GravidEr det farlig med orgasme?

Er det farlig med orgasme?

Kan orgasme være farlig for babyen i magen? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 41138
Kan orgasme være farlig tidlig i graviditeten? Finnes det noen sammenheng mellom sex og spontanabort? Jordmor forklarer.

Når man spontanaborterer er det ikke rart at man gjerne ønsker å finne en mulig forklaring som kan unngås ved senere svangerskap. Noen frykter at sex, særlig om den gravide får orgasme, kan ha sammenheng med spontanabort.

Her er jordmor Grethe R. Teigens svar:

Et normalt svangerskap skal tåle BÅDE at dere har sex, og at du får orgasme.

En kan godt ha litt småmurring i starten av svangerskapet, fordi livmoren begynner å vokse litt og strekker seg, og dette er ikke farlig.

Skulle du være en type som lett blør etter samleie, bør du kanskje unngå stillinger som støter mye mot livmorhalsen.

Ellers: hopp til køys og nyt det!

Kan barnet ta skade?
Det kan dukke opp mange spørsmål rundt sex i svangerskapet. Ikke minst om hvorvidt sex kan skade babyen i magen.

Først av alt: Mannens penis kan ikke skade barnet, og samleie og orgasme i et normalt svangerskap verken skader eller påvirker kvinnens kropp. Babyen ligger godt beskyttet i fostervannet og verken bevegelser, dunking, støt eller utløsning skader den. Slimproppen i livmorhalsen fungerer som en barriere mot bakterier.

Det kan komme spor av blod etter samleie, og dette er sjelden noe å bekymre seg over. Livmoren er svært blodrik nå, og de små karene som finnes i livmorhalsen kan briste. Det er likevel greit å alltid nevne slike blødninger når du er på kontroll. Oftest blir dere da bedt om å vente litt med sex før dere prøver igjen.

Har du opplevd blødninger i begynnelsen av svangerskapet, spontanabortert tidligere, eller født for tidlig, kan det være lurt å snakke med legen eller jordmoren din om hvorvidt det er trygt å ha sex i dette svangerskapet.

Babyen kan etter hvert kjenne orgasmen til mor når livmoren trekkes sammen. Man mener at dette kjennes ut som en mild massasje for babyen og at den liker det. Ved slike sammentrekninger blir magen hard som en ball. Dette skader ikke barnet og framskynder heller ikke fødselen med mindre alle forhold er modne ellers. Orgasme kan gi til dels sterke kynnere, men de gir seg etter noen timer. Fortsetter de lenger og ikke avtar i styrke, bør du kontakte jordmor.

Du kan lese mer om sex i svangerskapet i artikkelen: Sex – er det trygt? Her kan du blant annet lese om at det er lettere å få orgasme som gravid, men at det kan være nødvendig å bruke glidekrem. Og ja – det er normalt at både hans og hennes lyst avtar eller øker.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: