Widar

Widar

Widar

Skrivemåten Vidar er klart mer brukt enn Widar. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 261 Sist oppdatert 12.01.22
Widar en en skrivemåte for Vidar, brukt i Norge. Vidar et et navn fra gammel nordisk mytologi, der han var sønn av guden Odin, kjent for å være svært sterk. Navnet er satt sammen av to deler. De betyr vid (stor) og hærfører eller kriger. Den første delen har også blitt forklart som ved og skog.

Så populært er Widar:

188 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Widar i Norge og andre land:

Navnet Vidar og varianter har vært i bruk fra middelalderen. Mye av tiden fram til 1800-tallet var det helst brukt i dialektvarianter, som Viar, Via og Vier. Formen Vidar kom i bruk fra sent på 1800-tallet da navneformer fra middelalderen ble hentet fram igjen. Navnet var mest brukt midt på 1900-tallet, og sank fram til tidlig på 2000-tallet. Formen Widar var særlig brukt fra 1930-tallet til rundt 1970, og gått ut av bruk etter det.

Vidar som har vært noe i bruk til rundt år 2000, og fortsatt er litt brukt. Vidar, med enkelt-v, har blitt gitt til rundt 10 gutter i året fra 2010 til 2020. Widar med dobbelt-v er foreløpig ute av bruk til barn på 2000-tallet.

Den 01.01.2021 var det 202 gutter/menn med Widar som første eller eneste fornavn, og 9109 Vidar. Widar var da på 880. plass blant navn på gutter/menn i befolkningen i Norge.

Derfor fungerer Widar godt nå:

Vidar, vanligvis skrevet med enkelt-v, er blant navn fra gammel nordisk mytologi, som er en type navn noen foreldre gjerne velger. Formen Widar kan brukes for å skille seg ut fra

Varianter av Widar:

Viar, Vidar, Vier

Slik uttales Widar

VI-dar

Navn i samme sjanger som Widar

Agne, Annar, Asmud, Audfrid, Audny, Benny, Benthe, Bergit, Bergliot, Bertil, Betina, Bjørge, Bothild, Cesilie, Desiree, Eddie, Eilin, Elbjørg, Eleah, Elma, Evald, Frits, Glen, Gun, Gunlaug, Halfdan, Halvar, Janniche, Margun, Peer, Sigvald, Sylwester, Thobias, Wigdis, Åste

Du kjenner Widar fra:

Forfatter Widar Aspeli, politikere Widar Skogan og Widar Andersson

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: