BloggAmmehjelperbloggenFor mye melk - et sterkt undervurdert problem

For mye melk – et sterkt undervurdert problem

For stor melkeproduksjon er verken behagelig for mor eller barn. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand 47985

En setning som ofte følger det å ha alt for mye melk er: ”Men det er jo et luksusproblem da”. Det er aldri luksus å ha et problem, og det å ha for mye melk er faktisk en større problemstilling enn man tidligere har vært klar over. Sannsynligvis er overproduksjon en vanligere årsak til ammeslutt enn å ha for lite melk fordi det fører med seg så mange problemer!

Det å ha for mye melk  kan være vanskelig på flere måter.

Hos mor vil symptomene kunne være noen av det følgende:

Mye brystspreng: (NB: de første to ukene er det vanlig og ikke tegn på noe unormalt) Noen opplever at det blir så ille at det gjør vondt bare man kommer borti brystene eller om man holder babyen inntil brystet.

Kraftig utdrivningsrefleks: Enkelte mødre forteller at melken spruter langt når utdrivningsrefleksen setter i gang.

Tette melkeganger og brystbetennelse.

Lekkasje fra brystene: Man kan oppleve at utdrivningen setter i gang utenom amming og at man da lekker gjennom klærne.

Såre brystknopper: Både fordi brystet er så sprengt at det er vanskeligere for barnet å ta et godt tak, men også fordi barnet finner ut at det er best å knipe sammen gommene når det kommer for mye melk for å bremse melkestrømmen.

Også ubehagelig for barnet
Men det er ikke bare for mor det er ubehagelig å ha for kraftig melkeprodukjson. Det er utfordrende for barnet også når melken kommer i store mengder. Vanligvis så dier babyen med en jevn rytme, den skal i løpet av ca ett sekund både puste-svelge og suge- gjennom hele måltidet.

Det går fint når det kommer en passelig mengde melk inn i barnets munn hver gang det melker brystet med tungen sin, men dersom det kommer alt for mye melk på en gang så er det vanskelig for barnet å få til den jevne rytmen. Av den grunn kan vi se at barnet virker som det kaver når det ligger til brystet. Det setter kanskje melk i halsen, hoster, brekker seg eller bare slipper tak i brystet flere ganger under ammingen. Andre kan man høre at lager en liten klikkelyd når de dier og at det lekker ut melk i munnviken eller man kan høre at barnet svelger luft som rumler ned i magen.

Tegn på overproduksjon hos diebarnet:


  • Spiser glupsk, kan se ut som det stresser.

  • Setter melk i halsen, koser seg ikke ved brystet.

  • Blir fort ferdig, vil fort ha mat igjen.

  • Lar seg sjeldent ammes i søvn.

  • Lekker melk fra munnvikene mens det dier, særlig når utdrivningsrefleksen er på topp.

  • Kniper igjen munnen når det dier, trekker seg lenger utpå brystknoppen.

  • Gulper ofte etter ammingen, har luft i magen, kolikksymptomer.

  • Hyppig avføring, ofte grønn og skummende, og gjerne sprakende.

  • Påfallende høy vektøkning.

  • I sjeldne tilfeller, påfallende lav vektøkning.


Legg særlig merke til at det kan være vanlig at disse barna spiser hyppig, det kommer av at de enten fyller opp magen på den melken som inneholder minst fett og derfor bli fort sultne igjen, eller at barnet blir urolig av å die når det opplever at det kommer så mye melk at det bare gir opp å spise og heller tar seg en liten pause for så å gi beskjed om at det er tid for mat igjen etter bare en liten stund. Mange mødre med overproduksjon tror derfor at de har for lite melk!

Tror det skyldes mors kosthold
Hvis jeg får høre at en mor forteller at barnet har mye vondt i magen og at hun tror han reagerer på forskjellige matvarer som hun spiser så spør jeg alltid om hun opplever at hun har mye melk. Problemer er som oftest melkemengden og ikke mors inntak av diverse matvarer. Det samme gjelder dersom jeg snakker med mødre som har barn med ”kolikk”. Barn som svelger mye luft under måltidene vil få mer vondt i magen, men man kobler kanskje ikke dette til at det kan være selve produksjonen som er problemet. Mange forteller at babyen har veldig mange bæsjebleier, og at avføringen er grønn og/eller skummende – noe som kommer av at melken ved overproduksjon inneholder mye mer laktose enn vanlig og kan gi vondt i magen og hyppig avføring.

Hva gjør man så med den kraftige melkeproduksjonen?
Ammehjelpen har en fin artikkel om hvordan man får justert melkeproduskjonen sin i forhold til barnets behov. De fleste som prøver ut den metoden som heter ”heltømming og intervallamming” opplever at symptomene bedrer seg umiddelbart, det vil ikke si at hele problemet er løst på noen timer, men at man ser at man er på riktig spor og kan jobbe videre ut fra det. Mange syns det ser veldig omfattende ut å gå i gang med denne metoden, men alle jeg har hjulpet med dette har sagt at det gikk veldig fint så snart de kom i gang.

Dersom du er usikker på om du har for mye melk så er det helt ufarlig å teste ut den metoden som beskrives i artikkelen vår i ett døgn og se om symptomene blir mindre.

Ring veldig gjerne en ammehjelper for å få hjelp og veiledning med problemet, eller send en mail på Ammehjelpen.no.

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: