Det er det ingen som kan svare deg på – eller rettere sagt – det kommer helt an på hvem du spør.

Sist oppdatert: 15. februar 2016

Er du gravid eller nybakt mamma og lurer på hvor lenge du bør fullamme babyen din? Da må du belage deg på å få svar som spriker i alle retninger.

Debatten om når det beste tidspunktet er for introduksjon av fast føde har pågått i en årrekke – uten at ekspertene klarer å bli enige.

I høst sendte Helsedirektoratet ut forslag til nye retningslinjer for spedbarnsernæring. Der var budskapet at det er helt trygt å fullamme i seks måneder, men med stort rom for individuell tilpasning i samråd med helsesøster. Retningslinjene var allerede noen år forsinket, men arbeidsgruppen bak retningslinjene regnet med å få den godkjent i løpet av 2015. Det skjedde ikke. På Helsedirektoratets nettsider står det at retningslinjene fortsatt er under revisjon. Det er likevel grunn til å tro at de er like rundt hjørnet.

Mister barn som fullammes viktige vitaminer?
I går skrev TV2.no at norske forskere mener at fullamming i seks måneder kan hemme hjernens utvikling. Barnelege Anne-Lise Bjørke Monsen, som står bak studien, sa til nyhetskanalen at nivået av viktige vitaminer synker i morsmelken utover i ammeperioden. Særlig lavt nivå av vitamin B12 skal ha sammenheng med forsinket motorisk utvikling hos barn som fullammes.

– Vi har sett at når de får B12, så er det av og til som å skru på lyset, sier Bjørke Monsen til TV2.

Helsedirektoratet: – Det er helt trygt å fullamme i seks måneder
Babyverden snakket mandag ettermiddag med Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Hun kan berolige alle som er bekymret etter gårsdagens nyhetssending.

– Det er helt trygt å fullamme i seks måneder. Ingen har ødelagt barna sine ved å fullamme dem, og du trenger ikke å være redd dersom du allerede har fullammet barnet ditt i seks måneder, sier Granlund.

Hun sier at arbeidet med den nye retningslinjen er på finpussingsstadiet, og regner med at den blir publisert i løpet av et par måneders tid, eller tidlig vår, som hun sa.

– Arbeidsgruppen tar den siste finishen på formuleringer, men det er full enighet om at det er helt trygt å fullamme i seks måneder så lenge mor og barn trives med det, understreker hun.

Granlund sier at arbeidsgruppen har sett på mye forskning publisert over flere år, og mener at den nye forskningen til Monsen ikke vil endre konklusjonen.

– I arbeidet med ny retningslinje har man sett på hva som er den optimale ernæringen for spedbarn med tanke på blant annet vitaminer og mineraler, og hva som er best for mor og barn. Morsmelk er den beste maten for spedbarn, så spørsmålet er heller når man skal introdusere fast føde, sier hun.

Når bør man begynne med fast føde?
Ifølge Granlund er det særlig formuleringene rundt tidspunktet for introduksjon av fast føde som arbeidsgruppen flikker på nå. 

– I hovedtrekk kan man si at introduksjon av fast føde skal skje tidligst når barnet er fire måneder gammelt, og senest når det er seks måneder gammelt. Ingen barn er like, så helsestasjonen skal gi den enkelte familie råd og veiledning tilpasset deres barn. Det må bli en skjønnsmessig vurdering, sier hun.

Tegn på at babyen er klar for introduksjon av fast føde er ifølge Granlund at babyen er sulten etter amming, at vekstkurven ikke er optimal eller at babyen virker veldig interessert i annen mat. 

Lang vei mot et svar som skal gjelde for alle
Om et par måneder kommer altså de nye retningslinjene. Da har det gått 15 år siden sist de ble oppdatert. 

– Det ligger ufattelig mye arbeid bak de nye retningslinjene. Vi må sikre at alt er godt dokumentert, og at vi ender opp med noen få enkle og forståelige setninger som baserer seg på summen av store mengder forskning, sier Granlund.

WHO anbefaler å fullamme i seks måneder
Verdens helseorganisasjon anbefaler fullamming i seks måneder

Hvert land har ulike retningslinjer for når man skal introdusere fast føde, og det avhenger også av hvor stor andel av nybakte mødre som ammer. På nettsidene til WHO står det:

En gjennomgang av forskning har vist at på befolkningsnivå er det best å fullamme i seks måneder. Da skal barnet introduseres for fast føde, mens det fortsatt ammes til barnet er to år eller eldre.

Innvendinger til dette er at WHO lager retningslinjer som skal passe for alle barn i alle land. Et barn i Norge vil ha tilgang på sunn og alderstilpasset ernæring som ikke alltid er tilgjengelig andre steder i verden.

Hva skal du tro på?
Det er sterke meninger, ulike faglige fokus og kommersielle krefter som deltar i debatten. Studier konkluderer i ulike retninger, og det er vanskelig å gi et svar med to streker under. Det er nok derfor arbeidsgruppen i Helsedirektoratet ender altså opp med den noe vage instruksen om å introdusere fast føde en gang mellom fire og seks måneder – i samråd med helsesøster.

Vi vet også at stadig færre fullammer helt til seksmånedersalder, så i praksis vil disse retningslinjene nok være i tråd med slik mange småbarnsforeldre allerede gjør. Men én ting er alle enige om – du skal IKKE introdusere fast føde før barnet er fire måneder gammelt.

Vil du vite mer om amming? Besøk ammehjelperbloggen!

Hva synes du om artikkelen?