BloggAmmehjelperbloggenDen nyfødte spiser hele tiden!

Den nyfødte spiser hele tiden!

Nyfødte babyer har næringsvett. La babyen styre måltidsfrekvensen de første dagene. Foto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 50816

Mange nybakte mammaer blir overrasket over hvor ofte den nyfødte vil die. Det virker som babyen helst vil ha puppen i munnen hele tiden. Det er lett å tro at babyen er ihjelsulten, men det er ikke nødvendigvis forklaringen.

Når babyen krever brystet hele tiden etter fødselen, er det naturlig å tro at det er fordi den er sulten. Særlig når babyen virker helt desperat og mor ikke har de store mengdene melk å tilby disse første dagene. Men dette handler om at babyen sikrer mors melkeproduksjon ved hyppig stimulering av brystene.

Har aldri vært sulten før
Når babyen er inni mors mage, får den kontinuerlig næring gjennom navlestrengen. Babyen har derfor aldri opplevd å ha lavt blodsukker og være sulten. Så snart navlestrengen klippes, så babyen sørge for næringen selv.

Alle barn – faktisk alle pattedyr – er født med instinkter som forteller dem hvordan de skal få tak i maten (altså komme seg til mors bryst etter fødselen). Disse kraftige instinktene forteller også babyen at den skal kreve mat så ofte som mulig. Naturen er innrettet sånn for å sikre mors melkeproduksjon.

De viktige små dråpene
Den første melken kalles råmelk og er spesielt viktig. Den er spesialdesignet for babyen de første dagene, og hjelper blant annet å stabilisere blodsukkeret. Babyen bør få noen slike dråper så ofte som mulig. Er babyen sliten etter fødselen, og sover mye, bør du klemme ut noen dråper råmelk i babyens munn mens den sover.

Tre dager med øving
Babyen har øvd seg på å die i mors mage. Den har sugd på alt den kom over – hender, føtter og navlestreng. Samtidig har babyen svelget fostervann. Ved fødselen er babyen ekspert på å koordinere to av tre ting som må til for å få til effektiv diing – den kan suge og svelge. Men babyen har aldri før prøvd å puste samtidig. Det får babyen tre dager på å perfeksjonere etter fødselen før mors melk kommer skikkelig i gang.

Å die består av å suge, puste og svelge. Kombinasjonen av disse tre gjentas hundrevis av ganger gjennom en ammestund. Etter fødselen må babyen øve på å puste mens den dier. Det som er så flott, er at det ikke er så mye melk i mors bryster disse første dagene. Råmelken (colostrum på fagspråket) finnes i små mengder, men er veldig næringsrik. Den inneholder også mange signalstoffer som setter i gang viktige prosesser i babyens kropp. Antistoffene i melken beskytter babyen mot bakterier og virus som mors kropp har vært i kontakt med. Og sist, men ikke minst – råmelken er veldig seig. Konsistensen er helt perfekt for en liten som skal venne seg til å puste og spise samidig.

Babyen får tre dager på å perfeksjonere kunsten det er å suge, puste og svelge før melken flommer for fullt. Derfor er det viktig at babyen får ligge mye til brystet disse dagene. Hvis ikke kan det bli mer utfordrende for babyen å koordinere diingen når det kommer så mye melk på én gang.

Unngå smokk og morsmelkerstatning disse første dagene
Babyens sultfølelse kommer først etter at magesekken har vært fylt med melk, og denne melken har passert videre i systemet. Det er en av grunnene til at det ikke anbefales å gi normalt store babyer som er født til termin noe annet enn mors bryst fram til melkeproduksjonen kommer i gang.

Gir man et lite måltid med morsmelkerstatning, opplever babyen å få fylt opp magesekken sin. Da blir babyen også sulten etterpå, og vanskeligere å roe ved mors bryst hvor den viktige råmelken er. Babyen vil også sove et lenger strekk, og mors bryster vil ikke bli stimulert så ofte som nødvendig for å sørge for solid melkeproduksjon.

Den viktigste årsaken til at noen mødre opplever å ha for lite melk, er at brystene har blitt for lite stimulert de aller første dagene etter fødselen. Det er utrolig viktig at babyen får die så ofte som mulig disse dagene. Det er også hovedgrunnen til at man ikke skal gi babyen smokk før ammingen har kommet godt i gang.

Hver gang man gir smokk eller annen mat enn morsmelk, vil man gå glipp av viktig stimulering av brystene.

Liten magesekk = hyppige måltider
Ved fødselen er babyens magesekk på størrelse med en klinkekule. Den kommer bare fem til sju milliliter! Det er veldig lite, og det skal dermed få dråper til før babyen opplever magen sin som full.

Den lille magesekken kan ikke utvide seg før det har gått cirka ett døgn etter fødselen. Hvis man gir større mengder mat, vil som regel babyen gulpe det opp igjen – rett og slett fordi det ikke er plass.

Råmelken er "flytende gull" og tar liten plass i babyens mage. Sørg for at babyen får alt den trenger av denne næringsrike melken de første dagene!

Podcast: Slik kommer du i gang med ammingen
Gjest: Jordmor Ina Landau Aasen fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming.


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: