Hvis du mistenker at du har en tett melkegang, eller en begynnende tett melkegang, så er det lurt å gå i gang med å få løst den opp så snart som mulig. Ikke vent og se hvordan det utvikler seg.

En tilstoppet melkegang vil si at det har oppstått en liten ”plugg” (vanligvis av koagulert melk) inni en av de kanalene som melken strømmer ut gjennom i brystet. Denne lille pluggen gjør at melken som er i akkurat denne kanalen ikke kommer frem til brystknoppen og ut av brystet. Melken er da ”fanget” bak pluggen, og jo mer melk som produseres bak den, jo vondere blir det. Man oppdager som regel en tett melkegang ved at man får vondt i brystet, og man kan kjenne en klump der det gjør vondt. Etter hvert vil det bli rødt på brystet og smertene øker.

Hvis du har fått en tett melkegang
Hvis du mistenker at du har en tett melkegang, eller en begynnende tett melkegang, så er det lurt å gå i gang med å få løst den opp så snart som mulig. Ikke vent og se hvordan det utvikler seg. Behandlingen består i å få melken til å komme ut av melkegangen og å holde den åpen så det ikke tetter seg til igjen.

Les også:
Tilbakelent amming – hva er det?

Når ammingen ikke går helt som planlagt

For å melke ut kan man enten bruke babyen, håndmelke eller en brystpumpe. Den aller beste til å melke et bryst er babyen, fordi den bruker en kombinasjon av mekanisk melking med tungen og kjeven, og i tillegg vakuum for å ”dra” ut melken. Ved håndmelking klemmes melken ut mekanisk med hånden din uten at det brukes vakuum, mens når du pumper så er det bare vakuum som ”trekker” ut melken. Når det sitter en liten propp inni brystet så er det best å bruke babyen eller håndmelking, fordi man da har størst sjanse for å få ut pluggen. Men dersom man ikke får barnet til å die hyppig nok, eller man ikke får til håndmelking, så bruker du pumpe for å få ut melken fra brystet.

Det kan da være godt å legge på varme før man skal amme/håndmelke, fordi varme letter utdrivningsrefleksen, som vil hjelpe deg med å få ut melken. Legg på varme en liten stund før du skal amme/håndmelke, du kan bruke en varmeflaske, en varm klut som du legger inni en pose (hvis du legger den rett på huden så blir du våt, og da blir du kald så snart du tar bort kluten), eller bare fyll en liten brusflaske med så varmt vann som du syns er behagelig og så legger du det der det gjør vondt i ca 5 min.

Les også:
10 kjappe om ammeproblemer 

Å amme i tvilingstilling

Babyens hake bør peke mot der det gjør vondt
Når du legger barnet til brystet, er det lurt om du får ham til å die i en stilling hvor han har haken pekende mot der det gjør vondt, fordi han vil melke brystet best i det området hvor haken hans er. Det er ikke alltid så lett hvis det vonde området er midt oppå brystet. Dersom barnet er noen måneder kan du forsøke å legge barnet på ryggen på sengen din og stå på knær og albuer over ham og tilby brystet. Da kan du legge barnet i hvilken retning som helst i forhold til brystet, og du vil i tillegg få hjelp av tyngdekraften for å få ut melken. Det er ikke så lett å få til med en nyfødt, så det gjelder om du har en litt større baby.

Stryk forsiktig over brystet MENS du ammer
Når barnet har tatt tak på brystet og begynt å die, eller du har startet å håndmelke eller pumpe, så begynner du å stryke med hånden din over det området som gjør vondt. Mange steder står det at du skal massere brystet, det skal du IKKE. Du skal stryke over der det gjør vondt, fremover mot brystknoppen slik at du hjelper tilstoppingen å komme ut. Jeg har sett flere mammaer som har fått blåmerker på brystet fordi de har fått beskjed om å massere og har tatt for hardt i, det er ikke meningen, så derfor har jeg sluttet å si massere. Ordet stryke er ”mildere” og jeg syns derfor det er bedre å bruke i forhold til dette. For man må ikke bruke makt. Det som i verste fall kan skje hvis man klemmer for hardt, er at melkegangen sprekker for det blir for høyt trykk i den. Av samme grunn skal du ikke klemme eller stryke over tilstoppingen uten at barnet dier eller du håndmelker/pumper, da kan trykket og bli så høyt at du kan skade melkegangen.

Hvis du syns det blir mye gnikking på huden, så kan du ta på en helt nøytral krem eller litt olje. Viktig at det er uten parfyme, siden det er ”i matfatet” til babyen den skal brukes. Er ikke så kjekt for ham hvis middagen lukter parfyme, og noen barn kan vegre seg for å ta et bryst som plutselig lukter annerledes enn det pleier.

Få hjelp av tyngdekraften
En stilling som er god ved tilstoppede melkegange er å ligge på siden og amme barnet på det brystet som er øverst. Altså at du lener deg over mot barnet og ammer fra det øverste brystet. Da får du hjelp av tyngdekraften for å få ut tilstoppingen. Denne stillingen er effektiv for å løse opp i vanskelige tilstoppinger. Du stryker over der det gjør vondt mens du ammer hvis du får det til.

Lett på trykket ofte
Når det er vondt og du har, eller mistenker at du har tilstoppet melkegang, så må du unngå bryststpreng i den grad det er mulig. Amme eller håndmelke eller pump hver annen time på dagtid, og hver tredje time på natten. Som regel så løser det seg opp i løpet av noen timer men noen ganger kan disse tilstoppingene være gjenstridige og sitte i lenger. Fortsett da bare med hyppig amming/håndmelking/pumping til du merker det blir bedre.

Smertelindring
Som nevnt kan det hjelpe med varme for at melken skal renne lettere, det har med at varme virker smertelindrende. Og når man har mindre vondt, så virker utdrivningsrefleksen bedre og brystet blir bedre tømt.

Det kan være godt å legge seg i badekaret og melke ut mens man ligger med vann over brystet. En varm dusj er godt av samme grunn.

Ammehjelpen gir ikke råd om medisiner, men du kan høre med helsestasjonen/fastlegen din eller www.tryggmammamedisin.no om du kan ta smertestillende som Paracet eller Ibux for smertene. Om du får ned smertene vil det være lettere å tømme brystet.

Etter tilstoppinger
Etter at man har hatt en tilstoppet melkegang er det vanlig at produksjonen er litt lavere i noen dager. Det vil ta seg opp igjen på sikt.  Det er vanlig at det området som har vært rammet av tilstoppingen er ømt og litt vondt i noen dager etterpå.

Forebygging
Det beste er å unngå at man får tilstoppede melkeganger. Noen av oss er mer utsatt for å få tette melkeganger, og da er det ekstra viktig å følge godt med. Jeg har som regel at jeg alltid etter hver amming kjenner godt rundt hele brystene. Ofte har man jo litt ømme bryster når man ammer, men hvis jeg finner ett punkt som er mer ømt enn resten av brystet, så legger jeg på varme med én gang og håndmelker litt ut eller prøver å legge barnet til igjen med haken mot der det gjør vondt. Det er lettest å kjenne når brystene er ganske tomme fremfor når de er fulle, så derfor kjenner jeg alltid etter amming. På den måten har jeg klart å løse opp mange begynnende tilstoppinger før det har rukket å utvikle seg.

Unngå stramme klær
Unngå klær som strammer. Alt som skaper trykk på brystene kan bidra til tilstoppinger. Jeg ser mange eksempler på vanlige ”feller” man kan gå i: for liten størrelse i amme-BH, rulle amme-BHen sammen under brystet med ammeinnlegg inni når man skal amme. Amme-BH med spiler: Det bør aldri være spiler i amme-BHer. Store ull-innlegg som krøller seg inni BHen. Hvis du vil bruke ull så kan heller en BH av ull eller en ull-trøye være minst like bra som et ull-innlegg. Ammeklær kan være en skikkelig felle, man drar jo opp det øverste laget og ned det nederste. Hvis ammetoppen din da er litt stram så blir det trykk både på oversiden og på undersiden av brystet, det er ikke bra. Særlig den første tiden er det gunstig med løse klær, for eksempel en skjorte som du kan kneppe helt opp. Ammesingleter hvor du kan kneppe ned fronten er og bra, fordi da får brystet henge helt fritt når du ammer uten trykk noe sted (noen av kjedeklesbutikkene selger gode ammesingleter til en billig penge).

Til slutt
Dersom du ikke får gått i gang med å løse opp den tette melkegangen, så kan det føre til brystbetennelse. Jeg har skrevet mer om brystbetennelse dette innlegget:

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?