Det er mange ting som endrer seg når man blir mamma for første gang. Noen av forandringene regnet jeg med, andre har overrasket meg. Men innerst inne er jeg fortsatt samme gamle Ingunn. Eller er jeg det?

Sist oppdatert: 18. februar 2014

Husarbeid var absolutt sisteprioritet før, og jeg hadde egen oppdrettsfarm for hybelkaniner under sofaen. Jeg var faktisk litt stolt av at jeg ikke kastet bort tiden på å rydde og vaske hele tiden. Livet var fullt av viktigere ting. Nå har husarbeid steget langt opp på prioriteringslista. Jenta mi er ti og en halv måned gammel, og er det så mye som et rusk på gulvet, så spiser hun det. Hva om det er noe hun kan sette i halsen? Nei, det er viktig å støvsuge, sier jeg bare. Husarbeid har høy prioritet! Selv om det kanskje ikke alltid ser sånn ut hjemme hos meg.

Les også:

Ingenting galt i å være lykkelig!

Tegn på at du er mamma

En mors ønskeliste

Ikke morgengretten lenger
Før hatet jeg å legge meg tidlig. Det var etter midnatt jeg var mest kreativ, og jeg trivdes best om natten. Og nåde den som våget å vekke meg på morgenen! Nå er det minien som styrer leggetiden. Skal man opp klokken fem hver eneste dag, dag ut og dag inn, så må man legge seg innen rimelig tid. Jeg er kurert for lakenskrekken, og elsker følelsen av å synke ned i madrassen, helst før klokken ti. Og den som vekker meg om morgenen, nemlig minien, får bare kjærlighet. Morgengretten er jeg ikke lenger.

Fortsatt tålmodig?
Jeg har alltid vært stolt av at jeg er tålmodig. Det kan hende jeg fortsatt er det, men lunta er kortere nå som jeg sover mindre, det er helt sikkert! Og den som får nyte godt av den tålmodigheten jeg har igjen, det er vesla. Andre rundt meg, andre voksne, er nok ikke like heldige.

Tidligere var jeg dronningen av skippertak. Jeg kunne få unnagjort enormt mye på kort tid, men bare når det var helt i siste liten. Dette reddet meg ut av kinkige situasjoner gang på gang. Men ikke nå lenger. Nå får jeg de kinkige situasjonene rett i fleisen. Prøv å ta skippertak med en ti måneder gammel baby. Det er umulig! Pc-en kan ikke fram mens hun er våken, da vil hun være med å trykke på knappene, og det samme gjelder alt annet som kan fikles med. Skoleoppgaver, jobb, hobbyer, husarbeid, alt må gjøres i korte intervaller spredt utover dagen, hver eneste dag. Dette er jeg ikke så glad i, og så snart jeg får muligheten er jeg tilbake til skippertak. Når jeg bruker ukesvis på å få noe gjort, så er jeg lei hele greia lenge før jeg er ferdig.

Les også:

Slik får du mer overskudd

Du vet du er småbarnamamma når…

Slik får du mer ut av dagen

Alltid noe som må gjøres
Det jeg savner mest fra den tidligere meg er nok evnen til å bare nyte dagen. Å vandre rundt med en bok under armen og tenke på ting, helt uten mål og mening, er en av mine favorittaktiviteter, men etter at jeg ble mamma, så er visst dette et talent jeg har mistet. Hvis jeg har litt ledig tid, så er det alltid noe som må gjøres, og hvis jeg velger å ikke gjøre det, så plages jeg av dårlig samvittighet. Noe så slitsomt – og unødvendig!

Jeg har nok forandret meg. Blitt voksen, kan man si, i alle fall på noen områder. Det er ikke bare dumt, jeg er for så vidt glad for å være voksen, jeg. Likevel tror jeg i bunn og grunn at jeg er den samme. Prioriteringene mine har endret seg, og fremtidsdrømmene handler om henne nå, og ikke meg selv. Men jeg liker det. Fremtidsdrømmene om henne er gode fremtidsdrømmer. Hvis jeg bare klarer å fri meg for dårlig samvittighet over noe så dumt som ikke utført husarbeid, ja, da skal jeg si meg fornøyd.

- Prioriteringene har endret seg, og hverdagen har blitt det viktigste. Foto: privat

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelÅ få tilbake søvnen
Neste artikkelSlik sender du inn din fødselshistorie
DEL