NavnNavnetoppen utlandetItalienernes favorittnavn

Italienernes favorittnavn

Mamma med lille Lorenzo eller Aurora? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 3980 Sist oppdatert 18.05.22
Flest italienske babyer heter Leonardo og Sofia. Se topp 50 for gutter og jenter her.

I Norge liker vi også godt Leonardo og Sofia, og mange andre av navnene i topp 50. Faktisk har vi latt oss inspirere av italienerne og hevet oss på trenden med å velge guttenavn som slutter på o, og jentenavn skal jo fortsatt helst slutte på a, slik de også gjør i Italia. Likevel er det også noen for oss ganske ukjente navn blant italienernes favorittnavn. Her er navnetoppen i Italia for 2020.

Holder seg i større grad til egne navn

– I middelhavslandene Italia, Spania, Portugal og Frankrike står fortsatt gamle navnetradisjoner fra hvert av landene sterkt. Mye av det har å gjøre med katolsk navnetradisjon. Navnene er ofte andre former av navn som vi også bruker hos oss. I Italia er det blant annet Tommaso for Thomas og Giulia for Julia, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han forklarer at tradisjonen står særlig sterkt i Italia.

– Bare et fåtall navn blant 50 på topp i Italia i 2021 har de tatt fra andre land. De fleste av navn utenfra ligger langt nede på listene, og kan se ut til være sakte på vei inn. Det vanligste for guttene er Christian på 22. plass, og for jentene Nicole på 13. plass, dernest Mia på 23. plass, sier Utne.

For guttene er det ni navn som kommer fra andre land (italiensk form i parentes bak): Christian (Cristiano), Gabriel (Gabriele), Thomas (Tommaso), Samuel (Samuele), Manuel (Emanuèle), Daniel (Danièle), Nathan, Liam, Cristian (Cristiano). For jentene er det disse seks navnene: Nicole (Nicolétta), Mia, Isabel (Isabèlla), Chloe, Emily (Emìlia) og Asia. Og Utne fremhever også Greta som har blitt brukt litt i Italia siden 1920- og 1930-årene, med påvirkning fra filmskuespilleren Greta Garbo.

– Siden jentenavn i Italia ofte ender på -a, deler italienerne mange navn med store deler av Europa, slike som Sofia, Aurora, Emma, Anna, Sara, Marta og Maria, sier Utne.

Viktig at navnet fungerer bra både i Norge og Italia?

Det kan være flere grunner til å velge et navn som klinger fint på ulike språk. Kanskje er dere italienske, men bor i Norge? Kanskje er en av foreldrene italienske, eller dere har annen familie eller venner i Italia, som gjerne skal kunne uttale navnet. De fleste navnene i listen vil være ganske uproblematiske å uttale på norsk, men noen er klart mer kjente her til lands enn andre.

Her er tips til navn som er populære i Italia, og mye i bruk i Norge (over 500 personer): Antonio, Christian, Marco, Luca, Gabriel, Thomas, Samuel, Daniel, Liam og Noah for gutter, og Sofia, Aurora, Alice, Emma, Matilde, Anna, Nicole, Bianca, Greta, Camilla, Martina, Sara, Mia, Rebecca, Elena, Adele, Isabel, Marta, Emily, Cecilia, Elisa, Maria, Miriam, Amelia, Anita, Melissa og Diana.

På jakt etter et sjeldent navn?

Selv om navnene i listene under er italienernes favorittnavn, betyr det ikke at de er hverken populære eller vanlige i Norge. Faktisk er det ganske mange navn barnet ditt kan være rimelig alene om å ha i Norge nå.

Her er tips til navn som er lite i bruk i Norge (under 50 personer): Mattia, Tommaso, Gabriele, Riccardo, Edoardo, Nicolo, Pietro, Filippo, Samuele, Giulio, Enea, Gioele, Salvatore, Alessio, Emanuele, Vincenzo, Jacopo, Giacomo, Luigi, Giorgio, Domenico og Raffaele for gutter, og Ginevra, Giorgia, Vittoria, Ludovica, Azzurra, Gioia, Giada, Carlotta og Margherita for jenter.

Guttenavn skal slutte på vokal

I Italia er det tradisjon for at guttenavn slutter på vokal, ofte o, men også a, e og i. Noen unntak er det, men bare 1av 5 av italienernes favorittnavn for gutter slutter ikke på vokal, og Noah slutter jo på vokallyd, selv om det er en h på slutten.

Topp 50 guttenavn:

1. Leonardo
2. Francesco
3. Alessandro
4. Lorenzo
5. Mattia
6. Tommaso
7. Gabriele
8. Andrea
9. Riccardo
10. Edoardo
11. Matteo
12. Diego
13. Nicolo
14. Giuseppe
15. Antonio
16. Federico
17. Giovanni
18. Pietro
19. Filippo
20. Samuele
21. Davide
22. Christian
23. Michele
24. Enea
25. Marco
26. Giulio
27. Luca
28. Gioele
29. Gabriel
30. Elia
31. Salvatore
32. Alessio
33. Simone
34. Emanuele
35. Vincenzo
36. Jacopo
37. Thomas
38. Giacomo
39. Samuel
40. Daniele
41. Manuel
42. Daniel
43. Luigi
44. Nathan
45. Liam
46. Noah
47. Giorgio
48. Cristian
49. Domenico
50. Raffaele

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: