GravidHelse og livsstilHvor tunge løft er skadelige for barnet?

Hvor tunge løft er skadelige for barnet?

Av Babyverden 28475 Sist oppdatert 21.04.05

Spørsmål:

hei! jeg lese og blir fortalt at jeg som gravid ikke skal løfte tungt, men ingen kan fortelle meg hva tungt er…

Jeg jobber som konditor og står og går hele dagen på jobben. Har har maskiner som gjør det vanskelig å løfte riktig og råvarer som kommer i store kvanta. Jeg er nå litt over 12 uker på vei, og har jobbet hele tiden. Er i fin form (bortsett fra trøtt og sliten) har ikke vært kvalm denne gangen. Jeg spontanaborterte i våres men klarte å bli gravid fort igjen. Er selvfølgelig redd for å miste den jeg bærer på nå.

Jeg merker av og til når jeg løfter på jobben at det gjør vondt i magen eller når jeg bærer og det presser på magen gjør det og vondt. Jeg er eneste konditoren og bakerne er underbemannet så det er ikke så lett å få hjelp. (Ikke liker jeg å be om det heller) Hvor tunge løfte er skadelige for barnet? Og hvor mye?

Svar:

Det finnes ikke regler for dette. Det er svært individuelt hva kvinner tåler. Generelt kan jeg si at du skal følge hjertet ditt. Når du ikke føler deg komfortabel med løftene lenger skal du ikke utføre dem.

I den tiden kvinner hadde fjøs og en stor ungeflokk var det nok sjelden de fikk avlastning i svangerskapet, knapt nok til fødsel. De hadde muskelstyrke og en sterk kropp som dagens kvinner ikke har måttet utvikle. (Det moderne menneske er vel truet av det motsatte; et passivt liv.)

Jeg forstår at du er sterk og sunn, men siden du føler at det gjør vondt i magen når du løfter tungt og bærer vil jeg oppfordre deg til å be om hjelp enda du ikke liker det. Tenk kreativt. Kan du få en tralle slik at du slipper å bære alt fra sted til sted, kan du evt. be om andre hjelpemidler?

Det er ikke bra for barnets vekst dersom mor har tungt fysisk arbeid dagen lang gjennom hele svangerskapet. Det er heldigvis ikke nødvendig for dagens kvinner med våre trygdemuligheter heller.

Så, lykke til med god egenomsorg!

Hilsen Monica

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: