Sopp/trøske ses som hvitt, litt tykt belegg på babyens tunge. Mor opplever som regel at det gjør vondt å amme. Feil behandling og/eller kjerringråd som Farris gjør behandlingstiden unødvendig lang.

Jeg får mange spørsmål rundt dette med sopp/trøske i munnen til babyen og/eller på brystknoppene. Jeg hører dessverre ofte (ukentlig) om mødre som har fått feil råd i forhold til behandling av sopp – både av typen kjerringråd, og medisiner som er foreskrevet feil. Når man får feil behandling av en soppinfeksjon så fører det til unødvendig lang behandlingstid. Det blir en stor belastning for mor, både i form av smerter og alt arbeidet med behandlingen. Jeg vil derfor skrive litt om hva som er anbefalt behandling for sopp, og de vanligste av de feil rådene jeg hører at folk får slik at dere kan unngå å få feil behandling.

Les også: Såre brystknopper er tegn på noe galt!

Disse medikamentene anbefales

Ammehjelpen gir ikke medisinske råd men dette blogginnlegget inneholder likevel noen råd om medikamenter. Alle disse rådene er hentet fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming sin anbefaling for behandling av soppinfeksjon på brystene slik denne foreligger per 29. juni 2015. Sjekk alltid med anbefalingen fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming for navn og anbefaling av medikamenter.

Det er denne veiledningen fastlegen/legevakt skal bruke når de foreskriver medisiner til ammende mødre med soppinfeksjon, så print den ut og ta med til legen så du er sikker på at dette blir gjort riktig. Til dere som er leger: print ut og ha på kontoret hvis du ikke allerede har nasjonal ammeveileder (permen fra NKA).

Hvordan vet man om barnet har sopp i munnen?

Sopp eller trøske, som det ofte kalles, ses som hvitt, litt tykt belegg på barnets tunge. Det kan være hvite flekker med dette belegget rundt omkring inni barnets munn, og noen ganger på leppene.

De fleste babyer er litt hvite på tungen, dette er som regel melkebelegg. Melkebelegg ser mer ut som om tungen bare er hvitfarget, det ligger ikke oppå tungen. Melkebelegg kan som regel tørkes vekk hvis man tørker over det med en tynn klut eller kompress mens sopp er vanskeligere å fjerne. Ved soppinfeksjon kan barnet bli mer urolig under amming eller spise kortere måltider på grunn av svie i munnen, men det gjelder ikke alle.

Les også: Hjelp! Babyen vil ikke ta puppen!

Hvordan vet man at man har sopp på brystknoppene?

Det vanligste symptomet er at man er sår. Det gjør vondt å amme, og det er ofte vondt også etter at man har ammet. Det kan være vanskelig å avgjøre om det er soppinfeksjon eller bakterieinfeksjon man har.

Min personlige erfaring er at mange beskriver det som stikkende eller sviende smerter når det er snakk om sopp og mer brennende smerter hvis det er bakterier (jeg har ikke forskning som bekrefter dette, det er kun egen erfaring). Det er sjelden at man får sopp den helt første tiden etter fødselen, men dersom man hadde soppinfeksjon i underlivet like før fødselen så er det likevel sannsynlig at såre brystknopper skyldes sopp den første tiden etter fødselen. Det samme gjelder hvis du har fått antibiotika like før/under/etter fødsel.

Legen bør ta bakterieprøve

Siden det er vanskelig å skille mellom sopp og bakterieinfeksjon på såre brystknopper så bør legen alltid ta en bakterieprøve fra huden på brystknoppen. Sopp vil som regel ikke vise på denne prøven men det er viktig å få tatt den for å se om det er en bakterieinfeksjon som er årsak til sårheten. Viser prøven ingenting så skal du ha behandling for sopp, viser den bakterier så skal du ha behandling for det.

Mange ganger tas ikke bakterieprøven før man har forsøkt en behandling over en tid. Jeg skulle ønske man var raskere med å ta en bakterieprøve fra brystknoppen for det er svært vondt med såre brystknopper  og man bør komme i gang med riktig behandling så raskt som mulig. Hvis man først forsøker å behandle for sopp for så å ta bakterieprøve dersom behandlingen ikke virker så går det kanskje 1-2 uker før bakterieprøven blir tatt, og så ytterligere en liten uke før man har svar på prøven og kan komme i gang med riktig behandling.

Det betyr smerter for mor i lenger tid enn nødvendig. Såre brystknopper er en vanlig årsak til ammeslutt så dette er et problem som må tas på alvor fra begynnelsen av.

Les også: Kan mat påvirke melkeproduksjonen?

Må all sopp behandles?

Nei, sopp er en del av det som vi kaller normalfloraen på huden vår. Den blir først et problem dersom det blir for mye av den så bare det at man ser at barnet har sopp betyr ikke at man må behandle det. Dersom mor har sopp på brystene som gjør vondt, må man behandle.

Hvis det bare er barnet som har sopp i munnen og det ikke ser ut til å plages av det, trenger man ikke behandle det. At barnet ikke plages vil si at det spiser som normalt og ikke er mer urolig enn vanlig.

Hvis barnet har mye sopp i munnnen – tykt belegg på tungen og flekker inni kinnene og/eller i ganen eller på leppene, så vil legen avgjøre om det er behov for behandling. Dersom mor ikke er sår på brystknoppene eller har smerter i brystene, trenger ikke hun behandling fordi hun vil kjenne dersom hun får det og kan starte behandling med krem ved tidlige symptomer.

Hvis mor har symptomer på sopp og man ikke ser noe i barnets munn: Da skal alltid BEGGE TO ha behandling. Barnet kan ikke gi beskjed om det begynner å få symptomer (altså om det begynner å få ubehag i munnen) og da risikerer man at barnet smitter mor og at det blir vanskelig å bli kvitt soppen.

Hvis du har såre brystknopper og du mistenker sopp: Ta en utskrift av anbefalingen fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming og ta med til legen din.

Vanlige råd og uråd

Farris:

Kjære alle som jobber med amming; slutt å anbefale Farris som behandling mot sopp/trøske. Dette er et gammelt kjerringråd som ikke har noen som helst funksjon og jeg undres på hvorfor det i så stor grad anbefales fortsatt. Når man gir et råd om behandling så skal dette være kunnskapsbasert, det vil si at det skal være forskning som dokumenterer at tiltaket har en effekt. Det finnes ikke slik forskning om Farris.

Jeg vil tro at rådet har sin bakgrunn i at man tror at Farris har lav pH (er sur), sopp trives ikke i surt miljø, og at man derfor tenker at det kan fungere. Farris er en nøytral drikk, den er tilsatt buffere som gjør at den har en pH verdi innenfor normalområdet. Å smøre Farris inn i  barnets munn har altså ingen annen funksjon enn det vil ha å smøre munnen med rent vann. At det kan se ut til å virke på noen kan komme av at det enten ikke var sopp det var snakk om eller at det bare var en uskyldig soppinfeksjon i barnets munn som ville blitt bra uten behandling. Det er altså ingen grunn for å utsette barnet for dette for det er ikke behagelig å få kullsyre i munnen for en liten baby.

Farris har heller ingenting på såre brystknopper å gjøre. Det er heldigvis mindre vanlig å anbefale dette, men jeg hører dessverre det også fra tid til annen. Å smøre en drikk med kullsyre på sår hud er ingen god ide. Det er for det første vondt, for det andre så har det ingen effekt. Du kan like gjerne smøre med vann. Hvis du mistenker sopp så skal du til legen og få ordentlig behandling for det.

Yoghurt:

Noen har endatil fått anbefalt å smøre inn barnets munn med yoghurt naturell, dette kan jeg bare fraråde. Barn skal jo ikke eksponeres for kumelksprodukter før nærmere ettårsalder, så det skal man ikke bruke.

Les også: Kan mors kosthold gi babyen vondt i magen?

Medisinen til babyen

Det anbefales at legen skriver ut et flytende medikament som skal brukes i babyens munn. Denne medisinen heter Mycostatin og dosering og hvordan den skal brukes står i anbefalingen fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Pass på at den medisinen du får heter Mycostatin og  IKKE Mycostatin med sukker. Har du fått feil fra apoteket, bør du gå tilbake og bytte medikamentet fordi Mycostatin med sukker i følge Nasjonal kompetansetjeneste for amming har dårligere effekt enn den som bare heter Mycostatin.

NB: Mycostatin skal IKKE smøres på såre brystknopper eller som forebyggende behandling for såre brystknopper, det er en medisin for behandling av sopp inni kroppen. Medisinen inneholder menthol som svir på sår hud.

Behandling for mor

Anbefalt behandling for mor er å smøre med Canesten krem etter hver amming (maks 8 ganger i døgnet). Den trenger ikke å vaskes av før amming. Husk å skifte ammeinnlegg etter hver amming. Ha rene hender før du smører på Canestenen så du ikke risikerer å få bakterier fra fingrene over på brystknoppene.

Hvis du ikke har blitt bedre i løpet av 14 dager med riktig behandling, skal legen skrive ut mer medisiner til deg. Dette står det om i skrivet fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming. Denne behandlingen skal og foregå i minst 14 dager.

Dersom du får andre medisiner enn det som er anbefalt fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming så vil jeg anbefale å spørre om hvorfor du får det og be legen ringe Nasjonal kompetansetjeneste for amming og spørre om de har erfaring med å benytte andre medikamenter enn det de anbefaler slik at ikke du risikerer at du bruker feil medisiner over tid og ikke blir god.

Se ellers rådene fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming og på Ammehjelpens nettsider: Sopp og trøske og Vedvarende såre brystvorter

Til slutt: Pass på at du får behandling som er i tråd med det som anbefales fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming, for å unngå at soppinfeksjonen varer unødvendig lenge.

Les også: To typer brystbetennelse

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Hva synes du om artikkelen?