Rebekka har nedtelling til sommerferie, men samtidig er det mange tanker i hodet på en gang. Hun skal ha eksamen, Thea blir tre år og hun må finne ut hvordan hun skal løse permisjonskabalen. Og hva skal gutten i magen hete?

Sist oppdatert: 6. juni 2012

Det nærmer seg sommerferie med stormskritt, og jeg er mer enn klar for å bare legge bena høyt og ruge resten av sommeren. Jeg har siste eksamen på første år av sykepleien 7. juni, deretter to korte dager med repetisjon, tilbakemeldinger og info om andre studieår – før det endelig er klart for sommerferie fra skolen.

Siste skoledag er 12. juni, og jeg teller ned. For ikke nok med at jeg skal ha sommerferie nå, men jeg skal ha mammapermisjon i ett år. Det vil si at når jeg drar fra skolen 12. juni, da starter min permisjon. Siden jeg har termin i september starter jeg derfor ikke på andre studieår etter sommeren, men tar permisjon mellom første og andre studieår. SOM jeg gleder meg!

Les mer: Rebekkas tidligere blogginnlegg

Thea blir 3 år
Jeg starter ferien og ”permisjonen” med 3-årsfeiring, for Thea Emilie blir 3 år 11. juni. Bursdagen skal feires med familie 15. juni, og barnebursdag 17. juni. En stolt snart 3-åring hadde med seg bursdagsinnbydelser i barnehagen i dag. Flere på hennes avdeling har invitert til bursdag i år, så da var ”barnehagebursdagene” i gang. Jeg har ikke planlagt så mye til bursdagen hennes enda, annet enn et par småting. Nå konsentrer jeg meg først om siste eksamen, så kan alt annet kommet etter det.

Les mer: Hurra for barnet som fyller sitt år

Prøver å løse permisjonskabalen
Men det er ikke bare å skulle gå ut i permisjon. Det er mye regler, lover og masse å tenke på - både når det gjelder permisjon fra studiene på høyskolen, Magnus sin pappapermisjon og min permisjon. Fordi jeg ikke er kun student, men også selvstendig næringsdrivende.

Som selvstendig næringsdrivende har jeg i utgangspunktet rett på samme permisjon som en vanlig ansatt - men problemet mitt er at når jeg er i permisjon, kommer ikke firmaet mitt til å ”stoppe opp”. Nettbutikken og bloggen kommer til å gå som normalt, og jeg kommer fortsatt til å ta bilder i studioet mitt slik jeg har gjort. Derfor er det ikke bare bare å søke permisjon.

Etter samtale med NAV og litt undersøkelser kom jeg frem til at jeg hadde to muligheter. 1) Si fra meg retten, ta ut engangsstønad og at Magnus søkte pappaperm på eget grunnlag og måtte starte permisjon fra babyen var sju uker, eller alternativ 2) Gradert uttak. Foreløpig ser det ut som gradert uttak er veien for oss å gå. Da får jeg jobbet noe under permisjonen, og Magnus får sin pappaperm som planlagt når babyen er ett år gammel.

Og når jeg sitter her og prøver å undersøke muligheter, veier og måter å løse denne kabalen på. Jeg er innom nav sine hjemmesider, jeg spør om andres erfaringer, jeg googler, jeg ringer både NAV, Lånekassen og skolen - og jeg sitter som oftest igjen som et stort spørsmålstegn. Norge har utrolig flotte løsninger for foreldre som venter barn, men det er jammen ikke lett å skjønne alle de ulike løsningene og reglene som følger med.

Les mer: Gravid? Kjenn dine rettigheter


Forvirret
Jeg er forvirret, rett og slett! Sånn sett hadde det kanskje vært lettere om vi begge hadde vært i fast jobb? Men allikevel hører jeg om alle de som sliter med å finne informasjon og vite hva de skal gjøre der også. Det er jammen ikke lett. Heldigvis har jeg faktisk god erfaring med NAV lokalt, så jeg tenkte å ta meg en tur ned dit når eksamen er unnagjort… en av de tingene med å gravid som kanskje er mest komplisert og innviklet.

I bedre form
Kroppen og formen har vært noe bedre de siste dagene, og det har vært en befrielse. Krykkene som jeg bruker for å avlaste bekkenet har hjulpet en god del, og smertene er blitt mindre enn de var før jeg begynte å bruke dem. Jeg er plaget med mye kynnere, men det også har roet seg, når jeg har roet meg.

Les mer: Svangerskapsplager

Pappa blir óg sliten av alt som skal tas hensyn til og huskes på. Da er det greit å kunne legge seg på fanget til en skjønn snart 3-åringen å slappe av litt. Magnus gleder seg VELDIG til pappapermisjon denne gangen.

Navnevalg
Vi tenker fortsatt mye på navn, men begge har fortsatt låst seg litt på et navn vi begge liker. Jeg skal være så ”dristig” å legge ut navnet her i dag… nemlig Tobias - er navnet vi begge har forelsket oss i. Men vi har noen ”problemstillinger”. Storesøster har jo dobbeltnavn, og heter Thea Emilie, selv om det er mest Thea som blir brukt. Vi har ikke funnet noen dobbeltnavn som passer til Tobias som begge liker. Vi liker Tobias som det er, enkelt og greit. Det er jo et lengre navn enn ”Thea” også - så spørsmålet er om det er nødvendig å ha dobbeltnavn på begge barna, når et av dem har?

Les mer: Hva skal søsknene hete?

Jeg er veldig frem og tilbake. En dag tenker jeg at det ikke gjør noe om kun den ene har dobbeltnavn - men en annen dag tenker jeg at begge MÅ ha det, slik at vi ikke forskjellsbehandler. Vi tar mer enn gjerne imot tips og råd angående dette, og så klart vil vi veldig gjerne høre om hva dere synes om kombinasjonen; ”Thea og Tobias” eller da… ”Thea Emilie og Tobias”.

Litt småpanikk
Som dere skjønner er hodet mitt litt kaos om dagen. Jeg må fokusere på mange ting på en gang, alt fra eksamen, NAV-søknader, navneproblematikk, 3-årsbursdag, ferieplaner og veldig mye på en gang. Gjør meg ikke akkurat mindre stresset av å se at magen vokser, ukene går og det blir kortere og kortere tid til jeg blir tobarnsmor. Jeg får litt småpanikk noen ganger, jeg innrømmer det. Blir sånn noen perioder, så da er det bare å starte med ”elimineringsmetoden” - og få unnagjort en og en ting.

Følg Rebekkas blogg

Les mer: Se babyen og magen vokse

Les mer: Alt om fødselen

Les mer: Alt om babyen 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHormoner hjalp Mariann å bli gravid
Neste artikkelTil alle menn: sannheten om gravide
DEL