Babyens vektøkning skaper ofte bekymring hos foreldrene – enten den går for sakte eller for fort. Her svarer helsesøster på spørsmål i begge ytterkanter.

Sist oppdatert: 20. april 2011

Spørsmål:

Hei! Min 8 uker gamle baby har til nå lagt på seg 150 g i uka, men de siste to ukene bare 100 g. Jeg tror jeg har nok melk, for brystene sprenger og lekker, og han virker fornøyd. Han pleier jo å gi beskjed når han er sulten. Får mat 8-9 ganger om dagen nå. Han gulper en del, med kan det forklare alt? Ville han ikke vært mer sulten hvis han ikke fikk nok?

 

Svar:

Hei! Babyer mellom 0-3 mndr legger i snitt på seg 150-200gr, i uka. Dette kan nok variere litt. Det aller viktigste er å følge med på om barnet virker fornøyd og trivelig og at det har flere våte bleier i døgnet. Det beste er jo at barnet selv regulerer måltidene og at du tilbyr å drikke fra begge bryst til hvert måltid. Etter å ha tømt det ene brystet, kan det være lurt å ta en liten pause for raping og stell, for deretter å tilby det andre brystet. Det er ikke uvanlig at barn i denne alderen dier mer enn 8-9 ganger. Du vil også kunne oppleve at det kommer økedager, der barnet i økeperioden vil ligge til brystet nærmest kontinuerlig.

Gulping har vanligvis liten innvirknng på vektøkningen, med mindre det dreier seg om sprutbrekninger (stor mengde og stor kraft).

Det jeg vil råde deg til er å gi på begge bryst til hvert måltid og muligens litt oftere. Vil også anbefale å følge med på vekta den første tiden for å forsikre deg om at vekten øker tilstrekkelig. Du er jo godt i gang med ammingen, så dette burde gå greit. Husk på at du selv også får godt med næring og rikelig drikke og at du ikke har for mange ting å konsentrere deg om utenom det å være mor. Ta godt vare på dere begge to!

Vennlig hilsen Elin.

Spørsmål:

Hei. Har en 3 mnd gammel baby som er brysternært og går kraftig opp i vekt. Er snart 8500 gr og 3 mnd. Dette tar helt av og han ser mye større ut en jevnaldrende, han ligger langt oppfor kurver. Kan noe være galt? Spiser jevnlig hver 3-4. time max 10 minutt. Ellers blid og fornøyd. Bør vi avvente med grøt til 6 mnd, eller bør vi introdusere litt ved 4 mnd alder? Vil det påvirke vekten ytterligere? Redd det kan begrense mototikk og utvikling etterhvert.

 

Svar:

Hei! Babyen din er heldig som har så mye god morsmelk å ta av. Ikke rart at han er så blid og fornøyd. Det høres ut som dere har utviklet gode måltidsrytmer, og så lenge gutten din bare får morsmelk, er det ikke grunn til å være bekymret for vektøkningen. Det er heller ingen grunn til å begynne med fast føde før 6 måneder, så lenge du har så mye melk og han er fornøyd.

Det er selvfølgelig tyngre å bevege seg for et barn som veier tungt. Babyer har likevel en egen drive som gjør at de vil forsøke å komme seg opp og frem. La sønnen din få rikelig anledning til å ligge på magen på gulvet. Dette vil stimulere ham på en god måte og vil styrke muskulaturen. Legg gjerne fristende leker foran ham, slik at han har noe å strekke seg etter.

Vil ellers råde deg til å få en vurdering av vekt i forhold til lengde neste gang du er på helsestasjonen. Små barn på samme alder er ofte svært forskjellige og normalvariasjonene er store. Du kan være stolt av deg selv som har så mye god næring til barnet ditt. Kos dere  denne tiden.

Hilsen Elin

Hva synes du om artikkelen?