Noen ganger tar det lengre tid enn man hadde trodd å lykkes i å bli gravide. Men heldigvis er det gode muligheter for å få hjelp. Her er alt du trenger å vite om utredning og assistert befruktning.

Følelser i prøveprosessen
Når et par bestemmer seg for å prøve å unnfange et barn, er det vanligvis med stor glede og entusiasme at de skrider til verket. Å kvitte seg med prevensjon kan føles frigjørende og sex kan bli mer intimt og meningsfylt. Hvordan parene opplever de neste månedene avhenger mye av forventningene til hvor lang tid prøveperioden skal ta.

10 kjappe: infertilitet og IVF
Visste du at ett av 10 par sliter med å få barn på egenhånd? Ufrivillig barnløshet er vanligere enn kanskje mange tror. Gynekolog Terje Sørdal svarer på 10 kjappe spørsmål om infertilitet og IVF.

Endometriose = ufrivillig barnløshet?
Det finnes ikke forskning som bekrefter at endometriose er årsak til ufrivillig barnløshet, men mye taler for at det finnes en sammenheng. Enkelte hevder at enkelte kvinner får endometriose fordi de av andre grunner ikke kan få barn. Sannsynligvis får kvinner med endometriose svekket fruktbarhet, men endometriose behøver ikke å være ensbetydende med at man vil få problemer med å bli gravid.

PCO og PCOS
PCO står for PolyCystisk Ovarier og PCOS står for PolyCystisk Ovarie Syndrom. Poly betyr flere, cyster er væskefylte blærer og ovarier er eggstokker. Begge deler skyldes hormonforstyrrelser.

Det er vanskelig å prøve å bli gravid lenge
Forventninger og drømmer som blir knust, pliktsex, skyldfølelse og bebreidelser. Det er ikke bare-bare når man prøver å bli gravid, og ikke lykkes.

Hvorfor snakker ingen om at det er vanskelig å prøve lenge?
Det er fem år siden Anna Linnea og Thomas bestemte seg for å bli foreldre. Og to år siden Madeleine ble født. I halvannet år har de prøvd på nummer to. Prøvingen har hatt hovedfokus i livene deres, og Anna Linnea legger ikke skjul på at det er tøft. Hun ønsker mer fokus på den mentale biten av langtidsprøving.

– Ufrivillig barnløse trenger noen å snakke med
Å prøve å bli gravid lenge er en stor belastning – både for den enkelte og for parforholdet. Fertilitetscoach Mari Fevaag Heger ønsker at alle par skal få tilbud om noen å snakke med i det hun kaller en livskrise. Her er 11 tema hun ofte møter på i sin jobbhverdag.

Utredning av ufrivillig barnløshet
En utredning av barnløshet er en prosess hvor man prøver å kartlegge årsaken(e) til barnløshet. Utredningen kan foregå på litt forskjellige måter avhengig av hvilken lege man går til, og om det allerede foreligger mistanker om hva barnløsheten kan skyldes.

Hvor lenge skal vi vente før vi søker legehjelp?
Når er det lov, eller grunn, til å bekymre seg over at vi enda ikke er blitt gravide? Hva kan ventetiden skyldes og hva gjør vi?

10 kjappe om eggløsningsslim
Eggløsningsslim er den utfloden som kommer fra skjeden ved eggløsningen, som er viktig for at sæden skal kunne svømme inn i livmoren. Her er alt du trenger å vite.

Etter 11 prøverørsforsøk og en antibiotikakur ble de gravide – på egen hånd
Da Christine og Christian etter 11 prøverørsforsøk ble anbefalt å gi opp, ville de prøve én siste ting. Løsningen fant de i Hellas. Etter en antibiotikakur ble de gravide på første forsøk – uten hjelp!

Hvordan behandle infertilitet?
Dere har vært gjennom en infertilitetsutredning og har kanskje fått beskjed om hva som kan ha hindret svangerskap. Nå er det tid for å gjøre noe med problemet. Her finner du en oversikt over mulige behandlingsformer for ulike årsaker til infertilitet.

Alternativ medisin for å bli gravid?
Skolemedisin hjelper mange par som sliter med å bli foreldre, men langt fra alle. Kan alternativ medisin løse problemet? Vi har snakket med en soneterapeut og en akupunktør om hva de mener er mulig.

Stress minsker ikke sjansen!
Det blir ofte sagt at sjansen for graviditet er bedre om man stresser ned. Nå viser en stor samlestudie av suksessraten ved assistert befruktning at dette ikke er tilfellet.

IVF-lege: – Jeg er imponert over hva vi får til!
I 2017 kom 2588 barn til verden ved assistert befruktning i Norge. Flest barn blir født etter bruk av IVF og ICSI.

Fruktbarhet etter fødsel
Er det lettere å bli gravid hvis en nylig har født et barn? Hvor mye har alderen å si for fruktbarheten, og hva om en har ny partner? Spesialist Jon Hausken svarer på ofte stilte spørsmål.

Sofie kom etter 10 IVF-forsøk
Kristin steriliserte seg etter sin tredje fødsel. Men da den yngste datteren døde kom et sterkt behov for et nytt barn. Det skulle bli en lang og vanskelig reise.

– Skal jeg velge ham eller barn?
Hva gjør du når du har funnet ditt livs kjærlighet, du lengter veldig etter barn, men tiden renner ut?

Videoblogg om IVF
I denne videoen får du forklart hva IVF er på en enkel måte.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?