GravidHelse og livsstilGravid og soving på magen

Gravid og soving på magen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 41082 Sist oppdatert 27.02.23
Kan man som gravid sove på magen, eller kan det være skadelig for babyen? Jordmor svarer.

– I utgangspunktet er det ikke farlig å sove på magen hvis ikke det er vondt eller ubehagelig for deg. Etter hvert som magen vokser opplever de fleste gravide at det blir ukomfortabelt, og vil da finne andre sovestillinger som føles bedre, sier jordmor Ragna T. Larsen.

Mange gravide synes det kan være vanskelig å finne en god sovestilling. Anbefalingen er fra mange hold at man da bør legge seg til å sove på siden. Faktisk frarådes det å ligge på ryggen i siste trimester. Ifølge nhi.no (Norsk helseinformatikk) har fødselsleger i flere tiår vært klar over at ryggleie og graviditet ikke er en god kombinasjon. Årsaken til dette er trolig at livmoren til den gravide kan presse på hovedvenen i buken – nedre vena cava – når hun ligger på ryggen. Som et resultat av dette kan den gravide få lavt blodtrykk og blodtilførselen til fosteret kan bli redusert. Det skal også være økt risiko for dødfødsel dersom mor sover på ryggen i siste trimester.

Samtidig sier fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB), Trine Giving Kalstad, at man ikke må få panikk om man våkner på ryggen.
– Samtidig er det viktig å understreke at det ikke er forbundet med fare dersom man våkner på ryggen, da er det bare å snu seg til siden og sove videre, sier hun på LUBs nettsider.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: