Dyre et et opphavlig nordisk navn fra middelalderen. Det kommer fra ordet dyr, som i middelalderen ble brukt om ville klovdyr, som elg, hjort og rein. Navnet kan i middelalderen og senere ha blitt assosiert med adjektivet dyr (verdifull). Dyre (og Dyhre) er også i bruk som etternavn. Det har opphav i guttenavnet Dyre på to måter. På norsk kommer det fra gårdsnavnet Dyre, som opprinnelig var Dyrerud, satt sammen av guttenavnet Dyre og av -rud, som betyr rydning (ryddet plass til gård). På dansk kommer det fra guttenavnet Dyre brukt som etternavn, gjerne etter forfedre.

Sist oppdatert: 6. april 2021

Så populært er Dyre:

37 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Dyre i Norge og andre land:

Dyre er eldst på Island, fra rundt 900. I Norge har det vært brukt siden rundt 1200, men lite siden tidlig på 1900-tallet.

Den 01.01.2021 var det 37 gutter/men med Dyre som første eller eneste fornavn. Med etternavn var det på samme tid 27 Dyre og 48 Dyhre.

Derfor fungerer Dyre godt nå:

Dyre blir brukt fordi det er opphavlig nordisk, og fordi det har tradisjon. Det kan også bli brukt fordi det er navn fra ord i naturen (dyr), og fordi det kan betyr dyr i betydningen verdifull, kostbar. På 2000-tallet og før har det blitt brukt noen navn med opphav dyr, som Ravn, Falk, Ørn, Orm, Bjørn, Ulv, Ulf og Hauk for gutter, og Lerke og Erle for jenter.

Slik uttales Dyre

DYY-re

Navn i samme sjanger som Dyre

Aake, Arngunn, Arnor, Arnved, Auen, Avle, Barthold, Bentein, Berger, Botolv, Brynla, Børt, Carl, Dankert, Dolores, Elinborg, Fartein, Femja, Gertrud, Gulla, Gunilla, Gunleik, Kirstin, Kjetel, Nikolina, Nure, Odine, Olufine, Ordin, Ragne, Reiner, Salve, Tiger, Tørris, Ågne, Årolilja, Åsulf

Du kjenner Dyre fra:

Billedhugger Dyre Vaa, fotballspiller Dyre Ekeberg Schjerve

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelGorm
Neste artikkelGandalv
DEL