BabyAmmingOppkast og gulping

Oppkast og gulping

Av Kjersti Lundemo 49059 Sist oppdatert 26.01.11

Barn som kaster opp og gulper må få tilført nok væske og bør ha det så behagelig som mulig. Kontakt lege hvis du mistenker at sykdommen er alvorlig og barnet ikke får i seg nok næring.

Hva kan gulping være symptom på?
• Gulping er vanlig hos spedbarn, og ofte betyr det bare at barnet har spist for mye. Hvis gulpingen går utover vektøkningen, finnes det et tykningsmiddel som kan tilsettes melken.
• Gulping og brekninger utover det første leveåret kan dreie seg om såkalte vanebrekninger. Barnet bruker gjerne tunge eller fingrer til å sette i gang brekningene. Over tid kan dette gi vekttap og dårlig allmenntilstand. Ta opp problemet med helsesykepleier eller lege. Surt mageinnhold som gulpes opp kan skyldes dårlig fungerende lukkemuskel mellom mage og spiserør. Oppgulpet kan irritere spiserøret. Hvis dette gir smerter, mye slim og manglende vektøkning, kan det undersøkes ved å måle surhetsgraden i spiserøret. Ellers friske barn trenger sjelden behandling.

• Sprutbrekninger kan være tegn på en forsnevring i overgangen mellom magesekken og tolvfingertarmen. Symptomene melder seg gjerne noen uker etter fødselen. En slik forsnevring må opereres.

Hva kan oppkast være symptom på?
• Oppkast er vanlig ved mage-tarm-infeksjoner, og opptrer da ofte sammen med diaré. Men oppkast kan også skyldes forhold utenfor magetarmkanalen, for eksempel kan urinveisinfeksjon gi kvalme og brekning. Oppkast ledsaget av kraftige magesmerter, avløst av perioder uten smerter, kan dreie seg om en blokkering av passasjen i tarmen. Hos barn under to år er dette som regel forårsaket av invaginasjon, en tilstand hvor en del av tarmen har trukket seg inn i seg selv.
• Oppkast sammen med feber og smerter nederst i magen kan skyldes blindtarmbetennelse. Heldigvis forekommer blindtarmbetennelse svært sjelden før i tre- til fireårsalderen.
• Oppkast sammen med influensalignende symptomer kan være et tegn på hepatitt-betennelse i leveren. De fleste spedbarn som er i risikogruppen, blir imidlertid vaksinert.

Hva kan jeg gjøre?
Pass på at barnet får nok å drikke, men ikke så mye om gangen. Følg de samme drikkerådene som ved diaré. Sørg ellers for at barnet har det så behagelig som mulig.

Når bør jeg kontakte lege ?
Hvis barnet fortsetter å gulpe mye etter at det har fylt ett år, kan du ta opp problemet med helsesøster eller lege. Kontakt lege hvis barnets allmenntilstand er dårlig, hvis du tror det kan ha en alvorlig sykdom, eller hvis du merker at gulping og oppkast går utover barnets næringsinntak. Som ved diaré er det viktig å passe på at barnet får nok væske. Kontakt lege straks ved tegn på uttørking.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: