, småpusle med det som skal gjøres hjemme, og ikke minst bare ruge ferdig og vente på at lillebror er klar til utreise. Rart å tenke på at om noen uker så er han er. Helt ufattelig. Kan ikke tru det egentlig, og det går ikke opp for oss. Dersom lillebror kommer like mye før som Thea Emilie er han her om tre-fire uker. Dersom jeg går på overtid derimot kan det enda gå maks åtte uker. Ikke rart dette er en spennende tid?


Følg Rebekkas blogg

Les mer: Alt om graviditeten

Les mer: Alt om fødselen

Les mer: Alt om babyen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHøststengte fødestuer?
Neste artikkelHver mor sin ammehistorie
DEL