Juel

Juel

Juel

Juel er et navn med lang tradisjon i Norge, og som kan passe fint å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 437 Sist oppdatert 20.09.21
Juel er en skrivevariant av guttenavnet Jul. Jul kommer fra det gamle nordiske mannsnavnet Gyrd. Gyrd blir forklart på to måter. Det kan være satt sammen av gud (gammel nordisk gud) og av et ord som betyr fred. Gyrd har også blitt forklart med ordet gjord vil si bånd og reim. Gjord kan ha blitt brukt til inngjerding eller til å holde dyr bundet. Det gamle navnet Gyrd har blitt til Gjurd og videre til Jur på Vestlandet og til Jul på Østlandet, Trøndelag i deler av Nord-Norge. L-en i Jul har blitt med at rd i Gjurd blitt til tjukk l, på samme måten som i ordet fjord. Juel er også et etternavn. Det kommer fra dansk og betyr mest trolig jul, som vil si julehøytiden.

Så populært er Juel:

41 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Juel i Norge og andre land:

Varianter av Jul var i bruk fra rundt ar 1400 til begynnelsen av 1900-tallet. Rundt 100 hadde navnet i 1801, helst skrevet Juul og Juel. 750 hadde navnet i formene Jul, Juul og Juel i 1910, flest registrert som Jul.

Den 01.01.2021 var det 38 gutter/menn med Juel som første eller eneste fornavn, 58 Jul og 30 Juul. I alt 176 hadde da Juel som etternavn.

Derfor fungerer Juel godt nå:

Dersom Juel blir brukt på 2000-tallet, kan det være særlig fordi det er et gammelt tradisjonsnavn og fordi det har nordisk opphav. Dessuten har det den populære stemte konsonanten l. Som kort navn passer det også fint inn ut over 2000-tallet. Det passer jo også når en vil velge navn fra en tid på året.

Varianter av Juel:

Gjurd, Gjør, Gudrød, Gyrd, Jul, Jur, Juul

Slik uttales Juel

JUUL, både med vanlig l og tjukk l

Navn i samme sjanger som Juel

Alana, Ambjørn, Arngrim, Arnkjell, Arnvor, Bellest, Berthold, Daghild, Eliin, Ellev, Ely, Emili, Gørild, Helg, Helgunn, Helleborg, Hortensia, Joralf, Junior, Kristell, Lisell, Niri, Ommund, Petronelle, Reiulf, Salomon, Samueline, Thorun, Tias, Ulvar, Valbjørg, Wessel

Du kjenner Juel fra:

Forfatter Dagny Juel, casting director Juel Bestrop, fotballspiller Thomas Juel-Nielsen, filmregissør Juel Taylor

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: