GravidHelse og livsstilSoppinfeksjon i skjeden i graviditeten

Soppinfeksjon i skjeden i graviditeten

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 39101
Gravide er mer utsatt for soppinfeksjoner i skjeden. Her er symptomene du bør kjenne til.

– Sopp finnes naturlig i skjeden, men det kan oppstå infeksjon når det skjer endringer i skjedens bakterieflora og/eller suhetsgraden der endres, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad.

Hun forklarer at soppinfeksjon i skjeden oftest oppstår når man går på antibiotikakur. Men det er også enkelte grupper som er mer utsatt for slike infeksjoner: gravide, kvinner som har diabetes, og kvinner med nedsatt immunforsvar.

– Soppinfeksjoner oppstår også lettere dersom det er mye fukt og varme, sier Løvendahl Mogstad.

Immunforsvaret endres noe i graviditeten, og i tillegg øker blodgjennomstrømmingen og fukten i skjeden – dermed er gravide mer utsatt for soppinfeksjoner.

Hva er symptomene på soppinfeksjon?

Typiske symptomer er kløe og svie i skjeden, litt rødlige og irriterte slimhinner i området, og en hvitlig og nærmest klumpete utflod (uten særlig lukt). Noen opplever også smerter i forbindelse med samleie.

Trenger soppinfeksjon å behandles?

– Ja, gravide kvinner bør behandle soppinfeksjon, råder Løvendahl Mogstad.

Gravide kan bruke de vanlige midlene mot soppinfeksjon, som stikkpille og krem. Stikkpillen bør settes varsomt inn i skjeden.

– Dersom lokalbehandlingen ikke hjelper, finnes det en tablett med soppmiddel man kan ta. Denne kan også brukes av gravide, men kun i samråd med lege. Kontakt i så fall fastlegen din, råder Løvendahl Mogstad.

Gravide skal ikke bruke medikamenter mot sopp i mer enn to uker sammenhengende. Hun minner også om at gravide bør ha lavere terskel for å besøke lege – særlig om det oppstår nye og uvante symptomer og plager.

Kjerringråd som å bruke yoghurt mener Løvendahl Mogstad der kan være lurt å være forsiktig med.

– Det er noe det er mye snakk om, men det er sparsomt med dokumentasjon for at det i det hele tatt virker. Som behandling av en soppinfeksjon er det lite trolig, men bruk av probiotika for å forebygge kan muligens ha en effekt. Jeg kan ikke anbefale å bruke yoghurt mot soppinfeksjon, sier hun.

Hva med smittefare?

For å unngå å smitte seg selv igjen, anbefales det å bruke bomullstruser mens man har soppinfeksjon, og vaske dem på 60 grader.

Soppinfeksjonen kan også smitte til seksualpartner, men det skjer nokså sjelden. Partneren skal kun behandle seg dersom han/hun har symptomer på soppinfeksjon.

Dersom den gravide har soppinfeksjon tett opp mot fødselen, kan barnet bli smittet under fødselen. Det er ikke farlig for barnet.

Hvordan forbygger man soppinfeksjon?

Aller helst ønsker man jo å unngå å gå en soppinfeksjon i det hele tatt. Men hvordan?

– Unngå å vaske og «stelle» for mye i underlivet. Vanlig vask med minst mulig såpe er godt nok. Ellers er det ikke så mye å gjøre annet enn å råde til å prøve å få bukt med en soppinfeksjon så fort som mulig, avslutter Løvendahl Mogstad.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: