AnnonsørinnholdMelk.no3 gode grunner til at dette er bra når du er gravid

3 gode grunner til at dette er bra når du er gravid

Av Melk.no 77 Sist oppdatert 04.07.22
Visste du at helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, også for gravide? Det er flere fordeler med dette.

1. Melk gir deg og babyen jod
Du har kanskje hørt at mange norske gravide og ammende ikke får i seg nok av mineralet jod?

Jod bidrar blant annet til normal utvikling av sentralnervesystemet til fosteret. Det er derfor viktig at du som mamma får i deg nok, så også babyen i magen får nok jod.

Det er få kilder til jod i kostholdet, og melk, meieriprodukter og hvit fisk er de største kildene. Det anbefales derfor et daglig inntak av 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag, hvorav 2 bør være melk, yoghurt eller syrnet melk, da dette er gode kilder til jod. Dette rådet kalles «3 om dagen».

Dersom du drikker 2 glass melk (4 dl) og spiser en yoghurt (125 gram) vil du dekke rundt halvparten av det daglige behovet ditt for jod som gravid. I tillegg anbefales det å spise 2-3 fiskemiddager i uken. Det er den hvite fisken som er rik på jod. Du kan lese mer om jod til gravide her.

Du kan også sjekke jodinntaket ditt med Jodkalkulatoren.

2. Melk er en naturlig pakke næringsstoffer
Melk er ikke bare rik på jod. Et glass melk inneholder faktisk hele 7 næringsstoffer kroppen trenger påfyll av hver dag. Dette er proteiner, kalsium, jod, vitamin B12, vitamin B2, kalium og fosfor.

Når du er gravid trenger du litt flere kalorier per dag enn det du gjorde før du ble gravid, og behovet for flere av næringsstoffene øker også. Slik er det blant annet for jod og kalsium. Da er det viktig at maten du spiser er næringsrik og gir deg nyttig påfyll. Et glass lettmelk er absolutt et eksempel på en slik matvare – det inneholder lite energi, men mange næringsstoffer.

3. Sunt OG godt
Ikke så glad i vanlig, hvit melk? Husk at også smaksatt melk gir de samme næringsstoffene. Det kan for eksempel være:

  • Milkshake laget på lettmelk og bær
  • Iskaffe med lettmelk
  • Iskald sjokolademelk uten tilsatt sukker
  • Smoothie laget med melk eller yoghurt

Du kan finne mange fristende kalde drikker på Melk.no.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: