Sist oppdatert: 23. mars 2007

Spørsmål:

Jeg hadde ingen problemer med amming i begynnelsen. På sykehuset tok sønnen min brystet utrolig godt, vi trengte ingen veiledning, alt gikk på skinner. Slik var det i 2 mnd. Etter to mnd kjøpte vi erstatningsmelk for å ha i bakhånd fordi vi syntes barnet vårt «knirket» litt mer, og virket ikke helt 100% mett, eller ble fort sulten igjen. Etter å ha gitt han litt ekstra en dag var han kjempeformøyd. Sov godt og lenge og var rolig og fornøyd, slik han hadde vært før kun ved bryst. Jeg fortsetter og ammer og synes det går veldig godt å «spe på litt» med ekstramelk.

I det siste har barnet mitt stresset litt mer ved brystet. Han tar et par «tak» slipper det, snur seg vekk, søker på nytt, slipper, snur seg, snur seg tilbake, lager lyder. Som om han «strever». Visst jeg pumper melk og gir på flaske spiser han godt, likeledes med ekstramelk. Men han «kjemper» litt ved brystet. Det er liksom ikke den kosen det var, og det savner jeg. Det er kun på natten når han er søvnig at han suger bra fra brystet, Det føles som om han forventer større stråle fra brystvorten fordi han er vant med god sprut fra flasken, han liker å spise fort tror jeg. Når det ikke kommer så kraftig stråle ønsker han å prøve på nytt, derfor denne kavingen. Visst han ikke klarer å kose seg ved brystet må jeg jo bare pumpe meg for å gi han på flaske, for vil jo han skal få mest mulig morsmelk! Men ønsker å få til å amme ordentlig igjen. Dessuten er ikke brystene mine så «pumpevennlige» og nå står jeg i fare for å minke produksjonen fordi jeg blit nødt til å gi ekstramelk fra flaske. Hva kan jeg gjøre? Er elektrisk pumpe en ide? Jeg bruker håndpumpe og det virker ikke så bra som jeg skulle ønske? Hva kan jeg gjøre for å få han til å suge bra fra brystet igjen?

 

Svar:

Hei!

Det er godt å høre at dere hadde en slik grei start.

Når det gjelder amming og barn som begynner å mase litt, og ikke virke fornøyde etter måltidet, er regelen alltid, alltid og alltid – å amme hyppigere en periode. Når vi gjør det øker produksjonen. Hvis vi i steden begynner å spe på med mme, vil barnet ta mindre fra mor, og så har dere faktsik startet på en styrt avvending – uten å mene det, og uten å ville det.

Jeg har akkurat svart en mor som er oppe i akkurat samme problemstilling som deg, og vil anbefale at du leser svaret hennes. det finner du under «Hva skjer»-spørsmålet.

Vedr pumpevennlige bryst. Jeg tror ikke det handler om brystene, jeg tror det handler om morens stressnivå. Hvis du er urolig for om du kommer til å miste melka di, så produserer du adrenalin, og det hemmer utdrivningen. Da er det ikke ei pumpe i verden som kan klare å forbedre situasjonen.

Hvis du klarer å slappe av når du pumper, feks ved å lese en bok, høre en spennende lydbok, eller se en film du følger med på, så skulle det ikke forbause meg om du merker en fin forbedring. Dette kombinert med å la barnet suge masse og ofte (ref rådene jeg gav til den forrige moren), tror jeg vil gi resultat. Økedager kan du lese om her:

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFryse morsmelk
Neste artikkelMenssyklus etter dødfødsel
DEL