BabyAmmingSlik slutter dere med nattpupp

Slik slutter dere med nattpupp

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein, LykkeligBarndom 89944 Sist oppdatert 27.06.13

Min erfaring er at for de som har ammet barnet gjennom natten og har syntes at det har vært greit, begynner å kjenne behov for noe annet når barnet har passert mellom 8 og 12 måneder. Noen før og noen senere. Jeg tenker at når mødre kjenner denne følelsen, så tror jeg at det ofte også betyr at barnet kan tåle noe annet.

Mor kan kjenne på egen kropp hva barnet har behov for og når det er greit for barnet med endringer. Dette er en del av morsinstinktet. Morsinstinktet er et instinkt som mødre har og som er en hjelp til å vite hvordan barnet vårt har det og hva det trenger. Det skal man ta på alvor.

En ting om gangen
Det første man må gjøre er å slutte å la barnet sovne til puppen. Man må amme sittende, helst et annet sted enn på soverommet, og så legge barnet ned i våken tilstand. Barnet må lære seg til å skille mellom mat og søvn. Det vil si at matingen foregår andre steder enn i sengen. Man kan gjerne legge seg ned sammen med barnet etterpå. Slik får barnet den kosen det er vant med. Hvis barnet er vant til å ammes i søvn i sengen er det fint å forsette med å ha barnet i sengen en stund til. Det anbefales ikke å gjøre to endringer på en gang!

Ikke overlat ammeslutten til pappa
Når du bestemmer deg for å slutte å nattamme er det en prosess som du og babyen din burde gjøre sammen. Mange får råd om at når de skal slutte må far overta, men det tror ikke jeg er det beste for barnet som da ”mister” både mor og puppen. Det er mor og barn som har hatt ammingen sammen og det er de som skal avslutte den sammen. Mor skal være der og trøste. Gjerne si til barnet at, "Jeg skjønner at du vil ha pupp, men du får ikke det nå. Jeg skjønner at det ikke er så lett for deg å forstå, men jeg skal trøste deg og hjelpe deg." Jeg har veldig tro på at foreldre snakker direkte til barnet. Barnet skjønner mer enn man tror, og når mor sier det høyt, sier hun det på en måte også til seg selv, og det forplikter mer.

Det er helt naturlig om barnet gråter og protestere. Det er ikke farlig så lenge det blir trøstet og ikke er alene med gråten sin. Gråt er ikke farlig, det er helt naturlig. Barn protesterer ofte på forandringer, de kan bli både lei seg, forvirret, sinte og fortvilet. Protest er et sunnhetstegn og skader ikke barnet så lenge man er der og støtter det i den vanskelige situasjonen.

Seks-sju timer uten pupp er nok i begynnelsen
Når man skal slutte å amme om natten råder jeg ofte til at man ammer siste gang ved 23 - 24 tiden. Veldig mange barn våkner på den tiden. Det kan gjøres sittende. Neste amming blir ofte ved 06 tiden om morgenen eller når man står opp. Ved oppvåkninger mellom de tidene må barnet trøstes og roes uten pupp. Det kan virke ganske dramatisk de første nettene, men går ofte veldig bra, og barnet begynner å sove roligere og i lengre strekk. Hvis man har lyst til å fortsette ammingen på dagtid kan man fint gjøre det selv om man vil slutte om natten.

Vent til du og barnet er klar for det
Det kan være forstyrrende for barnet når magen stadig får noe å jobbe med etter fylte 8 – 12 måneder, men det finnes ingen fasit. Alle barn er forskjellige og det må man ta hensyn til. Pass på at du ikke slutter med nattammingen for tidlig slik at barnet er sultent. Jeg nattammet til gutten vår var 16 måneder. Han trengte det. En natt sluttet han helt av seg selv. Mange har det slik, men slettes ikke alle. Det er også slik at noen mødre kjenner at de ikke orker å nattamme lenger når barnet har passert 8 måneder og det skal man respektere.

Noe av det viktigste er at mor er tydelig og trøstende. Hvis mor er usikker på om hun vil slutte vil barnet merke dette og det kan forvirre barnet og forlenge avvenningstiden. Mor må være helt sikker på at hun er klar for å slutte før hun gjør det. Fortell barnet at dere nå skal slutte med nattammingen. Fortell det gjerne flere ganger. Har du først sagt det til barnet er det viktig at det også gjennomføres.

Kjære mor!
Stol på deg selv og ikke slutt med amming eller nattamming fordi at noen andre forteller deg at du skal gjøre det! Du vil som mor selv føle og vite når det er greit for babyen din at dere slutter. Hvis det føles riktig så vil jeg anbefale deg at du koser deg med ammingen og gjør det til en hyggestund for deg og babyen din så lenge det fungerer for dere.
Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og har jobbet i barnevernstjenesten i Oslo, på barnehjem, på mødrehjem, barneskole, barnehager og blant gatebarn i Rio de Janeiro i Brasil. I tillegg er jeg mamma til Alexander.

Jeg gir råd til norske familier i småbarnsperioden, enten ved å besøke dere hjemme eller via bloggen. Min tilnærming er både faglig og praktisk. Gjennom arbeid og studier har jeg fått både teoretisk innsikt i faglitteratur og forskning om småbarnsperioden og praktisk erfaring med mange vanlige utfordringer for deg som har små barn.


Vi vil minne om at hver bloggers meninger er dens egne. Babyverden behøver ikke være enig med bloggerens meninger.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: