Kastor

Kastor

Kastor

Kastor er et klassisk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 388 Sist oppdatert 08.03.22
Kastor kan ha blitt til på to måter. Det er et navn på en gresk gud, og blir forklart som den framstående og den lyse. Navnet kan også være laget i Norge av delene Kas og tor. Kas var da kjent fra navn som Kasper, og -tor fra mange navn. Kasper kommer fra persisk språk og betyr en som holdt orden på penger for byer eller felleskapet. Tor i nordiske navn er hentet fra navnet på den gamle guden Tor, og betyr dundre og tordne.

Så populært er Kastor:

5 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Kastor i Norge og andre land:

Kastor, og formen Castor, er brukt i Norge siden midt på 1800-tallet. I 1910-folketellingen var det i alt 36 Kastor og Castor, de fleste Kastor. Fram til tidlig på 1900-tallet kan skrivemåter ha blitt brukt om hverandre for samme personer.

Den 01.01.2022 var det 5 gutter/menn med Kastor som første eller eneste fornavn, og 12 Castor.

Derfor fungerer Kastor godt nå:

Kastor kan bli brukt fordi det er et gammelt klassisk navn fra gresk. Eller det kan være fordi det er blant navn i Norge på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Navn fra den tiden kommer i mange tilfeller tilbake ut over 2000-tallet. Guttenavn med de harde (ustemte) stopplydene p, t og k har kommet mer i bruk siden rundt 2015-2020, slik som Jakob (med b-en uttalt p), Lukas, Isak, Aksel, Filip og Isak.

Varianter av Kastor:

Castor

Slik uttales Kastor

KASS-tor

Navn i samme sjanger som Kastor

Asløv, Astor, Eunika, Fransiska, Gandalv, Henrikka, Hera, Ivory, Janika, Jorand, Kanza, Karamo, Karitha, Karlos, Katarine, Kathea, Katti, Kays, Kjønik, Korona, Leyre, Mickaela, Mikaele, Neomi, Orm, Pol, Rikardo, Ronika, Stjerne, Tobben, Tomander, Tori, Tosten, Zackary

Jentevariant(er) av Kastor:

Castora, Kastora, Kastore

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: