Kan man spille i rockeband eller lytte til høy musikk når man er gravid uten at det er skadelig for babyen i magen? Jordmor Monica svarer.

Sist oppdatert: 21. april 2005

Spørsmål:

Hei! Mitt navn er Katja, og jeg har et spm. vedrørende høy musikk! Jeg er vokalist i et rockeband som øver to ganger per uke. I tillegg har vi en tre, fire spillejobber per mnd. Vi spiller tidvis MEGET høyt, så høyt at en selv kan synes det er litt ubehagelig! Dette har vært oppe til debatt i bandet flere ganger pga egen hørsel, men gutta viser lite hensyn.Nå er jeg da blitt gravid, er i uke 12. Så jeg lurer på: er dette skadelig for barnet? Mener å ha lest at det blir skremt av høye lyder utenfor kroppen etter uke 16? Håper på svar! Bekymret klem fra meg!

Svar:

Hei

Så utrolig egoistisk av gutta å ikke ta hensyn til deg nå. De burde jo også tenke på sin egen hørsel. Med tanke på barnet vil du nok oppleve at hun/han sier i fra selv. Jeg vet om kvinner som har måttet gå fra konserter der det er spilt svært høy musikk fordi barnet i magen var så urolig og tydelig ”sa i fra”. Helt rørende at et lite foster kan vite så mye om hva det liker eller misliker. Det er riktig som du sier at barnet kan vise reaksjon på lyder allerede i uke 16, og kanskje enda tidligere. Hørselsorganene er imidlertid ikke ferdig utviklet  før omkring 28 uke, og de kan bli skremt av plutselige høye lyder. Men, barn i magen kan faktisk bli vant til lyder også, så kanskje ditt barn ikke vil reagere på sammen måte som barn som ikke har en vokalist til mor. Det kan  bli spennende å se hvilke type musikk ditt barn foretrekker om du gir det valg.

Jeg tror ikke barnets hørsel kan bli skadet, men er enig med deg at det er helt naturstridig å utsette barnet for noe som man selv opplever som ubehagelig. Men kanskje vil du oppdage et barnet ditt blir stresset av det, og det er ikke bra. Er du i tvil og ikke får gehør fra gutta kan du ev. snakke med en øre-nese-hals-spesialist. Stå på og ta godt vare på deg selv og barnet ditt. Lykke til videre.

Hilsen Monica

Hva synes du om artikkelen?