Turi

Turi

Turi

Skrivemåten Turi er mindre brukt enn Turid. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 786 Sist oppdatert 08.02.21
Turi er en variant av Turid, helst brukt i skrift fra rundt 1500-/1600-tallet og fram til 1800-tallet. Turid er et gammelt nordisk navn fra middelalderen. Det er opphavlig satt sammen av navnet på guden Tor fra nordisk gudelære, og av -frid, som betyr vakker. Navnet på guden Tor betyr dundre og tordne. Turi er også i bruk som et samisk etternavn. Det har opphav i samisk form av guttenavnene Tor og Tore.

Så populært er Turi:

393 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Turi i Norge og andre land:

Navnet Turi og Turid i flere former var godt kjent i deler av Sør-Norge fra rundt år 1300 til tidlig på 1900-tallet. Skrivemåten Turi ble mye mindre brukt da formen Turid ble hentet fram fra middelalderen rundt år 1900. Turid (mest med d) ble særlig brukt fra 1930- til 1960-tallet.

Den 01.01.21 var det 386 jenter/kvinner med Turi som første eller eneste fornavn, og 10 269 Turid. Da var Turi (uten d) på 661. plass for jente-/kvinnenavn i befolkningen i Norge. I alt 100 har Turi som etternavn.

Derfor fungerer Turi godt nå:

Turi kan bli brukt fordi det er et navn med mye gammel tradisjon fra 1800-tallet og før, og det skiller seg ut fra Turid som var mye brukt til etter midten av 1900-tallet.

Turi har vær lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet i Norge. Turid (med d) har vært brukt for under 5 jenter de fleste årene i denne perioden.

Varianter av Turi:

Thuri, Thurid, Turid, Tyri, Tøri

Slik uttales Turi

TUU-ri

Navn i samme sjanger som Turi

Arman, Asfrid, Birgit, Emre, Helga, Holger, Jennie, Kalle, Kristiane, Møyfrid, Ninni, Noa, Oddgeir, Oddvin, Rebecka, Remy, Renathe, Renee, Rut, Sami, Serine, Sigfrid, Siril, Snefrid, Solrun, Susanna, Suzanne, Sven, Tamara, Teo, Thora, Tia, Tonny, Venche, Wenke, Ørnulf, Åge

Du kjenner Turi fra:

Kunstner Turi Gramstad Oliver, tv-produsent Turi Meyer, skuespiller Turi Tarjem

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med vakker betydning
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: