Olina, og Oline, er et norske navn laget av guttenavnene Ola og Ole, som igjen har bakgrunn i Olav. Å legge til endingen -ine for å lage jentenavn av tradisjonelle guttenavn var vanlig i Europa på 1700- og 1800-tallet. Olav ble til i Skandinavia før vikingtiden og ble laget av ord som betyr forfar og etterkommer – altså sønn av sine forfedre, eller far. Olina, og Oline, kan også ha blitt til som kortform av navn som slutter på -oline, slik som Karoline og Nikoline.

Sist oppdatert: 6. mars 2020

Så populært er Olina:

117 personer har dette navnet.
I 2020 var Olina på 547. plass i Topp 742 jentenavn 2020.

Bruk av navnet Olina i Norge og andre land:

Olina og Oline var mye i bruk fra sent på 1700-tallet og gjennom hele 1800-tallet, og mest i andre halvdel av 1800-tallet. Selv om skrivemåten helst har vært Oline, har uttalen oftest vært Olina.

Både Olina og Oline har kommet mer i bruk fra sent på 1900-tallet og stiger fortsatt klart like før 2020, klart mest for Oline.

Ved inngangen til 2020 var det 114 jenter/kvinner med Olina som første eller eneste fornavn, og 1791 Oline.

Olina er ikke på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Olina godt nå:

Olina passer godt nå fordi det er et gammelt norsk tradisjonsnavn som følger systemet for typiske navnebølger som kommer tilbake. Det er såpass lenge siden navnet var mye i bruk at det føles fint og gammelt. Det er også i tiden å velge navn som slutter på -ina og-ine, så som Karoline og Eline.

Olina har dessuten klangfulle konsonanter som l og n, som er populære i navn nå, og flere vokaler. A som siste vokal passer også fint med hva som er vanlig for jentenavn på 2000-tallet, og dessuten er det likt den vanlige uttalen på 1800-tallet.

Varianter av Olina:

Lava, Lina, Line, Olava, Olea, Oleane, Oleanna, Olena, Olene, Olette, Oliana, Olianna, Olianne, Olin, Oline, Olise, Oluffa, Olufine

Slik uttales Olina

o-LII-na

Navn i samme sjanger som Olina

Adelin, Arlina, Baard, Bitten, Borgar, Carolin, Cathrin, Celin, Dino, Eik, Eilin, Elli, Ellisiv, Emmaline, Engelina, Frikk, Gisle, Gun, Gyda, Gyrid, Janette, Jekaterina, Lia, Magnolia, Manfred, Marlina, Maylen, Mikal, Nerina, Oliv, Osmund, Thalina, Toralv, Torger, Trine, Villemo, Violina, Willem

Du kjenner Olina fra:

Politiker Olina Storsand

Guttevariant(er) av Olina:

Ola, Olaus, Olav, Olaves, Olavus, Ole, Olin, Olinus

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 742 jentenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelOthelia
Neste artikkelEstelle
DEL