GravidHelse og livsstilFeber i graviditeten – er det farlig?

Feber i graviditeten – er det farlig?

Av Malin Sofie Leirvik 45815
Kan feber i graviditeten være farlig, og kan fosteret bli skadet? Jordmor Annett Hegén Michelsen svarer.

I denne artikkelen fokuserer vi på feber generelt, men i disse koronatider er det jo lurt å ta enda flere forholdsregler. Ikke minst ved å teste seg raskt ved mistanke om korona.

Det er kjipt å føle seg syk. Det er slitsomt å gå rundt med snørrete nese og ørhet i hodet. I graviditeten er det gjerne litt ekstra skummelt, når du har ansvar for at både deg selv og den lille. Heldigvis er vanligvis ikke feber i seg selv farlig.

– Det kommer selvfølgelig an på hva årsaken til feberen er. Men hvis du har litt feber i forbindelse med forkjølelse eller halsvondt, er ikke det farlig for babyen. Babyen tåler helt fint at mamma er litt småsyk. Det er ofte bare for din egen del at sykdommen er et problem. Babyen er godt beskyttet i mors liv, og de fleste sykdommer gravide rammes av er relativt lette og forbigående. sier Hegén Michelsen.

Hun legger til:

– Har du derimot smerter blødninger eller nedsatt allmenntilstand, skal du ta kontakt med lege.

Kan du ta febernedsettende?

I graviditeten som i alle andre deler av livet bør du være varsom med overforbruk av medikamenter. Likevel er det ikke noe problem å bruke paracetamol av og til.

– Du kan ta paracetamol for å senke feberen dersom den er høy og du plages av sykdommen. Men du skal ikke ta paracetamol over for lang tid. Dersom feberen ikke bedrer seg i løpet av noen dager kan det være tegn på at du trenger andre medisiner, sier Hegén Michelsen.

Hun forklarer også hvilken rolle feberen har i forbindelse med sykdom:

– Man diskuterer bruk av febernedsettende ganske ofte. Feber er til for noe. Høyere temperatur i kroppen gjør at infeksjonen blir bekjempet lettere. Dersom feberen ikke er nevneverdig høy, kan du la være å ta febernedsettende – så lenge du ikke er særlig plaget av andre symptomer, sier Hegén Michelsen.

Når du har høy feber og større plager

Du bør være oppmerksom på din egen allmenntilstand. Er du veldig slapp og har høy feber, kan det være mer alvorlig enn bare en forkjølelse.

– Hvis du har veldig høy feber, rundt 39 grader eller høyere, over flere dager, kan være tegn på infeksjon. Du må alltid kjenne på allmenntilstanden. Når du er litt småsyk kan du ofte utføre de samme tingene du kan til vanlig. Det er når du blir slapp og helt utslått med høy feber at du bør oppsøke legen din. Dersom du synes det er vanskelig å vurdere tilstanden selv, kontakter du lege eller jordmor for å få hjelp, sier Hegén Michelsen.

Hun legger til:

– Det er lurt å være litt ekstra obs i slutten av graviditeten. Da begynner det å nærme seg fødsel. Akkurat i denne perioden er det bra å være i fin form så du er godt forberedt til selve fødselen, sier Hegén Michelsen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: