Arja

Arja

Arja

Arja er litt i bruk til barn i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 473 Sist oppdatert 17.02.22
Arja er i bruk som jentenavn, med opphav både på finsk, nederlandsk, arabisk og hinduisk. På flere av disse språkene er ofte andre skrivemåter enn Arja brukt. På finsk ble Arja først laget som navn på en mannlig og en kvinnelig figur i to ulike litterære verk i 1916 og 1917. Arja ble deretter tatt i bruk som navn på jenter. Arja er opphavlig et påfunn uten betydning, men har form som andre navn på finsk, som Marja og Tarja. Det blir sett på som en variant til Irja. Irja har to opphav. Det ene kommer fra russisk kjæleform av Irene (russisk Irina). Irene er et gresk navn som betyr fred. Irja er også et finsk navn med opphav i et finsk stedsnavn med en finsk variant av Georg som del. Georg har gresk opphav og betyr bonde. På nederlandsk fins variantene Arja og Aria med opphav i guttenavnet Arian. Arian er nederlandsk form av Adrian. Adrian kommer fra det latinske guttenavnet Hadrianus. Betydningen var opprinnelig mann fra byen Hadria/Adria som betyr det mørke. På arabisk betyr jentenavnet Arja, og varianten Arija, parfyme. Som hinduisk jentenavn er formen Arya mest brukt, og det betyr hedret, snill og klok.

Så populært er Arja:

108 personer har dette navnet.
I 2021 var Arja på 520. plass i Topp 710 jentenavn 2021.

Bruk av navnet Arja i Norge og andre land:

Arja kom i bruk i Norge før midten av 1900-tallet, først med finsk opphav. Bruken økte med innvandring fra sent på 1900-tallet, med arabisk-språklig opphav.

Arja har vært litt brukt på 2000-tallet, blant annet med 5 jenter født i 2021.

Den 01.01.2022 var det i Norge 105 jenter/kvinner med Arja som første eller eneste fornavn, 589 Aria og 221 Arya. Formene Aria og Arya har bakgrunn i alle opphavene, og har kommet mye med innvandring fra andre land enn Finland.

Derfor fungerer Arja godt nå:

Arja kan bli brukt fordi det har tradisjon i Norge og i mange utenlandske områder. Navnet er kort og enkelt og har mange stemte lyder.

Varianter av Arja:

Aria, Arya

Slik uttales Arja

AR-ja

Navn i samme sjanger som Arja

Aada, Abdikarim, Ajdin, Amelija, Anda, Ardian, Arin, Arion, Arjan, Beret, Birgith, Bjørghild, Bjørnulf, Børje, Ciljan, Danijel, Eleanor, Elvine, Enja, Eugenijus, Evaldas, Gullborg, Hilja, Lili, Marjan, Matea, Milja, Mirja, Mogens, Natasja, Ninja, Selja, Tarja, Tarje, Thorbjørg, Viar, Yasmine

Du kjenner Arja fra:

Sangere Arja Saijonmaa, Arja Tuomarila og Arja Koriseva, skuespillere Arja Lee og Arja Toyryla, politikere Arja Alho og Arja Juvonen, musikere Arja Havakka og Arja Kastinen, tegneserieskaper Arja Kajermo, forfatter Arja Nurmi, forfattere Arja Peters og Arja Salafranca

Relaterte lister:

Arabiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Topp 710 jentenavn 2021

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: