Sist oppdatert: 4. mars 2011

 

”Mamma, hvorfor er det nøkkelhull på denne melka og ikke på denne?” spør 6-åringen mens hun peker på en kartong med skummet melk og en med lettmelk. Til og med ungene har lagt merke til nøkkelhullet, men hva betyr dette merket egentlig?

Nøkkelhullsmerket er myndighetenes merkeordning for sunnere matvarer. Merkeordningen omfatter 25 næringsmiddelgrupper som utgjør basismatvarer i kostholdet. Det er verd å merke seg at næringsmidler beregnet for barn under 3 år, som f.eks babygrøter, ikke er inkludert i merkeordningen. Du vil derfor ikke finne babygrøter merket med nøkkelhullet.

Sammenlignet med andre matvarer av samme type, oppfyller produkter med nøkkelhullet ett eller flere av følgende krav: mindre og sunnere fett, mindre sukker, mindre salt og mer kostfiber og fullkorn. I praksis betyr dette at en kornblanding merket med nøkkelhullet inneholder mindre mettet fett, mindre sukker, mindre salt og mer kostfiber enn en annen kornblanding som ikke har nøkkelhullet. På den måten blir det lettere for oss forbrukere å finne sunne alternativer i butikken!

 

Det er veldig enkelt å lage sin egen frokostblanding! Her har du noen billige og gode forslag, som garantert ville blitt nøkkelhullsmerket!

Frokostblanding med havre og hvetekim

7 dl havregryn
2 dl havrekli
2 dl hvetekim
2 dl rosiner

Frokostblanding med havre og hvetekli

1 l havregryn
2 dl hvetekli

1 dl solsikkekjerner
2 dl rosiner

Bre kornene utover i en langpanne og la dem stå i ovnen ved 200 ºC til grynene er blitt litt gylne, ca. 10-15 minutter. Du kan også riste kornene i en stekepanne på middels varme. Bruker du nøtter og/eller frø i blandingen, rister du dette sammen med grynene. Bland inn rosinene til slutt. Avkjøl og oppbevar blandingen i en tett boks på et tørt sted.

Faktaboks:

Tid å lage: ca 10 min

Passer for: alle

Grisefaktor”: liten

Visste du at: Matvarer med kunstige søtningsmidler får ikke nøkkelhullsmerket

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlik kler du babyen
Neste artikkel– Kjøler ned nyfødte med kaldt vann
DEL