Baard

Baard

Baard

Skrivemåten Baard er klart mindre brukt enn Bård, men kan være fin å velge likevel. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 419 Sist oppdatert 04.11.21
Baard og Bård et et nordisk navn fra middelalderen. Det er opphavlig satt sammen av to deler som senere har blitt forkortet. Delene betyr kamp/strid (bad/bod) og fred (fred).

Så populært er Baard:

394 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Baard i Norge og andre land:

Navnet ble mye brukt fra middelalderen og fram til 1800-tallet, særlig på deler av Vestlandet og i Nord-Trøndelag. Det ble igjen brukt fra midt på 1900-tallet og et par tiår.

Baard er eldre skrivemåte særlig brukt fra rundt 1500-tallet og til tidlig på 1900-tallet. Etter det har skrivemåten Bård tatt over. Bård, med å,var noe brukt fra 1950-årene til rundt 2000, mest i 1960-årene. Baard, med aa, var også litt brukt 1960- og 1970-årene.

Bård, med å, har vært brukt for noen få de fleste årene på 2000-tallet, stort sett under 5 i året. Baard har foreløpig trolig ikke vært brukt til barn på 2000-tallet foreløpig.

Ved inngangen til 2021 var det 388 gutter/menn med Baard som første eller eneste fornavn, og 3717 Bård. Baard, med aa, var da på 599. plass for navn på gutter/menn i Norge, mens Bård var på 170. plass.

Derfor fungerer Baard godt nå:

Baard og Bård blir trolig helst brukt fordi det har tradisjon, og fordi det et opphavlig nordiske navn. Uttrykket Gammel-Bård ble tidligere brukt om djelvelen i Trøndelag og nordover, men har ikke noe å si for bruken av navnet i dag. Skrivemåten med aa for å minner om gammel tradisjon.

Varianter av Baard:

Baal, Bål, Bård

Slik uttales Baard

BÅÅR

BÅÅRD og BÅRD, særlig på Vestlandet

BÅRD, der RD blir til én lyd noen steder i landet (som i ordet «verdi» i mange talemål)

BÅÅL med tjukk L har vært eldre uttale på Østlandet og i Trøndelag

Navn i samme sjanger som Baard

Alfhild, Arnleiv, Audny, Benthe, Birthe, Elly, Fredrick, Gunnlaug, Gyri, Halvar, Hogne, Ines, Ingvil, Jeppe, Jonn, Kalle, Karla, Kjellfrid, Kristofer, Luisa, Maj, Møyfrid, Målfrid, Ninni, Normann, Olina, Rosemarie, Sigfrid, Sigrunn, Sture, Styrk, Svenn, Tarald, Thom, Torlaug, Vigleik, Åslaug

Du kjenner Baard fra:

Trommeslager Baard Kolstad, jazzmusiker Baard Slagsvold, politiker Baard Iversen, professor og forfatter Baard Borge, cricketspiller Stephan Baard

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn uten æ, ø og å
Oldefarsnavn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: