Espen er et gammelt nordisk navn. Espen er en norsk form av det danske Esben, som er en dansk variant av Asbjørn. Asbjørn er satt sammen av to deler. As kommer fra det gamle nordiske ås, som betyr gud (førkristen gud). Bjørn er det samme som dyret bjørn.

Sist oppdatert: 2. juli 2019

Så populært er Espen:

14115 personer har dette navnet.
Kilde: SSBI 2020 var Espen på 284. plass i Topp 691 guttenavn 2020.

Bruk av navnet Espen i Norge og andre land:

Espen, og varianten Esben, var helt ubetydelig brukt i Norge fram til midten av 1900-tallet. Espen var svært mye brukt fra 1970-tallet til rundt 1995. Bruken kan helst være inspirert av Espen i folkeeventyrene. Bruken av Espen i de norske folkeeventyrene var mest sannsynlig hentet fra bruken av Esben i danske folkeeventyr da de norske eventyrene ble skrevet ned midt på 1800-tallet.

Espen hadde en topp fra 1970-tallet og fram til slutten av 1990-tallet. Deretter sank det kraftig i bruk. Bruken av Espen har stort sett ligget rundt 15-20 fødte i året fra 2010 til 2017, og var nede på 10 i 2018.

Espen er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Espen godt nå:

Espen blir trolig fortsatt brukt fordi det gir godt assosiasjoner til eventyr, og fordi det er kort og greit å si og skrive.

Navnet er på vei ned, og kan bli liggende rundt 10-15 i året fram til tidlig i 2020-årene.

Varianter av Espen:

Asbjørn, Ebbe, Esben, Åsbjørn

Slik uttales Espen

ESS-pen

Navn i samme sjanger som Espen

Anita, Aud, Berit, Camilla, Dirk, Else, Gunn, Gunvor, Halldis, Harald, Hege, Heidi, Helge, Hilde, Jørn, Kari, Kjetil, Kristian, Linda, Linn, Magnar, Marit, Mona, Monica, Nanna, Odd, Ole, Randi, Rolf, Runa, Rune, Sissel, Solveig, Terje, Tonje, Torstein, Trond, Turid, Wenche, Øyvind

Du kjenner Espen fra:

Turner Espen Jansen, ishockeyspiller Espen Knutsen, skuespillere Espen Hana og Espen Reboli Bjerke, låtskriver og artist Espen Lind, blogger Espen Hilton, komiker Espen Eckbo, håndballspiller Espen Christensen

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 691 guttenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelVillum
Neste artikkelEsben
DEL