Gregar, og Gregard, er et nordisk navn fra middelalderen. Det er sannsynligvis blitt til fra et ord som betyr steingjerde. Gre, opphavlig Grjot, kommer fra et ord for stein, og -gard fra et ord for gjerde. Det opphavlige navnet var Grojtgard, og det kan ha blitt til Gregar(d) med påvirkning fra det opphavlig greske Gregor, som også var i bruk i Norge i middelalderen.

Sist oppdatert: 3. september 2021

Så populært er Gregar:

19 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gregar i Norge og andre land:

Formen Grjotgard er kjent fra 800-tallet, mens Gregar(d) kom i bruk fra rundt 1400, eller kanskje litt før. Navnet var særlig brukt i Telemark og i Numedal fram til tidlig på 1900-tallet. I 1801-folketellingen var det 80 Gregar. I 1910 var det 60, mest skrevet Gregar. Navnet kan ha blitt blandet med Greger og andre varianter av det opphavlig greske Gregor.

Den 01.01.2021 var det 19 gutter/menn med Gregar som første eller eneste fornavn, og 9 Gregard.

Derfor fungerer Gregar godt nå:

Gregar kan bli brukt fordi det er et opphavlig nordisk navn, og fordi det har tradisjon. Navn som ender på -ar blir noen brukt ut over 2000-tallet, som Viljar, Einar og Ragnar.

Varianter av Gregar:

Gregard

Slik uttales Gregar

GRE-gar

Navn i samme sjanger som Gregar

Bergeton, Boge, Eggert, Engelbert, Engeline, Finvald, Garman, Geira, Geirtrud, Gerarda, Gerdi, Gerhardt, Gerly, Geyr, Gregert, Gunnfrid, Halgerd, Heimdall, Hildegerd, Huge, Ingebreth, Margido, Melia, Mår, Odelia, Reinholdt, Sjasmin, Steinunn, Stene, Tapio, Wegger

Du kjenner Gregar fra:

Karakteren Gregar Typho i «Star Wars»-universet

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelGregard
Neste artikkelAllaug
DEL