BloggAmmehjelperbloggen10 tips for å øke melkeproduksjonen

10 tips for å øke melkeproduksjonen

Melkeproduksjon handler i stor grad om tilbud og etterspørsel. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 48325
Dessverre finnes det ingen mirakelkur som på et øyeblikk fører til økt melkeproduksjon alene – det vil alltid først og fremst handle om tilbud og etterspørsel. Jo oftere man tar ut melk, jo mer stimulerer man produksjonen. Som jo kanskje er en mirakelkur i seg selv?

Jeg skal først forsøke å enkelt forklare hva som egentlig skjer når kroppen skal produsere melk:

Start stimulering så tidlig som mulig tidlig 
De første timene etter fødsel er det er enorm omveltning av hormoner i kroppen din. Det er svært undervurdert hvor mye det faktisk har å si å få ha barnet hos seg hud mot hud disse første timene. For nærkontakt mellom deg og barnet ditt får kroppen din til å bruse over av oxytocin. I disse første timene og dagene skal kroppen din danne noe vi kaller for prolaktinreseptorer. Vi kan kalle det for en lagerplass. Jo mer stimulering av brystet, jo større produksjonslager forbereder kroppen seg på å ha. Denne lagerplassen vil ha mye å si for hvor god melkeproduksjon man vil ha videre. Har man et stort lager fra start, så har man gode sjanser for å lett fylle opp. Har man mindre lager, må man kanskje jobbe litt hardere og fylle opp litt oftere. Derfor er det viktig å starte opp stimulering så raskt man kan etter fødsel.

Mulig å håndmelke
Etter en vaginal fødsel uten komplikasjoner eller et elektivt keisersnitt er det som regel rikelig tid til å stimulere, med barnet liggende hos seg raskt etter fødsel og tilby brystet så mye man kan. Ikke alle barn dier etter fødsel. Det er ikke alle som er klare for det ennå, men da kan mor håndmelke ut de små dråpene som barnet kan få. Vinn-vinn for mor og barn!

De som opplever komplikasjoner i forbindelse med fødsel eller keisersnitt, og ikke får til dette, kan begynne stimuleringen tidlig ved å ta hendene under dynen og stryke og forsiktig knoppe/dra litt i brystknoppene – så ofte tanken slår deg. Ja, for dette stimulerer også! Orker du, kan du melke ut dråper og få noen til å hjelpe deg med å gi de til barnet. Far eller medmor kan også håndmelke brystene dine, hvis du selv er trøtt og litt groggy. Her legges et viktig grunnlag med enkle midler.

Oxcytocin viktig også for melkeproduksjonen
Oxytocin er kjent som kjærlighetshormonet, og ikke uten grunn. Det er det samme hormonet som får det til å boble i magen og gi deg hjertevarme når du er forelsket. Oxytocinet hos den nybakte mammaen har en viktig oppgave, som igjen leder til en annen viktig oppgave: Oxytocinet sender signaler til musklene rundt melkesekkene om å trekke seg sammen. Da skyves melken ut i melkegangene. I starten vil man ikke merke så mye til det, da det ikke er så store mengder melk der ennå – men oppgaven er like viktig. For når oxytocinet har gjort denne jobben, så gies det tilbakemelding til hypofysen som produserer prolaktin, hormonet som har ansvar for selve melkeproduksjonen aktiveres. Prolaktinet setter i gang å lage mer melk, for nå har den fått beskjed om at melkesekkene ble tømt, og da må det påfyll til.

Det blir som i en butikk hvor butikkmedarbeideren har fått beskjed om at hyllene skal være velfylt til enhver tid. Jo flere kunder som kommer og plukker varer, jo oftere og flere varer må butikkemedarbeideren fylle på. Når hyllene er fulle, så får han beskjed om å stoppe å fylle på. For hvis ikke faller varene ut av hyllene. Det samme skjer når du har melkespreng, og melken ikke tas ut. Da får prolaktinet signal om å stoppe opp litt – det trengs ikke mer for øyeblikket. Skjer dette ofte nok bli prolaktinet mindre aktivt. Det er ikke nok kunder i butikken, han trenger ikke fylle på varer.

Var det en ok forklaring?

Legg inn økedager
Dette er det som må til for at man skal produsere melk til babyen sin. Mange opplever fra tid til annen at de har mindre melk og trenger råd for å øke produksjonen. Det kan være mange ulike årsaker til at man opplever at det blir mindre melk enn det var i utgangspunktet, men det handler oftest om stimulering som nevnt. Da kan man legge inn økedager – om ikke barnet allerede har gitt signaler om det ved å «henge i puppen».

Det finnes likevel tips som kan lette dette «arbeidet», for kroppen vår er faktisk ganske finstemt når det gjelder hormonproduksjon. Det kan dukke opp utfordringer som gjør det vanskelig.

Her kommer 10 råd for å få en best mulig naturlig melkeproduksjon etter barnets behov – helt fra fødselen av:

1. Start stimulering av brystene så tidlig og så ofte som mulig, og helst innen 6 timer etter fødsel.

2. La barnet die så ofte og så lenge det vil – etterspørsel regulerer tilbudet.

3. Stress/adrenalin hemmer oxytocinet og dermed utdrivningsrefleksen. Det kan oppfattes som at det ikke er melk i brystet når utdrivningen hemmes. Heldigvis har adrenalin kortvarig effekt i kroppen, så prøv om du kan finne ro. Fjern deg fra stressende situasjoner, pust rolig og sett deg godt til rette. Å gjespe 4-5 ganger kan faktisk trigge oxytocinet!

4. Unngå å gi morsmelkerstatning når du skal etablere og/eller øke produksjonen. Er det nødvendig (av medisinske grunner) så forsøk å gi små hyppige mengder etter amming fremfor store måltider. Bruk eventuelt hjelpebryst. MME er tungt å fordøye og fører til sjeldnere etterspørsel etter brystet.

5. Ammer du med skjold kan det være nødvendig å hjelpe melken ut ved å komprimere brystet litt når du hører babyen svelger sjeldnere. Legg en flat hånd over eller under brystet, med tommelen på motsatt side, og klem. Det kan også være nødvendig å pumpe noen ganger i løpet av døgnet for å holde produksjonen oppe, da skjold gir mindre stimulering og melking av brystet.

6. Unngå å bruke smokk når dere skal øke, smokk kan lett kamuflere barnets behov for mat.

7. Amme hud mot hud, også større babyer. Det stimulerer litt ekstra!

8. Tilby begge bryst. Bytt gjerne att og frem som en vindusvisker med noen minutters mellomrom. Det stimulerer hyppigere utdrivninger, og dermed også hyppigere signaler til «melkeprodusenten».

9. La avtaler og andre huslige gjøremål vente når dere har økedager. Da er det lettest å finne roen. Lag deg en kurv med alt du trenger, og legg dere til rette i sofa eller seng med tv/radio og litt godt å spise på. Og amm-amm-amm.

10. Helt til slutt finnes det erfaringsbaserte «kjerringråd» for å hjelpe produksjonen, i tillegg til det som er nevnt, ikke som egne tiltak alene. Havregrøt er et av dem jeg vil trekke frem da det er sunt for mor og helt uproblematisk i forhold til barnet. (Det er selvsagt mor som skal spise denne, ikke barnet). Det finnes amme-te med innhold av ulike urter man kan prøve, men rådet fra Mattilsynet nå er å begrense dette til max 2 kopper pr. dag, da man ikke er helt sikre på om innholdet i større mengder kan ha negativ effekt på barnet.

Noen mødre har fysiske og hormonelle utfordringer som fører til lav melkeproduksjon eller små lagre i brystene. Noen har underutviklede melkekjertler, og det kan ofte sees allerede etter pubertet ved at brystene ikke utvikler seg noe særlig. Andre har hormonforstyrrelser som kan utfordre utdriving og produksjon. Brystopererte kan også oppleve ulike små eller store utfordringer. Det vil alltid finnes unntak og spesielle tilfeller. For dere kan det finnes hjelp å få ved å konferere med lege/jordmor – gjerne tidlig i graviditeten.Veldig mange kan få til en vellykket amming, enten det er full- eller delamming med råd og hjelp, og kontakt oss gjerne i Ammehjelpen ved spørsmål om dette. Så ikke fortvil, det finnes hjelp å få til alle som ønsker å amme!

Klem fra ammehjelper Tonje

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: