GravidHelse og livsstilReise med fly som gravid

Reise med fly som gravid

De fleste flyselskap tillater gravide å reise fram til uke 36. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 24957 Sist oppdatert 12.05.23
Er du gravid og planlegger flyreise, er det lurt å sjekke med flyselskapet hvilke regler som gjelder. Det er nemlig begrensninger på hvor tett opp mot termin du får lov til å fly.

For din egen og den lille babyen i magens sikkerhet har flyselskapene regler for hvor lenge de har lyst til å ha deg med på sine flyvninger. Dersom du har et ukomplisert svangerskap og helsetilstanden din er bra, vil du i de fleste tilfeller kunne reise uten legeerklæring fram til du er 36 uker på vei. Etter denne tid kan det hende at du må ha med legeerklæring, eller at du ikke får lov til å fly i det hele tatt. Det er også ulike regler som gjelder for de som venter ett barn og de som venter tvillinger eller enda flere.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det trygt for gravide å reise med fly inntil omtrent fire uker før forventet fødsel. Lengre flyreiser kan være forbundet med økt risiko for blodpropp. Du oppfordres til å diskutere reisen med lege før du drar.

For å være helt sikker på hvilke regler som gjelder for reisen du skal ut på, bør du kontakte flyselskapet du skal dra med. Under følger informasjonen noen aktuelle flyselskap har lagt ut på sine egne hjemmesider.

Norwegian:
– Fram til 4 uker før termin kan du reise uten legeerklæring.
– Dersom du kan vise fram legeerklæring som viser at du trygt kan fly, kan du reise med Norwegian fram til mellom 2 og 4 uker før terminen. Flyreisen må ikke ta mer enn 4 timer. Skal du reise tur/retur, er det viktig at legeerklæringen dekker hele tidsrommet. Legeerklæringen må alltid være med i håndbagasjen, og dersom du skal på internasjonale flyvninger må dokumentasjonen være på engelsk.
– Er det mindre enn 2 uker til termin, vil du ikke kunne reise med Norwegian.

Kilde: Norwegian

Widerøe:

– Har du generelt stabil helsetilstand, vil du kunne reise uten begrensninger til 4 uker før termin. Det anbefales at du også sjekker med reglene til ditt forsikringsselskap, da de kan ha krav utover dette.
– Fra 2 til 4 uker før termin kreves en helseerklæring fra lege eller jordmor. Helseerklæringen må inneholde følgende: passasjerens navn, referansenummer, navn og telefonnummer til behandlende lege/jordmor, legens/jordmorens signatur, termindato samt hvor langt man har kommet i svangerskapet. Flyreisen må ikke ta mer enn 4 timer.
– Dersom det er mindre enn to uker til termin, aksepteres ikke gravide passasjerer. Det er likevel noen unntak for noen navngitte strekninger, som er direkteflygninger med en flytid på mindre enn 60 minutter. Alle strekningene er i Nord-Norge, og du kan se oversikten her.
Gravide til og med i svangerskapsuke 39 (en uke før termin) kan  fly uten ledsager forutsatt at helseeklæring (som beskrevet over, men fra lege) fra dagen før eller samme dag kan framlegges.
Dette gjelder dersom du venter ett barn. Er du gravid med to eller flere barn, er det strengere restriksjoner.

Kilde: Widerøe


SAS:

Også SAS har noen begrensninger mot slutten av svangerskapet. SAS oppfordrer deg også til å spørre forsikringsselskapet ditt om hva forsikringen dekker når du flyr mens du er gravid.

– Dersom du er gravid med ett barn kan du reise opptil 4 uker før termin uten et medisinsk sertifikat.
– Fra 2 til 4 uker før terminen kan ikke reisetiden overstige 4 timer, og du må også fylle ut et skjema senest 10 dager før avgang. Dette skal godkjennes av SAS Medical-avdelingen,
– Mindre enn 2 uker før termin vil du ikke kunne reise med SAS.

Dersom du er gravid med tvillinger, trillinger eller mer:
– Du kan reise fram til 12 uker før termin uten medisinsk sertifikat.
– Fra 8-12 uker før termin kan ikke reisetiden overstige 4 timer, og du må fylle ut et skjema senest 10 dager før avreise. Skjemaet må godkjennes av SAS Medical-avdelingen.
– Dersom det er mindre enn 8 uker igjen til termin kan du av hensyn både til deg og de ufødte barna ikke reise med SAS.

Kilde: SAS

KLM:

Dersom du er 36 uker eller mer i svangerskapet, anbefaler KLM at du ikke reiser med fly. De fraråder også at du reiser den første uken etter fødselen.

KLM anbefaler deg til å få grønt lys fra lege før du skal ut og fly. Dette er ikke noe du trenger å sende inn på forhånd. De anbefaler også at du sier fra til en flyansatt  at du er gravid og når du har forventet termin.

Dersom du er gravid med flere enn ett barn, eller har hatt komplikasjoner i tidligere svangerskap, oppfordrer de deg til alltid å kontakte lege før du skal ut og fly.

Kilde: KLM

British Airways

– For din egen og ditt barns sikkerhet kan du ikke fly med British Airways etter 36 uker hvis du er gravid med ett barn, eller etter 32 uker hvis du er gravid med flerlinger.
– Det blir anbefalt at du har med et brev eller en bekreftelse fra lege eller jordmor som slår fast om du er gravid med ett eller flere barn, forventet termindato og at det ikke er noen komplikasjoner i svangerskapet. Bekreftelsen må være datert så tett opp mot avreisedato som mulig, og den dekker deg for hele reisen (tur/retur) – forutsatt at du ikke trenger medisinsk behandling under reisen.

Kilde: British Airways

Lufthansa:

Kvinner som har hatt ukompliserte svangerskap til å reise uten legeerklæring fram til 4 uker før termin. Etter 28. uke i svangerskapet oppfordres imidlertid den gravide til å ha med en erklæring som inkluderer følgende:
– bekreftelse på at svangerskapet forløper uten komplikasjoner
– forventet termindato
– det bør stå at graviditeten ikke forhindrer den gravide i å reise

Dersom det er ukompliserte flerlingesvangerskap kan den gravide reise til og med 32. uke i graviditeten.

Lufthansa understreker imidlertid at det kan være unntak fra de generelle reglene i enkelte land, og ber deg undersøke i god tid før avreise hvilke regler som gjelder for din destinasjon.

På grunn av økt risiko for blodpropp i svangerskapet, blir det anbefalt at du har på kompresjonsstrømper under flyvningen.

Kilde: Lufthansa

Ryanair

Når et ukomplisert svangerskap går inn i sin 28. uke, er gravide pålagt å ha med seg et såkalt «i form til å fly-brev», og brevet skal være godkjent av jordmor eller lege. Det godkjente brevet skal være datert innen to uker før flyreisen, og du skal vise det fram ved innsjekking av bagasje og/eller ved ombordstigning. Dersom du er over 28 uker på vei, og ikke kan vise fram et «i form til å fly-brev», forbeholder Ryanair seg retten til å nekte deg å reise.

Dersom du er gravid med ett barn, og har et ukomplisert svangerskap, tillates kun reiser innen utgangen av 36. svangerskapsuke.
Dersom du er gravid med flerlinger, og har et ukomplisert svangerskap, tillates kun reiser innen utgangen av 32. svangerskapsuke.

Kilde: Ryanair

Easyjet

– Hvis du har hatt noen komplikasjoner i svangerskapet, må du konsultere med lege før du kan reise.
– Dersom du er gravid med ett barn, kan du reise til og med 35. svangerskapsuke.
– Dersom du venter mer enn ett barn, kan du reise til og med utgangen av 32. svangerskapsuke.

Kilde: Easyjet

Restriksjoner for å unngå flyfødsel
– Den viktigste grunnen til at det er restriksjoner for gravide som reiser med fly er at en ikke ønsker å risikere en fødsel på flyet. Økt lufttrykk kan utløse rier, og mot slutten av graviditeten er du ofte tung og trykket på de store blodårene blir større. Da kan du også bli veldig hoven i føttene, og det kan være ubehagelig, forklarer jordmor Kirsten Jørgensen, som har nærmere 40 års erfaring i yrket.

Tips når gravide skal reise med fly:
1. Bruk støttestrømper
Er du gravid og skal reise med fly anbefales bruk av støttestrømper. Gravide er mer utsatt for at koagulerende faktorer i blodet aktiveres, det vil si faktorer som gjør at blodet klumper seg. Grunnen til dette er at kroppen forbereder seg slik at eventuelle blødninger skal stoppe under fødselen. Bruk av støttestrømper vil sørge for bedre blodsirkulasjon og minske faren for blodpropp.
2. Opp og gå
Skal du ut på flyreise, spesielt over større avstander, er det viktig at du med jevne mellomrom reiser deg og går litt. Du skal ikke bare sitte stille. Livmoren presser på slik at blodtilførselen til beina blir litt dårligere, og dermed også blodsirkulasjonen. I tillegg kan du også jevnlig bevege litt på føttene, slik at muskel-venepumpen i leggene får jobbe og sørge for god blodsirkulasjon. Dette kan også forhindre at du hovner opp i føttene.
3. Drikk nok
For å hindre at du blir uttørket er det viktig å drikke rikelig med vann. Dehydrering gir nemlig nedsatt blodsirkulasjon og øker faren for blodpropp.
4. Konsulter med lege om du er usikker
Dersom du har noen spesielle risikofaktorer i forbindelse med svangerskapet bør du snakke med legen din før du flyr. I noen tilfeller kan det for eksempel være nødvendig med blodfortynnende midler i forbindelse med flyreise.

Kilde: jordmor Kirsten Jørgensen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: