I Norge anbefales fullamming i barnets første seks måneder, og videre amming til barnet er fylt ett år. Verdens helseorganisajon anbefaler amming i to år. Hva med de som velger å amme enda lenger?  

Sist oppdatert: 14. desember 2010

Av og til hører man om mødre som har fått stygge blikk og kommentarer som: «Det barnet der trenger da vel ikke morsmelk lenger?!?» En sårende kommentar for moren som velger å amme lenge – en litt forståelig reaksjon dersom barnet er passert 4 år? Eller?

Ulike forskere har det siste året kommet med utspill om hvor vidt amming er så bra som man hittil har trodd.  Professor Dag Bratlid skrev blant annet en artikkel der han tok opp problemene med miljøgifter i morsmelk. Han stilte spørsmål ved langtidsammingens negative sider, som er lite forsket på.

Han ble også intervjuet her på Babyverden:  «Ikke bra å amme lenge?»

Leder for den store morsmelkstudien HUMIS, Merete Eggesbø uttalte til Babyverden: » Spørsmålet er ikke amming eller ikke amming – men hvor gunstig det er å amme lenge. Per i dag har vi ikke god nok kunnskap om helseeffekter av langvarig amming». Les hele artikkelen: – Vi trenger mer forskning på langtidsamming.

Professor Sven M. Carlsen har stilt andre kritiske spørsmål, særlig ved vårt syn på amming i Norge. Det eneste forskerne ser ut til å være noenlunde enige i, er at de positive effektene av mormelk er større enn de negative.

Men uansett hvilke argumenter man bruker for å gjøre seg opp en mening – ett sted må grensen gå. Hvor går din grense? Stem i pollen nedenfor!

På Babyverden i morgen kan du lese om to mødre som har ammet i henholdsvis 3,5 og 4,5 år.

Diskuter saken på vårt forum!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel10 kjappe om tannfrembrudd
Neste artikkelJesper Juul: Jesper om jul
DEL